15 Ekim 2015 14:33

Dışişleri Bakanından Müslim'e: Türkiye'nin kararlılığını sınarsa kendisi için iyi olmaz

Paylaş

Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu ile Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el Cubeyr, baş başa ve heyetler arası görüşmeden sonra ortak basın toplantısı düzenledi.

Rusya'nın, Suriye'deki hava harekatına ve Demokratik Birlik Partisi (PYD) Eş Başkanı Salih Müslim'in "Türkiye bizi vurursa kendimizi savunuruz" yönündeki açıklamalarına ilişkin Sinirlioğlu, "Beşar Esad'ın tekrar Suriye'ye hakim olabileceğini düşünenler hayal içinde. Salih Müslim'i aklı selime, aklını başına almaya davet ediyorum. Türkiye'nin iradesinden, kararlılığından şüphe ederse kendisi için iyi olmaz. PYD'ye verdiğimiz mesaj açıktır. Türkiye'ye dönük herhangi bir hareket olduğunda gereken cevap tereddütsüz verilecektir" dedi.

Ortak basın toplantısında Feridun Sinirlioğlu, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el Cubeyr ile Suriye'de geçiş sürecinin nasıl hayata geçirileceği konusunun görüşüldüğünü belirterek, "Suriye'deki rejimin yarattığı durumun ve sivil halkın maruz kaldığı güçlüklerin gelişmeler doğrultusunda daha da vahim bir hal almaması önem arz etmektedir. Bunun için siyasi bir çözümü mümkün kılacak bir geçiş süreci nasıl hayata geçirilebilir? Hangi adımlar atılabilir? Bunu etraflıca ele aldık. Temel amacımız bölgede, barış ve istikrar. Bu çerçevede Türkiye ve Sudi Arabistan'ın görüşleri tamamen örtüşüyor. Bölgemiz çok zor bir süreçten geçmektedir. Bu sorunların üzerinden ancak sağduyulu politika ile gelebiliriz" diye konuştu. Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el Cubeyr yaptığı açıklamada, "Suriye'ye dış güçlerin, Rusya'nın müdahale etmesi çok kritik bir konu olduğunu dile getirdik. Görüşmemizde, Filistin meselesine değindik" dedi.

Rusya'nın, Suriye'deki hava harekatına ve Demokratik Birlik Partisi (PYD) Eş Başkanı Salih Müslim'in "Türkiye bizi vurursa kendimizi savunuruz" yönündeki açıklamalarına ilişkin bir soru üzerine Adil el Cubeyr, "Suudi Arabistan Krallığı ve Türkiye için önemli olan siyasi bir çözümün ortaya çıkması. Cenevre'de uygulanan kararların uygulanması çok önemli bizim için. Kesinlikle Beşar Esed'in Suriye'de rolünün olmaması konusunda mutabıkız. Suriye'deki muhalefetin desteklenmesi çok önemli. Rusya tarafı ile yaptığımız görüşmelerde, Suriye'deki kritik dönemden bahsettik. Cenevre 1 kararlarına uyulması gerektiğini kendilerine ilettik. Bunun sonucunda inşallah terör ile mücadelemiz daha da etkin olacaktır" diye yanıt verdi.

'BEŞAR ESAD'IN TEKRAR SURİYE'YE HAKİM OLABİLECEĞİNİ DÜŞÜNENLER HAYAL İÇİNDE'

Aynı soruya Feridun Sinirlioğlu ise şu yanıtı verdi: "Bizim bütün amacımız bir an önce özellikle Suriye'de istikrarın tekrar kalıcı bir şekilde tesis edilmesidir. Suriye'de bunun yolu bir siyasi değişimi sağlayacak bir geçiş süreci ile sağlanabilir. Eğer Beşar Esad'ın tekrar Suriye'ye hakim olabileceği ve Suriye'de otoritesini kurabileceği bu yolla da Suriye'nin tekrar istikrara kavuşabileceğini düşünenler varsa bunlar hayal içindedir. Beşar Esad'ın son 4 buçuk yılda yaptığı ile halkına karşı yürüttüğü savaş ile geldiğimiz nokta bellidir. 350 bin insan ölmüştür. Ülkenin yarısı yerinden yurdundan edilmiştir. 12 milyon insan evsiz barksız duruma getirilmiştir. Duruma müdahale eden tüm ülkelere ilettik. Rusya büyük bir yanlışın içindedir. Yaptığı sadece Suriye'nin geçiş dönemine, girdiği bu kargaşa durumundan çıkması ihtimalini, imkanını geciktirmekten başka bir yarar getirmeyecektir. Bu konu7da uyarılarımıza devam edeceğiz. Suriye'deki muhalefetin talepleri, bellidir. Demokrasi içinde yaşamak istemektedir. Bu meşru talepleri sonuna kadar desteklemeye devam edeceğiz. Sonuçta haklı olan kazanacaktır. Halkına karşı savaş yürüten hiç kimse başarıya ulaşmamıştır."

'SALİH MÜSLİM'İ AKLINI BAŞINA ALMAYA DAVET EDİYORUM'

Salih Müslim'in "Türkiye bizi vurursa kendimizi savunuruz" yönündeki açıklamalarına ilişkin Feridun Sinirlioğlu, "Salih Müslim'i aklı selime, aklını başına almaya davet ediyorum. Türkiye'nin iradesinden, kararlılığından şüphe ederse kendisi için iyi olmaz. Türkiye terör ile mücadele etmektedir. Kararlılığını kimse sınamaya kalkmamalı. PYD'ye verdiğimiz mesaj açıktır. Türkiye'ye dönük herhangi bir hareket olduğunda gereken cevap tereddütsüz verilecektir" dedi. (DHA)

ÖNCEKİ HABER

Başbakan Davutoğlu yapımı bitmeyen hastaneyi açacak

SONRAKİ HABER

Osman Turan Bozacı'nın cenazesinde atılan sloganlar nedeniyle 2 kişi tutuklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...