15 Ekim 2015 13:09

YPG: Uluslararası Af Örgütü'nün iddiaları gerçek dışı

Uluslararası Af Örgütü, YPG'nin IŞİD'den geri aldığı köylerde halkı zorla yerinden ettiğini ve evleri yıktığını öne sürdü. YPG, Af Örgütü’nü yalanlayarak, can güvenliklerini sağlamak adına çok az sayıda sivilin bölgeden uzaklaştırıldığını açıkladı.

Paylaş

Uluslararası Af Örgütü’nün geçtiğimiz günlerde açıklanan raporunda YPG kontrolündeki bölgede bazı köy ve kasabaların tamamen yerle bir edildiği, binlerce kişinin de göçe zorlandığı iddia edilmişti. Raporunda kaynak olarak 37 tanığın anlatımlarını ve uydu görüntülerini gösteren Af Örgütü, YPG'nin yaptıklarının ‘savaş suçu’na yakın olduğunu öne sürdü.

YPG'DEN CEVAP GELDİ

Uluslararası Af Örgütü konuyla ilgili YPG güçlerine bağlı Asayiş Müdürü Ciwan İbrahim ve YPG Sözcüsü Redur Xelîl ile görüştü. Siyasihaber'de yer alan habere göre suçlamaları reddeden YPG güçlerine bağlı Asayiş Müdürü Ciwan İbrahim, bazı istisnai durumlarda sınırlı sayıda ailelenin bölgeden uzaklaştırıldığını söyledi.

Ciwan İbrahim Af Örgütü’ne şu bilgileri verdi: “Bazı tehlikeli bölgelerde istisnai vakalar yaşandı. Terörist tehdit nedeniyle uzaklaştırılan aile sayısı çok az. Rojava’da yalnızca 25 aile kantonu terk etmeye zorlandı. Onlara ‘Lütfen eşyalarınızı toplayıp buradan ayrılın, savaş bitene kadar buradan ayrılmanız iyi bir şey’ denildi. Rakka’da teröristler var ve onların aileleri, amcaları, kardeşleri burada. İletişim halindeler ve aileler onlara bilgi veriyor. Biz bu aileleri uzaklaştırmak zorundayız. Gözaltına almıyoruz, tutuklamıyoruz. Uzaklaştırıyoruz. Bölgenin dışına çıkarıyoruz.”

'SUÇLAMALARIN GERÇEKLERLE İLGİSİ YOK'

YPG Sözcüsü Redur Xelîl de Af Örgütü’nün raporunda yer alan suçlamaları kabul etmediklerini vurgulayarak, denetimlerindeki bölgelerde Türkmen ve Arap sivilleri yerinden etme gibi bir politikanın sözkonusu olmadığını söyledi. Savaş suçu işlendiğine dair iddiaların gerçekle ilgisinin bulunmadığını kaydeden Redur Xelîl, sivillerin can güvenliği için bölgenin boşaltıldığını belirtti. Xelîl bu uygulamayla çatışmalarda sivil kaybını önlemeyi ve IŞİD’in bazı yerlere yerleştirdiği bubi tuzakları ve bombalardan yaralanmalarını engellemeyi hedeflediklerini vurguladı.

IŞİD SALDIRIRSA KİM SORUMLU TUTULACAK? 

“DAİŞ onlara saldırırsa sorumlu kim tutulacak?” diye soran YPG Sözcüsü, şunları söyledi: “Orada çatışmalar olduğunda ateş ediliyor, arabalar patlatılıyor, hava operasyonları yapılıyor. Her türlü silah kullanılıyor. En doğru çözüm sivilleri durum iyileşene kadar uzaklaştırmak. Askeri olarak başka bir çözüm yok. Ayrıca o bölgede binlerce bubi tuzağı ve bomba var. Aileleri, kadınları, çocukları bu kadar bubi tuzağından nasıl koruyacaksınız?” YPG Sözcüsü, bu suçlamaların IŞİD’e verdiği destek belgelerle tescilli olan Türkiye’nin anti propagandalarını hatırlattığını da ekledi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

TTK’de üretim durdurmaya tepki

SONRAKİ HABER

Sol Parti Federal Meclis Grubu: Merkel, Türkiye ziyaretini iptal etsin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...