15 Ekim 2015 08:42

Katliamları işkenceyle HDP’ye yıkma çabası

Urfa Baro Başkanı Hikmet Delebe Urfa'da gözaltına alınan bazı kişilerin Ankara ve Suruç katliamları ile bağlantılandırılmak istendiklerini ve bu kişilere gözaltında işkence yapıldığını söyledi.

Paylaş

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın “Son günlerde Şanlıurfa bölgesi ve ilçelerinde HDP’li gençler gözaltına alınıyor ve onlara işkenceyle zorla ‘Suruç katliamının talimatını ben verdim’ diye ifade imzalatılmaya çalışılıyor. Şu anda gözaltında olan Nusaybin Belediyesi Kültür Merkezi’nde çalışan 19 yaşındaki bir kadına şu dakikalarda, Urfa emniyetinde işkence yapılıyor. Ağır işkencelerle bir belge imzalatılmaya çalışılıyor. Suruç katliamının talimatını, ‘ben verdim’ dedirtmeye çalışıyorlar” sözlerinin ardından Urfa Baro Başkanı Hikmet Delebe de konuştu. Delebe de gözaltına alınan bazı kişilerin Ankara ve Suruç katliamları ile bağlantılandırılmak istendiklerini ve bu kişilere gözaltında işkence yapıldığını söyledi. 

Urfa Emniyet Müdürlüğü, Suruç ve Ankara’da yaşanan bombalı saldırılarla ilgili yürütülen soruşturmalar kapsamında, önceki gün 7 Haziran seçimlerinde HDP Milletvekili Adayı olan Mehmet Serhat Polatsoy’u, Ankara patlamasıyla ilişkisi olduğu iddiasıyla gözaltına aldı. Suruç katliamına ilişkin ise yine Mitanni Kültür Merkezi çalışanı Nazlı Duman ile ismi öğrenilemeyen bir yurttaş gözaltına alındı. 

‘GÖZALTINDAKİLER AVUKATLARLA GÖRÜŞTÜRÜLMÜYOR’

‘Suça fail aranırken’ gözaltına alınan bu kişiler, işkence ve kötü muameleye maruz kaldıkları gibi gözaltında avukatları ile de görüştürülmüyor. Urfa Baro Başkanı Hikmet Delebe, bu biçimde yapılan gözaltıların ve gözaltında uygulanan yöntemlerin hukuksuz olduğunu belirtti. 

Avukatlardan gelen şikayetleri, TEM savcısıyla görüştüğünü belirten Delebe, uygulamanın hukuk dışı olduğunu savcıya aktardığını ifade etti. Gözaltındaki kişilerin avukatlarıyla görüşme hakkı olmasına rağmen hiçbir şekilde görüştürülmemesinin hukuki temeli bulunmadığını dile getiren Delebe, “Bize dilekçe verin sizi öyle görüştürelim deniliyor. Oysa bir avukatın gözaltındakiler ile görüşmesi yasal mevzuat çerçevesinde olan bir şey. Hukukun çiğnenmemesi adına, CMK’deki hükümlerin uygulaması adına müdafileriyle görüştürülmesi gerektiğini söyledik. Savcı da dilekçeyle başvurmamız halinde görüşülebileceğini söyledi. İşkence ve baskı şuan ki mevzuatımıza göre yasak” dedi.

‘İŞKENCE İLE DELİL YARATILIYOR’

Kolluk güçlerinin, suçu birilerine yıkma çabası içerisinde olduğunu söyleyen Delebe, “Hukuka aykırı olarak elde edilen delil zaten ceza yargılamasında hüküm kurmada esas alınamaz. Yine bu patlamalarla ilişkilendirilmeye çalışılan ve şu anda gözaltında olan kişiler mevcut. Bunla ilgili baromuza müracaatlar da var. Adalet teşkilatına ve güvenlik güçlerine çağrımız, zorlayarak veya işkence edilerek, kötü muamele uygulayarak insanları zorla bir şeyleri kabule zorlamak hukuka aykırıdır. Bu yöntemlerle elde edilen deliller de hukuka aykırıdır ve hükümde esas alınmaz, dikkate alınmaz” dedi. 

Başkan Delebe, Urfa Barosu olarak yapılan şikayetler doğrultusunda gerekli hukuki girişimler başlatacaklarını da söyledi. (Urfa/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Ak Troller: Korkuyu beklerken

SONRAKİ HABER

Midilli yakınlarında tekne battı 3 mülteci hayatını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...