15 Ekim 2015 07:50

Demirtaş: Ankara Katliamı'nda PKK bağlantısı olsa, yayın yasağı değil yayın mecburiyeti getirirlerdi

Partisinin MYK toplantısı öncesinde basın mensuplarının sorularını yanıtlayan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Ankara katliamına dair alınan "gizlilik" kararının AKP-DAİŞ işbirliğinin açığa çıkarılmasını engellemeye yönelik olduğunu ve ülkede en güvenli şeyin "canlı bomba olmak" olduğunu söyledi.

Paylaş

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, katliam sonrası yapılan Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısına katılmak üzere geldiği Genel Merkez binaları önünde basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

'YAYIN YASAĞI AKP DAİŞ İŞBİRLİĞİNİ SAKLAMAK İÇİN ALINDI'

Ankara'da gerçekleşen katliamın ardından alınan yayın yasağı kararına ilişkin görüşleri sorulan Demirtaş, daha önceki benzer saldırılarda da benzer kararların alındığının anımsatarak, "Hem soruşturmayı karartarak, hem de yayınla ilgili kısıtlayıcı kararlar alındı. Bunların tamamı ne olup bittiğini kamuoyundan saklanması kaygısıyla alınmış kararlardır. Soruşturmanın selametini kamuoyunun tartışması nasıl etkileyebilir? Bizler, sizler medya çalışanların bu konuya ilişkin görüşlerimizi kamuoyunda paylaştıkça savcı bundan nasıl olumsuz etkilenir? Yargılamanın hangi aşaması olumsuz etkileniyor ki bu kararı alıyorlar. Bunların hepsi kamuoyunda DAİŞ-AKP işbirliğini saklama kaygısıyla alınıyor. Bu olayın altında milyonda bir PKK bağlantısı olsaydı yayın yasağı değil yayın mecburiyeti getirilerdi. Sırf buradan bakarak da AKP DAİŞ işbirliğini anlayabilirsiniz" dedi.

Demirtaş, kararın derhal kaldırılması gerektiğini belirterek, herkesin özgürce düşüncesini ifade etmesi gerektiğini kaydetti. Demirtaş, "Bu şekilde deve kuşu misali kafanızı toprağa gömerek gerçekleri toplumdan saklayamazsınız" dedi.

'TÜRKİYE'DE EN GÜVENLİ ŞEY CANLI BOMBA OLMAKTIR'

Demirtaş, kendisine yönelik suikast iddialarına ilişkin ise şu değerlendirmeyi yaptı: "Bizler Türkiye'deki her siyasetçi gibi işimizi yaparken belli riskler olabilir. Burada önemli olan toplumun güvenliğidir. Kamusal güvenliğin sağlanması konusunda hükümet ciddi bir zafiyet durumda. Bırakın güvenlik sağlamayı güvenliği tehdit eden unsurun odağı haline gelmiş durumda. Bu hepimiz açısından geçerli. Başbakan halen 'elimizde canlı bomba listeleri var, hukuken tutuklamamız mümkün değil' diyor. Her gün belediye başkanlarımız tutuklanıyor. Sırf basın açıklaması okunurken orada bulundu diye Erciş Belediye eşbaşkanımızı tutukladılar. Müebbet hapis cezasıyla yargılanacak. Dolayısıyla şu an ülkede en güvenli şey canlı bomba olmaktır. Tutuklanmamanın garantisidir. 'Canlı bombayım' deseniz, Başbakanın lafı ile söylüyorum hukuk karşısında güvence altındasınız. Çünkü kendisini patlatmadan devlet size dokunamıyor. Onun dışındaki herkesin güvenlik sorunu var. Bu sadece şahsımla ilgili değil."

Başbakan'ın "PYD'ye de müdahale ederiz" şeklindeki değerlendirmesine ilişkin görüşleri sorulan Demirtaş, "Başbakan bugüne kadar PYD ile mücadele etmediğini mi düşünüyor. 3 yıldır orada PYD ile savaşıyor zaten. Gönderdiği silahlar PYD'ye karşı kullanılan silahlar. PYD kendilerinin müdahalesine rağmen orada DAİŞ'i dize getirmiş bir halk hareketidir" ifadesini kullandı.

'TWİTTER HESABI ÜZERİNDEN SORUŞTURMA MI YÜRÜTÜLÜR?'

Ankara'daki katliamın ardından Twitter'da patlama öncesi kimi mesajlar yazan hesapların kullandığı iddiasıyla yaşanan göz altıların HDP ile ilişkilendirilmesine ilişkin de soruları yanıtlayan Demirtaş, "Söz konusu sosyal medya hesaplarının AKP ile AKP'ye yandaş medya ile ilişkisi zaten sosyal medyada ispatlandı. Büyük bir AKP trol hareketi kafalama hareketi medyada işliyor. Başbakan da bu ekibin içerisinde öyle anlaşılıyor çünkü kendisi de trol yapıyor. Yüz kişi ölmüş büyük bir katliam var. Başbakan 'Biz twitter'dan ilişki tespit ettik' diyor. Devlet olma ciddiyetiniz bumudur? 3 tane twitter hesabı üzerinden mi bu soruşturmayı yürütüyorsunuz. Bunlar da AKP ile bağlantılı isimlerdir. AKP'ye yakın gazeteciler 'Bunlar bizim arkadaşlarımızdır' diye açıklama yaptılar" yanıtını verdi.

'DAİŞ'İN TÜRKİYE'DE MEVZİLENMİŞ ÇOK SAYIDA HÜCRESİ VAR'

Demirtaş, kendisine yönelik suikast iddiasıyla Türkiye'de olduğu ileri sürülen gruba yönelik herhangi bir operasyon yapılıp yapılmadığı sorusuna ise bu konuda ciddi bir operasyonun yapıldığına dair bir bilginin iletilmediği ve yapıldığına dair bir izlenimlerinin de olmadığını kaydetti. Demirtaş, koruma tedbirlerinin de daha dikkatli davrandıklarını söyleyerek, "Türkiye içerisinde çok sayıda benzer grupların olduğunu düşünüyoruz. DAİŞ Türkiye'de mevzilenmiş çok sayıda hücresi bulunan bir örgüttür. Bütün Türkiye'nin de İslam'ın da insanlığın da düşmanıdır ve çok rahat çalışabiliyor. Rahatlıkla gösteri yapabiliyor, eleman toplayabiliyor. O nedenle ısrarla altını çiziyorum bütün Türkiye toplumu olarak bir tehlike ve tehditle karşı karşıyayız" diye konuştu.

'MİTİNGLERİN İPTALİ BUGÜN MYK'DA RESMİLEŞECEK'

Demirtaş, HDP'nin mitinglerini iptal edip etmeyeceği noktasındaki tartışmalara ilişkin de MYK'a nihai kararının verileceğini kaydetti. Demirtaş, MYK'nın çoğunluğun da bu yönlü düşündüğünü bugün resmileşeceğini ifade ederek, "Yüzlerce insan yaşamını yitirdi. PKK'li, Türk, Kürt, asker polis yüzlerce insan yaşamını yitirdi. Son katliam olmasaydı dahi toplumda seçim atmosferi yok. Toplum şimdi acı yaşıyor can güvenliği kaygısı yaşıyor. Bizde toplumun bu hassasiyetine ve partimizin ilkelerine göre yeniden planlayacağız" dedi. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Ankara Tabip Odası ölen 103 kişinin ismini açıkladı

SONRAKİ HABER

Zana, 'Yas havasını dayanışmaya çevirelim'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa