02 Nisan 2012 10:42

İngiltere hükümetinden internet takibi

İNGİLTERE’de hükümet, istihbarat servislerinin, tüm vatandaşların telefon görüşmeleri, elektronik posta ve cep telefonu mesajlarını izlemesine imkan verecek bir yasa tasarısı hazırlığı içinde olduğunu açıkladı. Yasa onaylandığı takdirde, polis ve istihbarat servislerinin talep ettiği müddetçe internet servis sağlayıc

İngiltere hükümetinden internet takibi
Paylaş

İNGİLTERE’de hükümet, istihbarat servislerinin, tüm vatandaşların telefon görüşmeleri, elektronik posta ve cep telefonu mesajlarını izlemesine imkan verecek bir yasa tasarısı hazırlığı içinde olduğunu açıkladı. Yasa onaylandığı takdirde, polis ve istihbarat servislerinin talep ettiği müddetçe internet servis sağlayıcıları, kullanıcılarının ziyaret ettikleri siteleri bildirmekle yükümlü olacak.

İçişleri Bakanlığ, yasayı, terörle ve diğer suçlarla mücadele araçları arasında gösterirken kitle örgütleri uygulamaya sert eleştilerde bulunuyor. Yasa hazırlığına, koalisyonun önemli ortaklarından Muhafazakar Parti’den bazı millletvekilleri de karşı çıkıyor.

SUÇLULAR DEĞİL TÜM VATANDAŞLAR İZLENECEK

Muhafazakar Parti milletvekili ve eski gölge İçişleri Bakanı David Davis yeni yasal düzenlemeye tepki göstererek, bunun hükümete çok sayıda vatandaşı izleme imkanı vereceğini belirtti. Davis, yasanın sadece teröristlere ve suçlulara karşı kullanılmayacağını, bütün vatandaşların telefon ve internet erişiminin izlenmeye açık olacağını savundu. Büyük Birader İzleme Derneği adlı örgütün başkanı Nick Pickles da düzenlemeyle birlikte İngiltere’nin ‘vatandaşları izlenmesi’ açısından İran ve Çin’le aynı düzeye geleceğini söyledi.

Buna benzer bir uygulama, son İşçi Partisi hükümeti döneminde de gündeme gelmişti. Ancak o zaman muhalefette olan Muhafazakar Parti’yle şimdiki koalisyonun diğer ortağı Liberal Parti’nin de karşı çıkmasıyla girişim sonuçsuz kalmıştı.

MAHKEME KARARI GEREKECEK

 Kraliçe’nin parlamentoda hükümet programını açıklayacağı geleneksel konuşmasında da yer alacağı belirtilen yeni internet düzenlemesi uyarınca internet iletişimi, telefon görüşmeleri ve cep telefonu mesajlarının içeriğinin görülebilmesi için yine mahkeme emri gerekecek. Ancak istihbarat servisleri bireylerin ya da grupların kimlerle, ne zaman, hangi sıklıkla ve ne kadar süre görüştüklerini takip edebilecek. Bunun yanı sıra vatarndaşlar tarafından ziyaret edilen siteler görülebilecek. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Mali’nin kuzeyi işgal edildi

SONRAKİ HABER

‘ABD de Irak’ta yenilgiye uğradı’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...