13 Ekim 2015 17:35

Kadri Bağdu cinayetinin üzeri kapatılıyor

Paylaş

Adana’nın Seyhan ilçesinde, 6-8 Ekim Kobanê eylemlerinin hemen ardından 14 Ekim 2014’te sabah saatlerinde gazete dağıtımı yaptığı sırada kasklı ve motosikletli bir kişi tarafından ensesinden vurularak öldürülen Azadiya Welat gazetesi çalışanı Kadri Bağdu’nun katledilmesinin üzerinden bir yıl geçti. Yürütülen soruşturma kapsamında olay yerinin çevresindeki 52 mobese kamerasının kayıtlarının incelenmesinden bir bulguya ulaşılamadığı belirtildi. Avukatların taleplerine savcılığın cevabı soruşturmaya ‘gizlilik’ kararı getirip, avukatlar hakkında soruşturma açmak oldu. 

FAİLLER ‘BURADAYIZ’ DEDİ, POLİS GÖRMEDİ 

Şüpheliler henüz Bağdu katledilmeden 2 gün önce, 12 Ekim tarihinde Bağdu’ya dönük yapılacak saldırının sinyallerini vermişti. Kobanê olayları sırasında işyeri ve evinin saldırıya uğradığı gerekçesiyle Talip Güler isimli bir şahıstan alınan ifade tutanağı ortaya çıkmıştı. Tutanakta, “Talip Güler ile kayıtlara bakıldığı esnada geçen bir konuşmada kendiliğinden Şakirpaşa Mahallesi’nde meydana gelen Kobanê eylemlerinden o bölgede gazetecilik yaparak, gazete dağıtımı yapan Kadri isimli şahsın sorumlu olduğu” belirtiliyordu.  Tutanağın ortaya çıkmasının ardından Bağdu ailesinin avukatı Tugay Bek, Cumhuriyet Savcılığına ek fezleke talebinde bulundu. Yapılan araştırmada tutanaktaki Talip Güler’in akrabası Ercan Güler’in, 10 Ekim 2014’te Adana’da Kobanê eylemlerine katılan yurttaşlara dönük silahlı saldırılar gerçekleştirdikleri sırada yoldan geçerken ‘Allah’a küfür ettiği’ gerekçesiyle öldürülen Yusuf Güldiren cinayeti ile ilgili arandığı ortaya çıktı. 

‘SURİYE’YE KAÇTI’ YALANI

Bağdu ailesi ile avukatlarının kendi imkanları ile yaptıkları inceleme sonucu ulaştıkları bilgiler ışığında, söz konusu kişilerin yakalanması için savcılığa suç duyurusunda bulunuldu. Savcılığın talebi üzerine söz konu kişiler hakkında emniyetten gönderilen yazıda Talip Güler, ağabeyi Ercan Güler, enişteleri Servet Koç, arkadaşları Cumali Güler, Coşkun Yalçın, Murat Bulanık ve Barış Tekçe’nin Suriye’ye giderek IŞİD’e katıldıkları bildirildi. Kardeşi Taner Güler’in ise Antep’te Suriye’ye geçmek isterken yakalandığı ve Güldiren cinayetine ilişkin cezaevinde olduğunu belirtmişti. Ancak Taner Güler aradan bir ay geçmesinin ardından tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Şüphelilerin Suriye’ye kaçtıkları iddiası yine Emniyet’in yaptığı bir operasyonla yalanlanmış odu. 27 Temmuz 2015’te Seyhan’a bağlı Gülbahçe Mahallesi’nde IŞİD’e dönük operasyonda Bağdu cinayetinin bir numaralı şüphelisi olan Ercan Güler gözaltına alınıp, tutuklandı. IŞİD operasyonu yakalanan 11 kişi hakkında hazırlanan iddianamede, Ercan Güler ve beraberindekilerin 30 Eylül günü yani Bağdu’nun öldürülmesinden 14, Güldiren’in öldürülmesinden 10 gün önce teknik ve fiziki takibe alındıkları ortaya çıktı.

FAİLLER GİZLENİYOR

Bağdu ailesinin avukatı Tugay Bek, üzerinden bir yıl geçen Bağdu cinayeti ile Kobanê’ye destek eylemleri sürecinde katledilen diğer yurttaşların öldürülmesiyle ilgili açılan dosyalarda ilerleme olmamasının düşündürücü olduğunu söyledi. Bek, Bağdu dosyasında verilen ‘gizlilik’ kararının ardından dosya ile ilgili bilgi almalarının da engellendiğini hatırlatarak, basına verilen beyanlardan dolayı kendileri hakkında ise jet hızıyla iddianameler hazırlandığını ifade etti. (Adana/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Taşeron yasası sessizce ertelenmiş

SONRAKİ HABER

YSK’den Digiturk kararı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...