12 Ekim 2015 10:19

Eğitimciler grevde öğrenciler boykotta

Paylaş

Ankara’da yapılmak istenen barış mitingine yönelik bombalı saldırıda hayatını kaybedenler için yurdun dört bir tarafında eğitimciler iş bıraktı, öğrenciler okulu boykot etti. Liseliler katliamı protesto etmek için barış kokartı taktı, üniversiteliler anma etkinlikleri düzenledi.
İstanbul’da Eğitim Sen’in çağrısıyla binlerce eğitim emekçisi, öğrenci ve veli okullarda, meydanlarda anma etkinlikleri ve yürüyüşler düzenleyerek Ankara’da hayatını kaybedenlerin cenaze törenlerine katıldı.

Eğitim Sen İstanbul 1 No’lu Şube’nin bulunduğu İzzettin Çalışlar Caddesi’nde bir araya gelen 2 bine yakın eğitim emekçisi Bakırköy Özgürlük Meydanı’na yürüyerek “Katiller ve arkasındaki güçler bulunana kadar bize rahat yok” açıklaması yaptı. Halk, burada yapılan anmanın ardından Dicle Deli’nin cenazesine katıldı.

Ankara’daki katliamda hayatını kaybeden Eğitim Sen üyesi Şirin Kılıçalp için öğretmenlik yaptığı Hacı Ethem Üktem Ortaokulunda Eğitim Sen İstanbul 3 No’lu Şube’nin çağrısıyla öğrenci ve velilerinde katıldığı bir anma etkinliği düzenlendi. Okulun öğrencileri Şirin öğretmenleri için siyah giyinerek anmaya katıldı.

Gazi Mahallesi’nde bulunan Şair Abay Lisesi önünde bir araya gelen Eğitim Sen İstanbul 4 No’lu Şube üyesi eğitim emekçilerine veliler ve öğrenciler de katıldı. Eyüp’te de Serdar Aksun İlkokulunun önünde Ankara’da yaşanan katliamı lanetlemek için basın açıklaması yapan eğitim emekçileri, Kadınlar Pazarı Eruhlular Derneğinden Fatma Esen’in cenazesine katıldı.

Eğitim Sen İstanbul 6 No’lu Üniversiteler Şubesi üyesi akademisyenler Boğaziçi Üniversitesinde, Galatasaray Üniversitesinde, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Fındıklı Kampüsünde, İstanbul Teknik Üniversitesi Maslak ve Taşkışla Kampüsünde, Marmara Üniversitesi Göztepe ve Nişantaşı Kampüsünde ve İstanbul Üniversitesi Beyazıt Kampüsünde anma etkinlikleri gerçekletirdi.

7 No’lu Şube Avcılar Havuzlu Meydanı’nda Ankara’daki katliamda hayatını kaybedenler için anma çağrısı yapan Eğitim Sen İstanbul 8 No’lu Şube üyesi eğitim emekçilerine Büro Emekçileri Sendikası (BES) üyeleri destek verdi. Burada yapılan anmanın ardından hayatını kaybeden İSKİ işçisi Binali Korkmaz’ın cenaze törenine katıldı.

LİSELİLERE SALDIRI

Küçükçekmece’de Halkalı Toplu Konut Kız Meslek Lisesi (HTKL) önündeki boykot çağrısı sonrası İkitelli’de yürüyüş yapan gençlere polis saldırdı. Lise önünde Ankara’da katledilen arkadaşlarının fotoğraflarıyla anma yapan ve boykot çağrısında bulunan, derslere girmeyen gençler, AKP’ye ve Erdoğan’a istifa çağrısında bulunarak mahallelerde yürüyüş yaptı. İşyerlerinden, atölyelerden çıkıp alkışlarla destek verilen öğrenciler, Gülten Özaydın Lisesi önünde açıklama yaptı.Burada, işyerlerinden çıkan işçiler ve okullarında pencerelerine çıkan liseliler yürüyüşe alkışlarla destek verdi. Bu sırada işyerindeki pencereden çıkan bir kişinin küfürle liselileri tehdit etmesinin ardından gelen polisler ise gençlere biber gazı ile saldırdı. Gençler daha sonra yürüyüşlerine devam ederek Ankara’da katledilenlerden Küçükçekmece Garip Dede Dergahı’na gelen cenazeye geçtiler. (İstanbul/EVRENSEL)


‘BOYKOTUMUZ BARIŞ İÇİN’

 

Katliam Ankara’da üniversitelerde boykotlarla kınandı. Boykotlara üniversite emekçileri ve akademisyenler de grevle destek verdi.
Hacettepe Üniversitesinde bini aşkın öğrenci, akademisyen ve işçi, Ankara katliamında öldürülenleri andılar. Mitingde yaşamını yitiren Hacettepe Üniversitesi’nin eski öğrencisi ve üniversite içerisinde her türlü kadın sorununun sesi olan kadın çalışmaları topluluğunun kurucu üyesi Şebnem Yurtman’ın fotoğrafları da yürüyüş boyunca ellerden düşmedi. Sabah erken saatlerde yemekhane önünde konuşmalar ve şiirlerle başlayan anma programının ardından saat 12.30’da yürüyüşe geçildi. Yürüyüş boyunca “Şebnem Yurtman ölümsüzdür”, “Barış için boykota” sloganları atıldı. Okuldaki bölümleri tek tek gezen kitle, öğrenci ve akademisyenleri boykota çağırdı. Şebnem Yurtman’ın okuduğu Kimya Mühendisliği binası önünde konuşan Emek Gençliği MYK Üyesi Baran kozan “Şebnem, Hacettepe’de ve sonradan gittiği Mersin’de daima barışın sesi oldu. Son nefesini de yine barış şiarını büyütmek için geldiği Ankara’da verdi. Bizim Şebnem’e sözümüz onun bize miras bıraktığı barış mücadelesini daha ileri götürmek olacaktır” dedi.

 

Ankara Üniversitesi Gölbasşı kampüsünde de boykot ve grev yapıldı. Eğitim Sen’in çağrısıyla yapılan eylemin ardından Kızılay’daki mitinge gidildi. Öte yandan Ankara Üniversitesi yönetimi Cebeci Kampüsü’ndeki fakülteler ve Dil Tarih Coğrafya Fakültesi’ni tatil ettiğini açıkladı. Ankara’nın Mamak ilçesinde bulunan Suzan Mehmet Gönç Ticaret Meslek Lisesi  ve Ege Anadolu Lisesi’nde öğrenciler derslere girmediler. Tuzluçayır Meydanı’na yürüyen öğrenciler, burada eylem yaptılar.

Ankara’da yaşanan katliamı kınamak için ODTÜ’de Eğitim Sen üyeleri greve çıkarken, öğrenciler de dersleri boykot etti. Boykot özellikle hazırlık sınıflarında etkili oldu. Dersler işlenmedi. Hazırlık önünde toplanan öğrenciler, burada Eğitim Sen üyesi emekçiler ve akademisyenlerle bir araya geldi. Buradan yürüyüşe geçen öğrenci ve emekçiler kampüsü gezerek, boykota katılım çağrısı yaptılar. Yürüyüşün ardından öğrenciler, katliamda can verenler için ODTÜ Devrim stadyumunda bir anma düzenledi.

LİSELİLER KOKART TAKTI

Ankara’daki katliamı lise öğrencileri de boykot ve çeşitli eylemlerle lanetledi. Onlarca lisede öğrenciler kardeşlerini siyah giyerek, siyah kurdele takarak andı. Bazı ilçelerde lise öğrencileri yürüyüş düzenledi. (Ankara/EVRENSEL)

ELİF’İN OKULU TATİL

Mersin Üniversitesi öğrencileri Ankara’da yaşanan katliama tepki göstermek için boykot örgütledi. Rektörlük okulu tatil etmek zorunda kaldı. Sabah saatlerinde kampüs içerisinde toplanan binlerce öğrenci sloganlar atarak bekleyişe geçti. Sık sık “Ankara’da katliam Mersin ayaklan”, “Faşizme karşı omuz omuza” sloganları atan öğrenciler rektörlük binası önüne kadar yürüdü. Rektörlük önünde toplanan kalabalığın sayısının gittikçe artmasının ardından okulun 2 gün boyunca tatil ilan edildiği açıklandı.

Tarsus'ta da Özgecan Aslan'ın okulu olan Özel Çağ Üniversitesi'nde protesto gerçekleştirildi. (Mersin/EVRENSEL)


ÜNİVERSİTELER AYAKTAYDI: BARIŞA OLAN İNANCIMIZI YOK EDEMEYECEKSİNİZ

İstanbul’da, Boğaziçi Üniversitesinde binlerce öğrenci ve akademisyen boykota katıldı. Kampüslerde yürüyüşler yapıldı, duvarlara savaş karşıtı yazılamalar yapıldı.
Marmara Üniversitesinde polis baskısına rağmen basın açıklaması yapıldı. Açıklama yapan Egemen Cevahir, “Bombalı saldırı yapanları lanetliyoruz! Baskıyla, korkuyla, bombalarınızla barışa olan inancımızı yok edemeyecekseniz! Eşit, özgür, kardeşçe ve barış içinde yaşamak için mücadelemize devam edececeğiz. Katliam emirlerini verenler ve onların tetikçileri yaptıklarıyla tarihin karanlık sayfalarında yer alırken, biz kazanacağız, barış kazanacak” dedi.
İstanbul Üniversitesinde “Hayatı durduruyoruz” diyen yüzlerce genç kampüs içerisinde yürüdü. İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesinde ise üniversiteliler anma köşesi oluşturdu.
Katliamlar karşısında YTÜ’den “Saray savaş, Yıldız barış istiyor!” sloganları yükseldi. Mimar Sinan Güzel sanatlar Üniversitesi öğrencileri 10.04’te ses çıkarma eylemi yaptı.
Bilgi Üniversitesi öğrencileri ise gerçekleştirdikleri forumda katliamla ilgili tanıklıklarını paylaştı. Üniversitenin Fındıklı Kampüsü’nde kapıya pankart asıldı.
Yeditepe Üniversitesi öğrencileri de rektörlük önünde basın açıklaması yaptı.
Anadolu Üniversitesi Hukuk Fakültesi önünde bir araya gelen öğrenciler ve hocaları “Barış isteyenleri öldürdüler öfkeliyiz, yastayız, isyandayız” pankartı açtı. Yrd. Doç. Pelin Yalçınoğlu, “Barış için yola çıkan, barış umuduyla bir araya gelen, barışın sesini yükseltmek ve daha yaşanır bir ülkeye kavuşmak isteyen canlar, arkadaşlarımız, dostlarımız, ülkemizin insanları katledildi” dedi. Haytta kalanlar olarak buna tanık olduklarını belirten Yalçınoğlu, sorumlular cezalandırılmadan mücadeleyi bırakmayacaklarını açıkladı.
Basın açıklamasının ardından üniversite hocaları şehir merkezindeki kitle ile biraraya gelmek için yürüyüşe geçti. Üniversite kapısına kadar hocalarına destek veren öğrenciler, buradan fakültelere geçerek diğer öğrenci ve hocaları boykota çağırdı. Fakülteler içine girerek öğrenci ve hocalara neden boykotta olduklarını anlatan Anadolu Üniversitesi öğrencileri, İletişim Fakültesinde bir forum düzenledi. Öğrenciler forumdan sonra Anadolu Üniversitesi Rektörlüğüne yürüdü.
Osmangazi Üniversitesinde boykot çağrısı yapan öğrenciler fotoğraflardan oluşan ‘barış sergisi’ açtı.
Kocaeli Üniversitesi öğrencileri saat 12’de Sosyal Tesisler önünde bir araya geldi. Öğrenciler Tıp Fakültesi Hastanesi önündeki eyleme katılmak için yürüdü.
Dokuz Eylül ve Ege Üniversitesinde de öğrenciler “Boykot” dedi, eğitimciler iş bıraktı.
Pamukkale Üniversitesi öğrencileri de boykota katılım gösterdi.
Trakya Üniversitesinde öğrenciler yürüyüş yaptı. (HABER MERKEZİ)

VAN'DA EMEKÇİLER GREVLE, ÖĞRENCİLER BOYKOTLA KATLİAMI LANETLEDİ

ÖNCEKİ HABER

Ankara'da bomba alarmı: Metro hattı durduruldu

SONRAKİ HABER

'Ben seni Trabzon’dan böyle mi yolladım?'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...