12 Ekim 2015 13:09

Diyarbakır’da katliam protestosuna polisten gerçek mermiyle saldırı

Paylaş

Diyarbakır’da greve çıkan emek örgütlerinin çağrısıyla on binlerce kişi Ankara’da yaşanan katliamı lanetlemek için yürüyüş gerçekleştirdi. Dağkapı Meydanı’na kadar yapılan yürüyüş ve ardından yapılan açıklama sonrası Sur’da yapılan polis operasyonuna tepki gösteren yurttaşlara polis saldırdı. Saldırıda bölgede son günlerde dikkat çeken pikaplar da devreye girerek halka makineli silahlarla ateş açtı. Çok sayıda yurttaş hafif yaralanırken, Diyarbakırlılar, “her şeye rağmen barış ve bir arada yaşamı kurmak için mücadeleye devam edeceğiz”  dedi.

Diyarbakır’da Türkiye geneli alınan grev kararı kapsamında DİSK ve KESK’e bağlı sendikalar AZC plaza önüne çağrı yaptı. Çağrıya on binlerce Diyarbakırlı karşılık verdi. Buradan Dağkapı Meydanı’na yürüyen on binler, “Katil devlet hesap verecek”, “Katil Erdoğan”, “Şehid namirin”, “Savaşa hayır barış hemen şimdi” sloganları attı. En önde “Yastayız, isyandayız, yılmadık ayaktayız, Hesabını soracağız” yazılı pankart açılan yürüyüşün ardından Dağ Kapı Meydanı’nda açıklama yapıldı.

‘400 VEKİL ALAMAYANLAR TÜRKİYE’Yİ KAN GÖLÜNE ÇEVİRDİ’

Açıklamayı KESK Dönem Sözcüsü Bedirhan Çetinkaya yaptı. “Şu ana kadar belirlenebilen 128 kardeşimiz hayatını kaybetti, yüzlerce kardeşimiz yaralandı. Üzgünüz, Öfkeliyiz, yastayız ve isyandayız” diyen Çetinkaya, “Hiç kimse bize bu katliamın faili meçhul olduğunu söylemesin. Bombaları tanıyoruz” dedi. 18 Mayıs’ta Adana, Mersin’deki 5 Haziran’da Diyarbakır’da ve 20 Temmuz’da Suruç’ta patlatılan bomba ile Ankara’da patlatılan bombanın aynı seriden olduğunu söyleyen Çetinkaya, “Katilleri tanıyoruz. Katiller; diktatörlük hevesleri 7 Haziran seçimlerinde kursaklarında kalanlardır. Katiller; 400 vekil alamadıkları için ülkeyi iç savaşa sürükleyenlerdir” diye konuştu. Çetinkaya, “Buradan Emek, Barış ve Demokrasi Mitingimizi kana bulayanlara sesleniyoruz: Bütün vahşetinize, bütün şiddetinize, bütün katliamlarınıza rağmen eşit, özgür, demokratik bir ülkede bir arada yaşamı ve barışı savunmaktan vazgeçmeyeceğiz” diye konuştu.

PİKAPLAR DEVREDE

Açıklamanın ardından bir süre oturma eylemi yapıldı. Eylemde Sur’da yapılan polis operasyonlarına da tepki gösterildi. “Sur’da katliama hayır” denilerek polisin kurduğu barikat önünde slogan atan yurttaşlara polis gaz bombasıyla saldırdı. TOMA ve zırhlı araçların devreye girmesiyle yurttaşlar ara sokaklara dağıtıldı. Dağılmayan yurttaşlara plastik mermi ve gaz fişekleri atılırken, bölgede bir süredir dikkat çeken kimi plakasız olan cip tipi pikaplar da devreye girdi. Sivil giyinimli çelik yelekli polisler araçlardan eylemde olan yurttaşlara ateş açtı. Biri siyah diğeri beyaz iki araç bir süre havaya ve etrafa ateş açtıktan sonra diğer polisler tarafından bölgeden uzaklaştırıldı. Polisin açtığı ateş sonucu yaralanan olmazken, etraftaki dükkan duvarlarına ve direklere isabet etti.

POLİS HASTANE DİNLEMEDİ

Polis, yurttaşların saldırısı sırasında sığındığı Dağ Kapı Meydanı’nda bulunan özel bir hastaneyi de gaza boğdu. Atılan gazlar sonucu başta acil ve poliklinikler olmak üzere hastane de zor anlar yaşandı. Polis ile yurttaşlar arasında çatışmalar bir süre devam etti. Çok sayıda kişi gözaltına alınırken, çok sayıda kişi de hafif yaralandı. (Diyarbakır/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Ziya Saygın Sivas'ta toprağa verildi

SONRAKİ HABER

Kocaeli'de 17 öğrenci darbedilerek gözaltına alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...