12 Ekim 2015 07:52

Ankara'da katliama grevle yanıt

Paylaş

Ankara’da emekçiler katliamın yasını grevle birleştirdiler. “Yastayız, isyandayız, grevdeyiz” diyen emekçiler sabah saatlerinden itibaren iş bıraktılar. İş bırakan emekçiler Ankara’da yapılan cenaze törenleri ve uğurlamalara katıldılar. Başkentte barış için düzenlenen mitinge yapılan bombalı saldırının ardından bugün Ankara’da bir yanda cenaze törenleri, bir yanda da grev vardı. DİSK Genel Başkanı Kani Beko, yarın da devam edecek olan grev için çağrıda bulunarak “Bedeli ne olursa olsun şalteri indirin” dedi.

Emek, Barış, Demokrasi mitingine yapılan bombalı saldırıya karşı emekçiler Ankara’da greve gitti. KESK ve DİSK üyeleri iş bırakarak Çankaya Belediyesi önünde toplandılar. Çankaya Belediyesi’nde memur ve işçilerin katılımıyla grev yüzde yüze ulaşırken Ankara’nın birçok işyerinde de KESK ve DİSK üyeleri işbaşı yapmadılar. Kızılay’da yapılan mitingde Çankaya Belediyesi binasının üzerine “Yastayız, grevdeyiz” yazılı bir pankart asıldı. Bazı işçilerin karanfil taşıdığı eylemde sık sık “Katillerden hesabı emekçiler soracak”, “Katil devlet hesap verecek” sloganları atıldı.

KATİLLERİ 1 MAYIS 1977’DEN TANIYORUZ

Burada konuşan DİSK Genel Başkanı Kani Beko, emek barış demokrasi taleplerini haykırmak için düzenledikleri mitinge yapılan bombalı saldırıda barış güvercinlerinin katledildiğini söyledi. Hiç kimsenin bu katliama faili meçhul diyemeyeceğini belirten Beko, aylar önce Adana, Mersin, Diyarbakır ve Suruç’ta patlayan bombalardan katilleri tanıdıklarını dile getirdi. Beko, “DİSK’in işçileri bu katilleri 1977 1 Mayıs’ından tanıyorlar. Katiller yürüttükleri kaos ve terör siyasetiyle seçimlerden galip çıkamayacaklar. Ancak katillerin diktatörlük hevesleri 1 Kasım’da kursaklarında kalacak. Bu vahşet ve katliamlara rağmen eşit, özgür ve demokratik bir ülkeyi, barışı savunmaya devam edeceğiz. Öldürülen barış güvercinlerimizi, toprağa düşen karanfillerimizi unutmayacağız, unutturmayacağız. O diktatöre sesleniyorum: Döktüğünüz kanda boğulacaksınız” diye konuştu. Başta DİSK olmak üzere ülkedeki işçilere seslenen Beko, bedeli ne olursa olsun işçilerin şalteri indirmesi ve cenazelere tüm güçleriyle sahip çıkmalara gerektiğini söyledi.  

‘O BARIŞ MASASINA OTURACAKSINIZ’

KESK Eş Genel Başkanı Şaziye Köse de ne devletin ne de siyasi partilerin bu katliamı bir basit bir terör olayı gibi geçiştiremeyeceklerini ifade etti. Bombalı saldırının yapıldığı mitingde anlara seslenerek “Daha kaç gencecik beden yaşamını yitirecek? Daha kaç çocuğumuzu buzdolabında saklayacağız” demek istediklerini kaydeden Köse, savaşın emekçilere sadece acı ve yoksulluk getirebileceğini ifade etti.  Türkiye’de oynanan bu acı oyuna bundan sonra asla izin vermeyeceklerini belirten Köse, “Bizi geri adım attıramazsınız. O barış masasına eninde sonunda oturacaksınız. Sizin hırslarınız yüzünden ölmeyecek bu gençler. Üzerimize sıçrayan kanın bedelini ödeteceğiz” dedi.

SAĞLIKÇILAR KARANFİL BIRAKTI

Türk Tabipler Birliği (TTB) iş bırakan meslek örgütleri arasındaydı. Ankara Üniversitesi İbn-i Sina Hastanesi önünde bir araya gelen hekimler, iş bırakma eyleminin yanı sıra patlamanın yaşandığı yere yürüyüş gerçekleştirdi. Patlamanın olduğu yere karanfiller  bırakıldı.

Burada basın açıklaması yapan Ankara Tabip Odası Başkanı Çetin Atasoy, saldırının barış isteyen sendika ve meslek örgütlerine yapıldığını söyledi. Patlamayı yapanların ortaya çıkarılmasını isteyen Atasoy, patlama sonrasında yaralılara anında müdahale eden hekim arkadaşlarına da teşekkür etti. “Arkadaşlarımız patlama sonrasında yaralılara anında müdahale ettiler. Bütün arkadaşlarımız acil servislerde seferber oldular. Eğer onlar olmasaydı ölü sayısı daha da artabilirdi” diyen Atasoy, hekimlerin barış için mücadeleye devam edeceklerini ifade etti.

‘ŞÜPHELİ PAKET’ ALARMI

Atasoy’un açıklamasının ardından hekimler görevli oldukları hastane geri dönerken polis tarafından Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Binası önünde durduruldu. Numune Hastanesi’ne giden yol üzerindeki köprünün altında şüpheli paket olduğunu söyleyen polis hekimleri burada 15 dakika boyunca bekletti. Bekleyiş sırasında altında bomba olduğu ileri sürülen köprüden ambulansın ve bazı vatandaşların geçmesi dikkat çekti. Vatandaşların geçmesine neden izin verildiği polise soruldu ve polisin verdiği yanıt “Bizi dinlemiyorlar ki” oldu. Bomba olduğu şüphelenilen paketten bir şey çıkmaması üzerine hekimlerin köprü üzerinde hastanelerine yürümesine izin verildi.

KATLİAMA GREVLE YANIT

Çankaya Belediyesi’nde  DİSK ve Tüm Bel-Sen üyeleri işbıraktı. Belediyenin başkanlık binasına grev pankartı asıldı. Yenimahalle Belediyesi’nde de grev etkili oldu. Her iki belediyenin de hemen tüm işyerlerinde üretim durdu.

Maltepe Vergi Dairesi çalışanları, BES Ankara 1 No’lu Şubenin çağrısıyla sabah saatlerinde işyeri önünde toplanarak, bombalı katliamda yaşamını yitirenler anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulundular. BES işyeri temsilcisi mitingin amacını anlatan; gelenlerin barış ve demokrasi, özgürlük istediğini ifade eden metni okudu. Daha sonra çalışanlar cenaze törenlerine katıldılar.
İbn-i Sina Hastanesi’nde acil olanlar dışında ameliyatlar yapılmadı, polikliniklerde il dışından randevulu gelen hastalar ve aciller dışında hasta bakılmadı. Sağlık emekçileri hastane önünde toplanmaya başladılar. Diğer hastanelerde de, patlamanın gerçekleştiği saatte sağlıkçılar bir dakikalık saygı duruşu gerçekleştirdiler.

Yenimahalle ve Batıkent’teki okullarda eğitim emekçileri okullarından çıkarak, Batıkent Cemevi’n Uygar Coşkun’un cenaze törenine katıldılar.

Mamak ve diğer ilçelerdeki öğretmenler ve diğer kamu emekçileri de iş bırakarak, Ankara Tren garında gerçekleşen uğurlama törenlerine katıldılar.

TREN GARINDAN UĞURLANDILAR

Birleşik Taşımacılık Sendikası (BTS) Ankara Şube yöneticisi Ali Kitapçı ve  İdil Güneyi için Ankara Garı’nda bir cenaze töreni düzenlendi. Yaşamını yitiren BTS üyeleri için yapılan törende, tek tek isimler sayıldı. Gece saat 00.00 itibariyle greve çıkan emekçiler, yitirdikleri arkadaşlarını unutmayacaklarını ve hesap soracaklarını söylediler. Anmaya Emek Partisi ve HDP yöneticilerinin yanı sıra HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder de katıldı. (Ankara/EVRENSEL)


ANTALYA

Antalya’da KESK, DİSK, TMMOB ve Türk Tabipler Birliği’nin de yer aldığı Emek ve Demokrasi Güçleri’nin çağrısıyla yaklaşık 3 bin kişi, Ankara’daki bombalı saldırıda hayatını kaybedenleri anmak üzere bir araya geldi. Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleştirilecek anma için toplanma yeri yaklaşık 1 kilometre uzaklıktaki Aydın Kanza Parkı belirlendi. Siyah üzerine beyaz harflerle ‘Acımız da büyük öfkemiz de isyandayız, yastayız’ yazılı pankartın arkasından yürüyüşe başlayan grup, tepkilerini sadece sloganlarıyla değil giydikleri siyah kıyafetlerle de gösterdi. Ankara’da hayatını kaybedenler adına yapılan saygı duruşuyla başlayan anma, yapılan açıklamanın ardından sona erdi.

KOCAELİ

Kocaeli’de DİSK, KESK, TMMOB ve TTB’nin çağrısıyla İnsan Hakları Parkı’nda yapılan anma töreni Ankara’daki katliamın gerçekleştiği 10.04 saatinde düzenlendi. Eyleme Kocaeli Halk Sağlığı Uzmanı Nilay Etiler, DİSK/Genel-İş Bölge Sorumlusu Vedat Küçük, Eğitim Sen Kocaeli Şube Başkanı Suca Omurca, KESK Dönem Sözcüsü Ethem Kartal’in yanı sıra TMMOB yöneticileri de katıldı.

Vedat Küçük “Düzenledikleri tezgahlarla birçok yurttaşımızı katlettiler. Şunu bilmeliler ki biz, tüm emek bileşenleri olarak, bugüne kadar nasıl emeğin sömürülmesine, taşeron sistemde köle olarak çalışılmasına karşı mücadele verdiysek, yine aynı kararlılıkla barış için mücadele vereceğiz” dedi.

BALIKESİR

Balıkesir’de emekçiler Toplu Taşıma Merkezi’nde bir araya geldi. Eyleme siyasi partiler, sivil toplum örgütleri, meslek odaları, sendikalar da destek verdi. Yaklaşık 500 kişilik topluluk, ‘Katliamlarınız Bizi Durduramaz, İnadına Barış, İnadına Özgürlük’, ‘Korkmayacağız, Yılmayacağız, Unutmayacağız, Affetmeyeceğiz’ yazılı pankartlarla yürüyüşe geçti. “Gün gelecek devran dönecek, katiller halka hesap verecek” ve “Katil, hırsız AKP” sloganları atıldı. EMEP üyeleri, patlamada ölen partililerin fotoğraflarını taşıdı. BES Balıkesir Şube Başkanı İsmail Yılmaz, “Katliamın sorumluları hesap verene kadar susmayacağız, yılmayacağız ve asla affetmeyeceğiz” dedi.

Edremit'te de KESK, TMMOB ve siyasi partiler Cumhuriyet meydanından eylem yaptı.

ZONGULDAK

Zonguldak’ta, KESK üyeleri, valilik binası önünde saygı duruşunda bulundu. Büyük bölümü siyah kıyafet giyen KESK üyeleri, siyah pankart açtı. KESK Dönem Sözcüsü Zuhal Engiz, “Ülkemizde ölüm haberlerinin sıradanlaştırılmaya çalışıldığı bir süreçte asker, polis veya sivil hiçbir yurttaşımızın ölümüne tahammülümüz kalmadığı için, ‘barış’ demek için Ankara’daydık. Daha fazla söze gerek yok. Bir sözümüz de barış, kardeşlik, eşitlik, özgürlük ve insanca yaşam taleplerimizden korkanlara. Korkmaya devam edin. Çünkü bundan sonra daha fazla birbirimize kenetleneceğiz, taleplerimizin mücadelesini daha da yükselteceğiz” dedi.

MUĞLA

Muğla’da Eğitim Araştırma Hastanesi önünden sloganlar eşliğinde yürüyen emekçiler, Muğla Sınırsızlık Meydanı’nda buluştu. Daha sonra DİSK’e bağlı sendikaların üyeleri de buraya geldi. Açıklama yapan Eğitim Sen Muğla Şube Başkanı Bilgi Taşkıran, Muğla’da önceki gün yapılan katliam protestosuna yönelik polis saldırısını kınadı. Birlikte mücadele çağrısı yapan Taşkıran, eşit, özgür, demokratik ülke mücadelesinden ve barış talebinden vazgeçmeyeceklerini söyledi. SES, Muğla Tabip Odası ve TMMOB adına yapılan açıklamalarda da mücadeleye devam edileceği bildirildi. Eylemde sık sık “Saray savaş, halklar barış istiyor”, “Katliamı unutma unutturma”, “Katillerden hesabı emekçiler soracak” sloganları atıldı.

ESKİŞEHİR

Eskişehir’de KESK, TMMOB, DİSK ve Tabip Odası Adalar Migros Öünüde bir araya geldi. 10.04’de anma yapan kitle buradan Hamamyolu Saatli Park’a yürüdü. Saatli Park’ta konuşan SES Eskişehir Şube Başkanı Yalçın Mutlu, geçmişte meydana gelen katliamlara kitlesel tepki verilseydi bugün bunların yaşanmayacağını kaydetti. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Bay Teks Nakış'ta işçiler hakları için iş bıraktı

SONRAKİ HABER

Mardin ve Artuklu belediyesi emekçileri iş bıraktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...