11 Ekim 2015 09:14

Katliama karşı enternasyonal dayanışma

Paylaş

Ankara’da KESK, DİSK, TMMOB ve TTB'nin çağrısıyla düzenlenen Barış Mitingine yönelik gerçekleşen bombalı saldırılara dünyadan tepki yağdı. Katliam haberinin alınmasının ardında pek çok ülkede eylemler yapılırken birçok ülkede komünist parti ve hareketlerden taziye ve dayanışma mesajları geldi. Mesajlarda saldırının doğrudan demokrasi mücadelesini hedef aldığı belirtilirken savaş ‘Emperyalist politikaların takipçisi Erdoğan ve AKP hükümetine karşı enternasyonel dayanışma çağrısı’ yapıldı

‘MÜCADELE AZMİMİZ BÜYÜYOR’

Tunus Halk Cephesi Resmi Sözcüsü Hamma Hammami Türkiye’de gerçekleşen katliama taziyelerini sundu. Hammami gönderdiği mesajda ‘Katliamın demokrasi düşmanları tarafından gerçekleştirildiğini ifada etti. Katliamın mücadele azmini büyüttüğünü söyleyen Hammami “Türkiye halkının bu zor zamanında yanında olduğumuzu bilmesini isteriz” dedi.

‘ERDOĞAN REJİMİNİN SONU OLACAK’

İtalya Komünist Platform da gönderdiği taziye mesajında ‘Ankara’daki patlamanın barış ve demokrasi hareketini vurduğunu belirterek, patlamada hayatını kaybedenlere baş sağlığı” diledi. Türkiye halkının saldırılara karşı doğru cevabı vereceğini belirten İtalya Komünist Platform “Bu saldırı emperyalizmin hizmetinde olan Erdoğan'ın gerici ve savaş kışkırtıcı rejiminin sonu olacak” dedi.

‘ULUSLARARASI KOMİSYON KURULSUN’

Danimarka Komünist İşçi Partisi (APK) de yaşanan katliamdan dolayı derin üzüntü içinde olduklarını belirtti. APK, Danimarka hükümetini ve Avrupa Birliği hükümetlerini katliamı kınamaya ve uluslararası bir araştırma komisyonu oluşturmaya çağırdı.
Meksika Komünist Partisi (ML) ‘Emperyalist politikaların takipçisi Erdoğan ve AKP hükümetini kınadıklarını’ belirterek taziyelerini gönderdi.

‘SALDIRI DEMOKRASİ GÜÇLERİNİ HEDEF ALDI’

Fransa İşçileri Komünist Partisi (PCOF) saldırının direkt olarak demokrasi güçlerini hedef aldığını belirtti. PCOF bu saldırılarla AKP hükümetinin demokratik muhalefeti, HDP’yi ve HDP’yi destekleyenleri kriminalize etmeye çalıştıklarını söyledi.   

Yunanistan'da Antikapitalist Sol İttifak (ANDARSİA) katliamı kınadıklarını belirterek “Bu katliam Erdoğan ve ona bağlı derin devletin sendikaların, işçilerin ve kitle hareketinin ekmek mücadelesine,  Türkiye ve Kürdistan halklarının demokratik hakları için verdiği mücadeleye karşı savaş açıldığı anlamına gelmektedir” açıklaması yaptı.

‘ORTAK MÜCADELEYLE CEVAP VERMELİYİZ'

Yunanistan'da Komünist Kurtuluş İçin Yeni Sol Hareket (NAR) “NAR, işçilerin, sendikacıların ve sol örgütlerin savaşa ve faşizme karşı gerçekleştirmek istedikleri mitingin başlamasından hemen önce  yapılan kanlı saldırıyı şiddetle kınamaktadır.” dedi.  Bu katliamla Suruç’tan, Diyarbakır’a, Kobanê’den Kürt şehirlerine kadar, demokratik Kürt hareketine karşı  gerçekleştirilen saldırıların bir devamı olarak  başlatılan savaşın zirveye çıkarıldığını belirten NAR “Emperyalistler ve uşakları korku salmaya çalışıyorlar. Devlet ve Erdoğan’ın başını çektiği mekanizmalar korku, panik ve yılgınlık yaratarak, katliamlar gerçekleştirerek, Türkiye ve Kürdistan’da demokratik hareketin sesini boğmak istiyorlar. Avrupa’da,  Balkanlarda ve Akdenizde mücadeleyi güçlendirmeli, emperyalistlerin ve yerli uşaklarının planlarına dur demeliyiz.  Faşizme, emperyalist tehdit ve savaşlara karşı, uluslararası dayanışma ve ortak mücadeleyle cevap vermeliyiz” çağrısında bulundu.

MARCO: DEMİRDEN İRADEMİZİ GÜÇLENDİRİYORUZ!

İspanya Komünist Partisi (ML) (PCE) Genel Sekreteri Raul Marco da Ankara’da gerçekleştirilen katliam sonrasında bir mektup yayınladı.

Marco’nun mektubu şöyle;
“Sevgili Yoldaşlar,
Dün Ankara’da gerçekleştirilen korkak saldırının kurbanları için güçlü dayanışma hislerimizi kabul edin. Olayda yaşamını yitirenlerin ailelerine samimi ve kardeşçe hislerimizi ve taziyelerimizi iletmenizi sizlerden rica ediyoruz.  
Barış talep eden bir yürüyüşe karşı gerçekleştirilen bu canice saldırı, nasıl adlandırılırsa adlandırılsınlar, bu saldırıyı gerçekleştirenlerin Türkiye halklarına karşıt olanların ve gericilerin hizmetindeki katiller olduğunu çok açık bir biçimde ortaya koymaktadır. Bu yürüyüş, barış talep eden, şiddetin sona erdirilmesini ve halka karşı uygulanan terörün durdurulmasını isteyen bir halk yürüyüşüydü. Fakat nereden gelirse gelsin, ne bombalar, ne de terörizm, halkların barış için haklı mücadelesini, özgürlük ve toplumsal eşitsizlik mücadelelerini durduramaz.
İspanya Komünist Partisi (ML), mücadele bayraklarını, bu alçak saldırıda hayatını kaybeden ve yaralanan yoldaşlar önünde eğmektedir. Acı ve öfkenizi paylaşıyoruz. Yumruklarımızı sıkıyoruz ve ilerleme ve mücadelede geri düşmeme yönündeki demirden irademizi güçlendiriyoruz. Sizin mücadeleniz aynı zamanda bizim mücadelemizdir, bu dünyada gericiliğe, emperyalizme, insanlığı ezen karanlık ve yoz güçlere karşı olan herkesin mücadelesidir.
Katledilen yoldaşlarımızın kanı, halkın hizmetinde ve halk için takip ettiğimiz ideallerde bize güç vermektedir. Bu mücadele, ancak emperyalizmin ve baskıcı ve halk karşıtı grupların dünya sahnesinden silinmesi ile sona erecek bir mücadele, bir uluslararası kavgadır."

LÜBNAN KOMÜNİST PARTİSİ: SORUMLU ERDOĞAN VE AKP

Lübnan Komünist Partisi, “Bu saldırının sorumlusunun tıpkı Suriye ve Irak’ta olduğu gibi Lübnan’ı da kana bulayan grupları destekleyen Erdoğan ve AKP olduğunu biliyoruz. Ortadoğu’da yaşanan tüm bu kaosun arkasında ‘Yeni Ortadoğu’ planını harekete geçirmek isteyen ABD emperyalizmi vardır” diyerek taziye mesajlarını iletti. Ayrıca Pakistan İşçi Cephesi ve Yeni Kıbrıs Partisi de taziye mesajları gönderdiler.  (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Demirtaş: İntikam ve kinle hareket etmeyeceğiz ama hesabını da soracağız

SONRAKİ HABER

Katliamda hayatını kaybedenlerden 9'u Malatya'dan

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...