10 Ekim 2015 00:44

İşçiler AKP’ye soruyor: 13 yıldır neredeydiniz?

Paylaş

Volkan PEKAL
Adana

1 Kasım seçimleri yaklaşırken seçim beyannamesini açıklamayan parti kalmadı. Adana’da işçi ve emekçilere partilerin öne çıkan ekonomik vaatlerini sorduk. Genel izlenim; emekçiler seçim vaatlerine inanmıyor. “Seçimden sonra kimse kimseyi tanımaz” fikri öne çıkıyor. İşçiler AKP’nin vadettiği 1300 lira asgari ücretin de yetersiz olduğunu söylüyor. AKP’nin seçim bildirgesini değerlendiren emekçiler Türkiye’nin bazı temel sorunlarına değinen bildirge ile ilgili “13 yıldır neredeydiniz?” diye soruyor.

DEMEK Kİ SAYDIKLARI SORUNLARI KENDİLERİ YARATTI

Saya işçiliği yaparak hayatını kazanan Aziz Demir, “Madem bu kadar eksik vardı neden 13 yıldır düzeltmediler? İktidara geldiklerinde doğan çocuklar şimdi ergenliğe girdi” diye konuştu. Davutoğlu’nun seçim bildirgesi açıklamasını televizyondan dinlediğini ifade eden Aziz Demir, şöyle devam etti: “Dinledim, mükemmel şeyler saydı. Ama demek ki bu kadar eksiği de 13 yılda kendileri yarattı.” Seçim zamanı gelince asgari ücretin 300 lira arttırılmasının akıllarına geldiğini ifade eden Demir, geçtiğimiz seçimin kaynak tartışmaları ile ilgili “Bu kaynak her zaman vardı. Demek ki kendileri yiyordu. Ama Cumhurbaşkanını başkan yapmak için çabalıyorlar. Ben bir işçi olarak inanmıyorum” dedi.

VAATLER GERÇEKLEŞSEYDİ BU DURUMDA OLMAZDIK

Mehmet Dilbirin isimli saya işçisi bugüne kadar verilen vaatlerin gerçekleşmesi durumunda bugün güvencesiz, sigortasız çalışmıyor olacaklarını belirterek seçim vaatlerine inanmadığını dile getirdi. 3 çocuğu olduğunu söyleyen Dilbirin, çocuklarını nasıl okutacağı düşündüğünü ifade etti. Daha önce de verilen vaatlerin yerine getirilmediğini dile getiren Dilbirin, “1300 lira da yetersiz. Dolar olmuş 3 lira. 1300 lira kime yeter. 4 senedir aynı ücrete ayakkabı dikiyoruz. En az 1500 lira olmalı. O da bir aile sadece nefes alabilsin diye” dedi.

1300 LİRA DA YETERSİZ

Çatı ustalığı ve teneke işçiliği yapan Ebubekir Demir, tüm partileri takip etmeye çalıştığını ama ülkenin nereye gittiği konusunda bir fikrinin olmadığını ifade etti. yeşil kartlı olduğunu dile getiren Demir, yeşil kartla sağlık hizmetlerinden yararlandığını belirterek “Koskoca arastada in cin top oynuyor. Buna bir çözüm bulsunlar” dedi. Arif Buşai isimli saya işçisi de vaatlerin benzer olduğundan yakındı. “Kim gelse aynı şeyleri söylüyor” diyen Buşai, devam etti: “Biz halktan olan, ülkeyi adam edecek kişiler gelmesini istiyoruz. Kömür, bulgur yardımı ile insanlarımız kandırılıyor.” 1300 lira asgari ücreti az bulduğunu ifade eden Buşai, “Bize borçlarımızı sıfırladık. Borç verir duruma geldik diyorlar. Buna bakarsak 1300 lira komik bir para” diyerek işçilerin hak ettiği ücreti almasını istedi.

ESNAF DA DERTLİ

Cengiz Mutlutürk, çeşitli ahşap eşyalar ve mobilya aksesuarı satarak hayatını kazanan bir esnaf. Mutlutürk de “Seçim yaklaşınca kaynaklar artar ama bittikten sonra kimse kimseyi tanımaz” diyenlerden. İlk istediklerinin ülkede kan dökülmemesi olduğunu ifade eden Mutlutürk, “Dolara endeksli sattığımız mallar var. Dolar yükseldikçe sıkıntılar artıyor. İşlerimiz yarı yarıya düştü” dedi. Esnaflık yapan İbrahim Korak da emekli olduğunu belirterek AKP’nin emekliler için yapılan vaatlere inandığını dile getirdi. Maaşların devletin istikrarına göre ayarlandığını savunan Korak, kaynak tartışmaları ile ilgili kaynağı AKP’nin yarattığını iddia etti.

ÖNCEKİ HABER

İşçiler birlik olup mücadele etmeli

SONRAKİ HABER

Asgari ücret vaatleri işçilerde heyecan yaratmadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...