09 Ekim 2015 11:11

‘İzmir’in irfan geleneğine ihtiyacı var’ demişti: Diyanetten kamusal alana dev külliye

Paylaş

Metehan UD
İzmir

İzmir’in Menderes ilçesinde Diyanet İşleri Başkanlığına devredilen yaklaşık 50 dönümlük hazine arazisindeki kamusal kullanım alanları kaldırılarak yerine dev bir külliye inşa edilecek. Proje kapsamında alanda dev dini tesis ile eğitim birimleri ve lojman yer alacak. Şehir Plancıları Odası İzmir Şube Başkanı Özlem Şenyol Kocaer,  imar değişikliğinin gerekçesi olmamasına dikkat çekerek, projeye dair kaygılarını dile getirdi. 

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, “Farklı bir dindarlığı var. Bu dindarlığın irfan geleneğine ihtiyacı var” sözleriyle tanımladığı İzmir’e dev bir külliye yapma kararı aldı. Proje için 1 Kasım seçimleri öncesinde harekete geçilmesi de dikkat çekti. 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yaptığı imar değişikliği duyurusuyla İzmir’e dev bir dini tesis yapılacağını açıkladı. Mülkiyeti, Hazineye ait iken “Dini Yüksek İhtisas Merkezi” yapılmak üzere Diyanet İşleri Başkanlığına devredilen Menderes ilçesi Kemalpaşa Mahallesi’nde bulunan  48 bin 964 metrekare yüz ölçümlü alanın plan çalışmaları askıya çıkarıldı. Projeye göre söz konusu alana lojman, eğitim tesisi, idari tesis, yurt, kurs, kütüphane, konferans salonu, lojman, aşevi binaları, cami ve cami ile ilgili müştemilatlar yapılabilecek.

KAMUSAL ALAN YERİNE DİNİ TESİS KULLANIMI GETİRİLDİ

Bakanlık tarafından hazırlanan planlara göre, söz konusu arazide bulunan belediye hizmet alanları ve konut kullanımı da ortadan kaldırılırken, alanın kalanına ise eğitim tesisi, idari tesis, dinlenme salonu, yurt, kurs, kütüphane, konferans salonu, lojman, aşevi binaları gibi birimler inşa edilecek. Plan dahilinde yol ve park gibi kamusal kullanım alanlarının kapsamını da daraltan bakanlık tarafından yapılan imar değişikliği 5 Kasım 2015 tarihine kadar itiraz ve görüşlere açık olacak.  

‘İMAR DEĞİŞİKLİĞİNİN GEREKÇESİ YOK’

Projeyle ilgili görüşlerini aldığımız Şehir Plancıları Odası İzmir Şube Başkanı Özel Şenyol Kocaer, planda emsal artışının olduğunun altını çizerek, “Önceki planda 0.6 emsal verilmiş şimdiki planda bu 1 emsala kadar çıkarılmış. Bu da yapılaşmada artış getiriyor. Artışın gerekçesi belirtilmemiş. Gerekçesi olmayan bir artış söz konusu durumda. Bizi endişelendiren konu şu, yapılması planlanan külliye ile birlikte dini tesisin içerisinde ne tür bir kullanımlar olacağı. Ne amaçla böylesi bir plan değişikliği yapılmış buna dair plan raporunda hiç bir bilgi yok. Bu çok büyük bir alanı kaplayan bir bölge ve içersinde ne tür bir kullanım olacağı, ne amaca hizmet edeceği ve bunun ihtiyacının gerekçesi belli değil. Bir plan değişikliği yapıyorsunuz ve kanun gereği her plan değişikliğinin bir gerekçesi olması lazım” dedi.

İlçe yerleşim yerinin belediye hizmet alanlarına ihtiyacı olduğunu da ekleyen Kocaer şunları söyledi: “Kamusal hizmet alanlarından daha mı önemliydi bu yapı. Üniversitelerde ya da imam hatip liselerinde yeteri kadar dini bir eğitim verilemiyor mu, buna ihtiyaç duyuluyor? Yeteri kadar bilgi verilmemiş plan raporunda. Menderes’in özelinde baktığımızda ilçenin farklı ihtiyaçları varken, böylesi bir yatırım gerçekleştiriliyor.” 

ÖNCEKİ HABER

İHD yaşam hakkı ihlallerini açıkladı: 3 ayda 113 kişi yaşamını yitirdi

SONRAKİ HABER

Kartal Belediyesi işçilerinin direnişi sürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...