09 Ekim 2015 11:05

İHD yaşam hakkı ihlallerini açıkladı: 3 ayda 113 kişi yaşamını yitirdi

Paylaş

İnsan Hakları Derneği, 24 Temmuz'dan bu yana yaşanan çatışma ortamında ağır yaşam hakkı ihlalleri raporunu sundu. Raporu açıklayan İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, 24 Temmuz'dan 8 Ekim'e kadar 113 kişinin yaşamını yitirdiğini aktardı. 

İHD Genel Merkezi, gerçekleştirdiği basın toplantısında 24 Temmuz 2015 - 8 Ekim 2015 tarihleri arası patlama/polis-asker kurşunu/faili belli olmayan ölümler ve saldırı eylemleri sonucu yaşamlarını yitiren siviller raporunu açıkladı. Yaklaşık 3 aylık bir süre içinde Türkiye'nin çeşitli illerinde 113 kişinin öldüğünü dile getiren İHD Başkanı Türkdoğan, bu ölümlerin kabul edilemez olduğunu belirtti. Türkdoğan, Türkiye'nin Cenevre dahil imzacısı olduğu birçok uluslararası sözleşmeyi ihlal ettiğini kaydederek, "Tüm söylemlere karşı PKK ile devlet arasında yaşananlar bir savaş değil çatışmadır. Biz bu çatışmaların sona ermesi çağrısı yapıyoruz" dedi. 

'VALİLER SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI İLAN EDEMEZ'

Sivil ölümlerinin önemli bir kısmının sokağa çıkma yasağı ilan edilen ilçelerde gerçekleştiğini dile getiren Türkdoğan Türkiye mevzuatında sokağa çıkma yasağının sıkı yönetim ve olağanüstü hal kanunlarında düzenlendiğine, il idaresi kanununda valilere böyle bir yetkinin açık olarak verilmediğine dikkat çekti. "Yani valilerin hukuk kuralları çerçevesinde sokağa çıkma yasağı ilan etme yetkisi bulunmuyor" diyen Türkdoğan, ortada hukukun da kanunun da olmadığını ifade etti. Türkdoğan, "Sokağa çıkma yasağı ilan eden Valiler hakkında ve bu konuda valilere talimat vermiş ise İçişleri Bakanı hakkında etkili soruşturma ve kovuşturma yapılması ve bu kişilerin yargı önüne çıkarılması gerekmektedir" şeklinde konuştu. 
Türkdoğan, Sivil ölümlerin bazılarının sokağa çıkma yasağı süresi içerisinde sağlık hizmetine erişim engelinden kaynaklı olduğuna dikkat çekti.  

ÖLÜMLER ENGELLENİP, ÇATIŞMASIZLIK ORTAMI SAĞLANMALI

Uluslararası Kızılhaç’ın başta sokağa çıkma yasağı ilan edilen yerler olmak üzere sivillerin öldürüldüğü tüm yerlere inceleme ziyaretleri yapması gerektiğini ortaya koyan Türkdoğan diğer yapılması gerekenleri şu şekilde sıraladı: 

* Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri ile BM İnsan Hakları Komiseri yargısız infazlar özel raportörünün de Türkiye ziyareti en kısa sürede sağlanmalıdır. 
* Sivillerin öldürülmesi ile ilgili olarak cezasızlık politikasına son verilmeli, sorumlular etkili şekilde soruşturulmalı ve etkli kovuşturma yöntemlerine başvurulmalıdır. 
* Sivil ölümler ile ilgili olarak TBMM’de bir araştırma komisyonu kurulmalı ve olaylar TBMM tarafından da açığa çıkarılmalıdır. 
* Kalıcı çatışmasızlık sağlanarak Kürt sorununun çözümünde diyalog ve müzakere yöntemine geçilmelidir. 

'ATEŞKES OLACAKSA BİR AN ÖNCE OLSUN'

"Çatışmasızlık çok kıymetlidir" ifadeesinde bulunan Türkdoğan PKK ve devlet yetkililerine de seslenerek "Ateşkes olacaksa bir an önce olsun. PKK ateşkes ilan edecekse bir an önce etsin ve devlet de ateşkese resmen uysun. Siyasiler birtakım söylemlerde bulunuyor. PKK bu söylemlere kulak asmadan ateşi sona erdirmelidir. İnsan yaşamı çok kıymetli. Bir bu meseleye politikacaların baktığı yerden bakamayız. Biz insan yaşamından, ateşin düştüğü yerden bakıyoruz soruna. Tarafları silahları susturmaya davet ediyoruz" dedi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Antalya'da 11 öğrenci tutuklandı

SONRAKİ HABER

‘İzmir’in irfan geleneğine ihtiyacı var’ demişti: Diyanetten kamusal alana dev külliye

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...