09 Ekim 2015 10:14

Sendikacılara Suruç protestosu soruşturması

Paylaş

Tolga Alp TURGUT
İstanbul

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu, Urfa'nın Suruç ilçesinde 33 kişinin yaşamını yitirdiği, 104 kişinin yaralandığı bombalı saldırıyı protesto eden emek ve meslek örgütleri temsilcilerine soruşturma açtı. 

Saldırının yaşandığı 20 Temmuz tarihinde emek ve meslek örgütleri ile demokratik kitle örgütleri Taksim Tünel Meydanı'ndan Galatasaray Meydanı'na yürüyerek saldırıyı protesto etmiş bu sırada polis kitleye tazyikli su ve biber gazı ile saldırmıştı. DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, Tüm Bel-Sen İstanbul 5 No'lu Şube Başkanı Sadrettin Güler ve Eğitim Sen İstanbul 1 No'lu Şube Başkanı Hüseyin Özev hakkında, söz konusu prosteso eylemiyle ilgili “kamu malına zarar vermek”, “polise mukavemet” ve “yasa dışı gösteri yapma” suçlamalarıyla soruşturma açıldı. Gazetemize konuşan sendikacılar, yargının saldırının sorumlularını açığa çıkartmak yerine katliama tepki gösterenlere soruşturma açtığını söyledi. 

‘GÖZDAĞI VERİLİYOR’

Hakkında soruşturma açılan Eğitim Sen İstanbul 1 No'lu Şube Başkanı Hüseyin Özev, "Sorumluların açığa çıkarılmasına dair açıklama yaptım. Bu suç mu?" diye sordu. İşçilerin ve emekçilerin Suruç katliamının sorumlularının bulunması talebiyle sokağa çıktığını ifade eden Özev, "Hakkımızda açılan bu soruşturmayla insanlara gözdağı verilmeye çalışıyor. Orada polisin tutumunu da onaylamıyoruz. Kitle basın açıklamasının ardından dağılmadı diye insanlara gaz sıkmak, TOMA'yle su sıkmak doğru değil. Oradakiler sorumluların yargılanmasını istedi. Ama geldiğimiz noktada sorumluların açığa çıkarılmadığını görüyoruz" şeklinde konuştu. 

Valilik ve polisin eylem hakkında bilgisi olduğunu söyleyen Tüm Bel-Sen İstanbul 5 No'lu Şube Başkanı Sadrettin Güler de, "Yürüyüş yapmak, basın açıklaması yapmak emek ve meslek örgütlerinin, siyasi partilerin, demokratik kitle örgütlerinin en doğal hakkı. Kaldı ki eylem için gerekli izinler alındı. Biz ortak basın açıklamasını bitirdikten sonra polis kitleye gaz atmaya başladı" dedi. Emniyet Müdürlüğünün "Hakkınızda evrak var" diyerek kendisini ifadeye çağırdığını söyleyen Güler, "Ne için suçlandığımı orada öğrendim. Katliam yapılıyor kimse ceza almıyor, katliama tepki gösterenler hakkında soruşturma açılıyor" diye tepki gösterdi. 

Soruşturmaya ilişkin emniyete ifadeye çağırılan ancak ifadesini savcılığa vermek istediği için emniyete gitmeyen DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu da, 20 Temmuz günü yaptığı konuşmasında "Suruç'ta yaşanan katliamın 7 Haziran seçimleri sonrasında AKP hükümetinin yarattığı savaş politikalarıyla beraber geldiğini ve Suruç katliamının hükümetin bilgisi dahilinde olduğunu, gerçek sorumluların bu ülkeyi yönetenler olduğunu" söylediğini hatırlattı.  AKP'nin şiddet ve baskı politikalarına muhalif olan herkesi yıldırmak amacıyla benzer soruşturmalar açıldığını dile getiren Çerkezoğlu, "Artık şaşırmıyoruz ama kabul edilecek bir şey de değil. Sonuçta böyle bir katliamın olduğu gün protesto yürüyüşü gerçekleştirmek bizim en temel demokratik hakkımız" dedi. 

 

ÖNCEKİ HABER

Kırşehir'de yakılan Gül Kitabevinin tutanakları: Alkollüydük, taşladık, dükkanı ateşe verdik

SONRAKİ HABER

Erdoğan’dan hayatını kaybeden Arcayürek’e tekzip!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...