02 Nisan 2012 04:41

Mart ayı işçinin ölüm ayı oldu

İSTANBUL İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisinin (İSİGM) her ay açıkladığı iş kazaları raporuna göre; Mart ayında Türkiye’nin dört bir yanında 59 işçi iş kazalarında hayatını kaybetti.Ölümler en çok inşaat, enerji ve maden sektöründe yaşanırken, Esenyurt İlçesinde Marmara Park AVM

Mart ayı işçinin ölüm ayı oldu
Paylaş

Ölümler en çok inşaat, enerji ve maden sektöründe yaşanırken, Esenyurt İlçesinde Marmara Park AVM inşaat alanında işçilerin yatakhane olarak kullandığı çadırda çıkan yangın sonucu ölen 11 kişi bu ay ölüm listesindeki sayısının artmasına neden oldu. İnşaat sektöründe ülke genelinde toplam 27 işçi hayatını kaybetti. Geçtiğimiz ay baraj kapaklarının patlaması sonucu ölümlerin yaşandığı enerji sektöründe yine 5 ölüm yaşandı. Maden sektöründe ise göçükler ve zehirlenmeler sonucu 5 maden işçisi yaşamını yitirdi. Mart ayında bir ataması yapılmayan öğretmen daha intihar etti. Manisa Alaşehir’de İngilizce öğretmeni olan 30 yaşındaki Esen Çelik 15 Mart günü, bir apartmanın 5. katından atladı. Ataması yapılmadığı için intihar ederek hayatını kaybeden öğretmen sayısı Çelik ile birlikte 22’ye yükseldi.

İSTANBUL İLK SIRADA

Meclisin tespitlerine göre; 59 iş cinayetinde 19 ölüm İstanbul’da, 4’er ölüm Gaziantep ve Kocaeli’nde, 3’er ölüm ise Denizli ve Muğla’da yaşandı. Yaşanan ölümlerin büyük bir çoğunluğunu göçmen inşaat işçileri oluşturdu. Göçmen inşaat işçilerinin bu kadar yoğunlukta ölmesinin sebebini Toplu Konut İdaresi (TOKİ) ve Türk inşaat firmalarının dışa açılması ile vasıfsız ve düşük vasıflı, geçici işçi ihtiyacı patlamasına bağlayan İSİGM, “Göçmen inşaat işçiliği de neredeyse tamamı taşeronlaştırılan ve geleneksel olarak güvencesiz çalışmanın en köklü ve sarsılmaz alanı olan inşaat sektörünün işçi deposu durumundadır. Bu durum göçmen inşaat işçilerinin can güvenliğini artan bir şekilde tehdit etmektedir” açıklamasını yaptı. (İstanbul/EVRENSEL)


MALİYET OLARAK GÖRÜLÜYOR

İşçi Sağlığı İş Güvenliği Meclisi aylık iş cinayetleri raporunu yaptığı basın açıklamasıyla kamuoyuyla paylaştı. Meclis adına açıklamayı okuyan inşaat işçisi Yılmaz Dağcı, “Esenyurt’ta işçilerin hayatını kaybetme nedeni işçi sağlığı ve iş güvenlik tedbirlerinin maliyet unsuru olarak görülmesidir” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Gerçek değişikliği parlamento değil, halkın örgütlü gücü yapar

SONRAKİ HABER

Sıra Adalet Bakanlığında mı?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...