01 Nisan 2012 16:42

Cinayet masasında buluşan hayatlar

‘Şarkı acının içinden umudu çıkarırken meydana gelen sürtünmenin sesidir’ diyor yazar Sarp Kaya. Kimmiş bu Sarp Kaya diye sorarsanız hemen söylemeliyim. Kaya, gazeteci yazar Ahmet Tulgar’ın son romanı ‘Çocuklar ve canavarları’nın baş karakterlerinden biri. Romanda ise onu bizimle tanıştıran bir sorgu müfetti

Cinayet masasında buluşan hayatlar
Paylaş
Sevda Aydın


Romanınızda hapishane, aile yapısı, çocukların korkuları, tek eşlilik üzerine kurduğunuz yapı çok enteresan. Bundan bahseder misiniz?
Hapishane, aile,  çocukların korkuları, tek eşlilik diye art arda yazıldığında zaten bütün bu kurum ve durumların insanın tahakküm altına alınış biçim ve yöntemleri ve bunların sonuçları olduğu ortaya çıkıyor. Çocukların korkuları insanın kendisine yönelik tahakkümden duyduğu korkunun en erken biçimi. Aile bir özgürlük ve dayanışma ortamı olmaktan çok bir talim ve terbiye ortamı. Bu haliyle hapishaneyi hatırlatıyor ve tek eşlilik ise modern toplumun insan ruhuna dayatılmış bir talimatı.

Son romanınız ‘Çocuklar ve canavarları’nda önce dil ve anlatımdaki farklılıklar göze çarpıyor. Romanın biçiminden biraz anlatır mısınız?
Romanımda dilin öncelikli yeri belirgin. Bunun için hikayenin görece hareketli olay örgüsünü bir derece geri çekerek olayların insanların beyninde harekete geçişini ve yeniden üretilişini anlatmayı seçtim. Ve insanin dil ile düşünüyor olmasının bir sonucu olarak da dil romanımda özne ve bir kahraman oldu. Bu nedenle olaylar okura anlatım içindeki değişimleriyle geliyor.

YAZIYA DÖNÜŞMEYİ HEDEFLEYEN BİR YAZAR

Romanınız iki karakteri cinayet masası komiseri ve yazarın aralarındaki ilişki çok ilginç. Bu iki karakterinizden biraz bahseder misiniz?
Komiser ile Sarp Kaya arasındaki ilişki öncelikle ikisi için de hayati bir ilişkidir. İkisi de artık bu ilişki sayesinde varolabileceklerdir.

Sarp Kaya’nın yazarlığını, dünyaya bakışını, felsefesini nasıl tanımlamalıyız?
Sarp Kaya’yı Komiser’in anlattığı ve kendisinde kalan ifade parçaları ve mektuplar yoluyla tanıyoruz ki bunları da bize getiren Komiser. Sarp Kaya iyi bir yazar ve yazarak varoluyor. Yazıya dönüşmeyi hedefleyen bir yazar. Bunun kendisini özgürleştireceğini düşünüyor. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Saldırılara yanıt vermek, birliği sağlamak için

SONRAKİ HABER

Gerçek değişikliği parlamento değil, halkın örgütlü gücü yapar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa