08 Ekim 2015 00:50

‘Karikatüristler fikirlerini anlatmanın bir yolunu bulur’

Paylaş

The Economist dergisinin 40 yıla yakın süredir karikatüristliğini yapan dünyaca ünlü Karikatürist Kevin Kallaugher, Türk Amerikan Derneğinin organizasyonunda Ankaralılarla buluştu. Kallaugher, Türkiye’de basın özgürlüğü konusunda yaşananlardan endişeli olduğunu söyledi. Gazeteci Ahmet Hakan’a yapılan saldırı, iki Penguen çizerine verilen hapis cezası ve gazetecilerin hapiste olmasına ilişkin değerlendirmede bulunan ünlü karikatürist, “Bu benim büyük bir endişe ile takip ettiğim bir durum ve dünyadaki karikatüristlerin de, siyasetçilerin de takip ettiğini biliyorum” dedi.

The Economist’in 145 yıllık tarihindeki ilk kadrolu çizeri olan ve 1978’den beri bu dergiye çizen Kevin Kallaugher’in bazı eserleri, Türk Amerikan Derneğinin organizasyonunda Ankaralılarla buluştu. Türkiye’de eserlerinin ilk kez sergilendiği etkinliğin açılışında kısa bir konuşma yapan ve sergiye gelenlerin sorularını cevaplayan Kallaugher, eserlerini ortaya koymasında içinde bulunduğu özgürlük ortamının önemine değindi.

‘KARİKATÜRİSTLER KUCAKLANMALI’  

Kallaugher geçmişte dünyanın en büyük karikatür örgütü olan Karikatürist Hakları Ağının (CRN) başkanlığını yapmış ve bu dönemde, o zamanki Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı imam hatip liseleri yumağına dolanan kedi gibi çizdiği için 5 bin TL tazminata mahkum olan Karikatürist Musa Kart’a dernek tarafından cesaret ödülü verilmişti.

Verdiği bu ödül hatırlatılarak, Penguen dergisinin iki çizerine yine Erdoğan’ı çizdiği için verilen hapis cezaları sorulan Kallaugher, “Dünyanın her yerinde karikatüristler sorunlar yaşıyorlar. Karikatüristlerin tehlikede olduğu özel durumlarda onları daha dikkatli izliyoruz” dedi.

Demokrasilerde kendini ifade etme özgürlüğü olmasının çok önemli olduğu gerçeğine inandığını ve karikatüristlerin de ifade özgürlüğü konusunda her zaman için hep ön safta olduklarını vurgulayan Kallaugher, şunları kaydetti: Biz hepimiz gülmeyi severiz ama bir insanın kendine gülmesi zordur. Aynı şey toplum için de geçerli. Toplum diğer insanlara gülebilir ama kendine gülebilmeyi öğrenmesi de oldukça önemlidir. Biz karikatüristlerin toplum tarafından kucaklanmasını isteriz, cezalandırılmasını değil.

‘ÖZGÜR OLMAYAN BİR ÜLKEDE ÇİZMEK ÇOK ZOR OLURDU’

Ünlü karikatürist, özgür bir ortamın olmadığı bir ülkede çizmenin çok nasıl olacağı sorusuna “İfade özgürlüğünün olmadığı bir ülkede çizmek çok zor olurdu, ama...” diye cevap verdi ve devam etti “Size ilginç bir şey diyeyim. Dünyadaki en iyi karikatüristlerin bir kısmı bu tür zorluklarla karşı karşıya olan ama yine de fikirlerini anlatmanın bir yolunu bulan karikatüristlerdir. Çünkü insanlar demokrasilerde çoğunlukla medya üzerindeki kısıtlamaları anlarlar ve karikatüristler, onun etrafından dolaşacak bir yol bulmak için çok iyi bir yöntemdir.

‘AHMET HAKAN’A SALDIRI ENDİŞE VERİCİ BİR DURUM’

Türkiye’de son dönemde basın üzerinde artan baskılar ve Gazeteci Ahmet Hakan’a düzenlenen saldırıya ilişkin de bir değerlendirmede bulunan The Economist Çizeri, “Bunu iyi değerlendirebilmek çok zor. Demokrasilere baktığınız zaman; medya özgürlüğünün çalışıp çalışmadığına ve farklı görüşlere tolerans gösterilip gösterilmediğine bakmanız gerekir. Bu benim için çok endişe verici bir şey, elbette kendi açımdan önce karikatüristlere, sonra da bütün gazetecilere bakıyorum. Bu benim büyük bir endişe ile takip ettiğim bir durum ve dünyadaki karikatüristlerin de siyasetçilerin de takip ettiğini biliyorum” ifadelerini kullandı.

ERDOĞAN’I NASIL ÇİZERSİNİZ?

“Eğer Türkiye’de yaşasaydınız, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı nasıl çizerdiniz?” şeklinde bir soru yöneltilen ünlü karikatürist, şu cevabı verdi: “Gerçekten bilemiyorum. Bu tür ülkelere geldiğimde çok fazla şey öğreniyorum. Durum dışarıdan göründüğünden her zaman daha kompleks oluyor. Burada ilk karikatürümü çizmeden önce birkaç ay yaşamam gerekir, çünkü durum çok kompleks ve hikayeyi tam anlamıyla anlamam gerekir. Lütfen bu soruyu bir 6 ay sonra sorun.”

Kallaugher’ın eserlerinin bulunduğu sergi, 30 Ekim’e kadar Türk Amerikan Derneğinde açık kalacak. (Ankara/CİHAN)

ÖNCEKİ HABER

Barış yürüyüşünde gözaltına alınan genç tutuklandı

SONRAKİ HABER

‘Tek suç şoföre atılmaya çalışılıyor’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...