07 Ekim 2015 16:48

Ordu'da taş ocağı ve HES için bilirkişi incelemesi

Paylaş

Ordu’nun Fatsa ilçesi Yeşilköy ve Kayaköy mevkiinde taş ocağı, Gülyalı Turnasuyu’nda yapılmak istenilen HES ile ilgili bilirkişi incelemeleri yapıldı.

Fatsa Yeşilköy Mahallesi’nde Akten şirketinin işlettiği taş ocağının çevreye verdiği zarar nedeniyle açılan davada bilirkişi incelemesinde yöre halkı gördükleri zararları dile getirdi. Hüseyin Tiken, bu yıl taş ocağının oluşturduğu tozların fındık yapraklarını kaplaması nedeniyle ürün alamadığını dile getirerek taş ocağının kapatılmasını istedi. Yeşilköy Mahallesi’nde ise dinamit atımı sonrasında yaklaşık 10’a yakın evin kiriş ve kolonlarında hasar meydana geldiği keşif sırasında tespit edildi. Ayrıca Kayaköy Mahallesi halkı ocağın işlemeye devam etmesi halinde, dinamit patlatılması sonrası yerleşim yerine yakın tepedeki kayalarda hareketlenme ihtimali olduğunu ifade ederek, bu konudaki kaygılarını dile getirdiler.

Aynı bilirkişi heyeti öğleden sonraki incelemesini, Gülyalı ilçesi Turnasuyu Irmağı üzerinde 4 HES’i içinde barındıran Turnasuyu HES Enerji Grubuna karşı açılan davada yaptı.

Turnasuyu HES Enerji Grubuna karşı dava 2013 yılında açılmıştı. Ordu İdare Mahkemesi yöre insanının açtığı davayı, aldığı bilirkişi raporuna dayanarak projenin çevreye vereceği zararlar sebebiyle kabul etmişti. Danıştay tarafından bilirkişi heyetinde mutlaka çevre mühendisinin bulunması gerektiği sebebiyle bozulmuştu. Dün gerçekleşen inceleme ve keşif, Danıştayın verdiği bozma kararından sonra Ordu İdare Mahkemesinin yeniden belirlediği heyet ile yapıldı.

Davacılardan Ordu Doğa ve Yaşam Alanlarını Koruma Platformu Üyesi Ertuğrul Gönül; bu projede 4 HES 2 Regülatör yapılması planlanmış olup, ayrıca Turnasuyu yatağının değiştirilerek ırmak suyunun Melet’e götürülmesi söz konusu. Turnasuyu’nu oluşturan 2 yan kol zaten Darıca II. HES projesi sebebiyle alınmış ve Melet’e götürülmüştü. Turnasuyu Enerji Grubu’nun dava açtığımız projesi hayata geçerse vadideki doğal hayat sona erecektir. Gülyalı ilçesinin tek su kaynağı olan, diğer derelere göre şimdiye kadar daha az müdahale edilmiş bu vadiyi korumak tüm Orduluların görevidir” dedi. (Ordu/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

Gölette boğulan çocuk için takipsizlik kararı

SONRAKİ HABER

Nusaybin Arena Haber sitesinin muhabiri gözaltına alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa