07 Ekim 2015 15:34

Kartal Belediyesinde direniş sürüyor

Paylaş

Yasemin TİRYAKİ
İstanbul

Kartal Belediyesinde taşeron şirkette şoför olarak çalışan işçilerin haklarının gasbedilmesine karşı başlattığı iş bırakma eylemi sürüyor. Konuyla ilgili belediye yönetimi ve CHP grubuyla yapılan görüşmelerden sonuç çıkmazken, Genel-İş üyesi işçiler eylemi kararlılıkla sürdüreceklerini bildirdiler.

Kartal Belediyesinde örgütlü Genel-İş 1 No’lu Şube Başkanı Mahmut Şengül, yaşanan sorunu şöyle anlattı: “Kartal’da yaşadığımız sıkıntı ihale şartları ile alakalı. Araçlı ihalelerde personel alımı olarak gözükmediği için, araç ihalesi görüldüğü için işçilerin ileride kadroya geçme şansları olmuyor, çünkü personel olarak görülmüyorlar. Araç alımlı ihalelerde işçiler personel olarak görülmediği için kıdem tazminatı hakkından da mahrum kalıyorlar. Burada bize gösterilen yol yokuştur. Biz araçlı ihaleyi getireceğiz, siz ileride kıdem tazminatı için dava açarsınız, deniliyor. Dava açma konusu ile ilgili de bir yasal düzenleme geldi. Eskiden bir işçi mağdur olduğunda cüzi miktar dosya ücretini yatırıp dava açabiliyordu. O dönemin Başbakanı, şimdinin ise Cumhurbaşkanı ‘Mahkemelerin yükünü hafiflettik’ demişti. Bu hafifletme şu şekilde: Önce işçi alacağını tespit edecek, sonra o paranın binde bilmem kaç oranını peşin yatıracak, bu da ciddi rakamlara tekabul ediyor. Zaten taşeron çalışan işçinin birçok maddi imkansızlıkları varken bu davayı açma şansları olmuyor. Böylelikle de biz iş mahkemelerinin yükünü hafiflettik, diyorlar. Burada yapılan fakirin dava açma hakkını gasbetmektir.”

EYLEM SÜRECEK

Bu uygulamadan vazgeçilmesi yönünde belediye yönetimiyle görüşme yaptıklarını, ancak belediyenin geri adım atmadığını ifade eden Şengül, “Belediyenin kasasından ekstra bir şey çıkmamasına rağmen, arkadaşların mağdur olacağını bile bile bu tutumu almalarının kasıtlı olduğunu düşünüyoruz. Burada aklımıza şu soru geliyor: ‘Acaba işçi arkadaşların çıkarı, kollanmak istenen bir firmanın çıkarlarına peşkeş mi çekilmek isteniyor?’” dedi. Konuyla ilgili CHP grubuyla görüştüklerini hatırlatan Şengül, devam etti: “Bize gelen bilgi beraber belediye yönetiminin bu konuda ısrarcı olduğunu, ihale dosyasını ayırmayacaklarını ifade ettiler. Biz de emekten gelen gücümüzü kullanarak tüm arkadaşlarımızla beraber Kartal’da iş bıraktık. Çalışma arkadaşlarımızın temel hak gaspları ihale şartları ile düzeltilmedikçe kararlı eylemimiz daha da kararlı bir şekilde devam edecek.”

ÖNCEKİ HABER

Evrensel Sennur Abla’sını çok özleyecek

SONRAKİ HABER

Zonguldak TTK Üzülmez maden ocağında faciadan dönüldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa