07 Ekim 2015 10:51

Türkiyeli bilim insanına Nobel Kimya Ödülü

Paylaş

Nobel Kimya Ödülü aralarında bir Türkiyelinin de bulunduğu üç bilim insanına verildi. Aziz Sancar, Thomas Lindahl ve Paul Modrich DNA onarımı alanındaki çalışmalarıyla ödüle layık görüldü.

BBC Türkçe'nin haberine göre ödülü veren İsveç Kraliyet Bilim Akademisi İsveçli Tomas Lindahl ve ABD'li Paul Modrich ile Türkiye ve ABD vatandaşı Aziz Sancar'ın çalışmalarının "Yaşayan hücrelerin faaliyetlerine dair temel bilgiler sağladığını" belirtti.

Akademi ayrıca, çalışmada elde edilen sonuçların yeni kanser tedavileri gibi birçok alanda kullanıldığını vurguladı.

69 yaşındaki Aziz Sancar Kuzey Carolina Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde çalışıyor.

Sancar İsveç Kraliyet Bilim Akademisi'ne verdiği ilk röportajda haberi gelen telefonla aldığını söyledi.

"Türkiye'de kutlama olacak mı?" sorusuna "Eminim olacaktır" yanıtını veren Sancar, "Mümkün olduğunca çok derslerime girmeye çalışacağım. Ama büyük olasılıkla programda aksamalar olacak" dedi.

Sancar ayrıca "Yıllardır yaptığım çalışmaların böyle tanınmış olmasına memnunum. Ayrıca ailem, memleketim ve sonradan edindiğim memleketim için de memnunum. Bu özellikle Türkiye için çok önemli." dedi.

Paul Modrich, Sancar'la yaşıt ve aynı fakülteden.

77 yaşındaki Lindahl ise çalışmalarını, Francis Crick Enstitüsü ve İngiltere Kanser Vakfı'nın Clare Hall Labaratuvarında sürdürüyor.

8 milyon İsveç Kronu, (yaklaşık 3 milyon TL) para ödülü Alfred Nobel'in ölüm yıldönümü olan 10 Aralık'ta sahiplerine verilecek.
Nobel Edebiyat ödülünün sahibi yarın, Barış Ödülü'nün sahibi Cuma, ekonomi ödülünün sahibiyse Pazartesi günü açıklanacak. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Rusya ile Suriye ordusundan ortak operasyon

SONRAKİ HABER

Cizre'de yaralanan kadın hastanede hayatını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...