06 Ekim 2015 00:23

Kocaeli'de delegelerin dörtte biri Birleşik Metal-İş kongresine katılmadı

Sadece katılımın düşüklüğü de değil, her kongrenin geçmiş 4 yılın muhasebesini içerdiği de düşünüldüğünde hiçbir delegenin lehte ya da aleyhte söz almamış olması son derece düşündürücüydü.

Paylaş

Çağatay GEDİZ

Birleşik Metal-İş Kocaeli Şube’nin 13. Olağan Genel Kurulu önceki gün Sabancı Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Metal grevi ve metal direnişi açısından belli başlı merkezlerden biri durumunda olan Kocaeli’de, Birleşik Metal-İş kongresinin de bu direnişlere yakışır şekilde coşkulu ve kitlesel geçmesi, her iki direnişin biriktirdiği deneyimin tartışıldığı, yeni mücadele kararlarının alındığı bir kongre olması beklenirdi.  12 işyerinden 160 delege ile gerçekleştirilmesi gereken kongreye katılan delege sayısı 118 ile sınırlı kalırken, delegeler dışında hiçbir işçinin katılmaması ise son derece dikkat çekiciydi. Hatta öylesine ki; konukların katılımıyla birlikte toplam sayının 130’u bile bulmadığı bir kongre olduğu söylenebilir. Kongrenin bu denli sönük geçmesinin nedenleri çokça tartışılacağa benziyor. 

DELEGELER SÖZ ALMADI
Sadece katılımın düşüklüğü de değil, her kongrenin geçmiş 4 yılın muhasebesini içerdiği de düşünüldüğünde hiçbir delegenin lehte ya da aleyhte söz almamış olması son derece düşündürücü. Kongre delegelerinden dörtte birinin katılmadığı, sendikanın örgütlü olduğu 12 işyerinden 6’sının temsilcilerinin (ki kimi işyerlerinde temsilcilerin tamamı, kimisin de ise temsilcilerinin bir bölümü) katılmadığı bir kongre açısından tartışılması gereken, sorulması gereken çokça soru olduğu muhakkak. Anlaşılan odur ki, kongre kürsüsünden gerek kongrede divan başkanlığı görevini yürüten Sendika Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, Şube Sekreteri Telat Çelik ve Şube Mali Sekreteri Hakan Küçük’ün konuşmalarında ifade ettiği gibi delegelerin kongreye katılmaması bir tesadüf değil, mevcut şube yönetimine bir tepkinin sonucudur. Yer yer kongrede söz alan şube yöneticileri tarafından çok ağır ve sert sözlerle eleştirilen muhalif delege ve işyeri temsilcileri, sendikayı itibarsızlaştırılmakla suçlanırken, aynı zamanda bizzat şube sekreteri tarafından kongreye katılmayarak disiplin suçu işlemekle de suçlandı. 

ŞUBEDE KAN KAYBI VAR
Peki, delegelerin dörtte biri ve 6 işyerinden işyeri temsilcilerinin kongreye katılmamasının ardındaki nedenler nelerdir? Birleşik Metal-İş Kocaeli Şubesi açısından iki dönemdir mevcut yönetiminin (amatörler değişse de profesyonel yöneticiler değişmemiştir) iş başında olduğunu, 8 yıl önce 1200 olan üye sayısının bugün 1150’ye düştüğünü ifade etmekte fayda var. Muhalefetin eleştirilerinin başında büyüyen ve güçlenen değil her gün kan kaybeden bir şube gerçeği geliyor. AD Demirel, Elkim Metal, Baysan Radyatör gibi 3 işyerinin kapandığı, işçilerin mağdur olduğu, işçi alacaklarının büyük bölümünün hâlâ tahsil edilemediği ifade ediliyor. Yine Trakya Döküm işyerinde sendikanın yetkisi düşerken, MMZ Boru işyerinde kağıt üzerinde yetkili sendika olunsa da içeride üyelerin kalmadığı da gelen bilgiler arasında. Bu kan kaybının hesabının verilmesini isteyen muhalif delegelerin bir diğer rahatsızlığı ise ayda bir yapılması gereken temsilciler kurulunun düzenli yapılmaması. Metal direnişinin ardından Türk Metal’den istifa ederek Birleşik Metal-İş Sendikası’nda örgütlenen Ford Otosan ve Federal Mogul gibi işyerlerinde sendikaya üyeliklerin hangi gerekçe ile durdurulduğu, üyelerin neden kaderine terk edildiği sorusu ise yine muhaliflerin en çok sorduğu sorular. Enpay direnişinin başarısı için daha ciddi bir destek ve dayanışma içerisine girilmesi gerektiğine de işaret eden işçiler, şube yönetiminin ise temsilcileri bu süreçte karar alma mekanizmalarının dışında tuttuğunu kaydediyor.

ETKİLERİ SÜRECEK
Evet, muhalefetin mevcut şube yönetimine ve onun sendikal çizgisine dair belli başlı eleştirileri bunlar. Şunu da ifade etmekte fayda var. Muhalefetin kongreye katılmayarak, bu eleştirilerini kürsülerden ifade etmemiş olması da metal işçilerinden çokça eleştiri almalarını beraberinde getirdi. Muhalefet kanadı söylenilenin aksine kongreye katılmama gerekçesini sendikayı itibar yitimine uğratmamak olarak değerlendirse de, kürsülerden kendilerine dönük ağır eleştiri ve ithamlara cevap verememiş olmaları son derece sıkıntılı. Gerek sendika genel başkanı, gerekse de şube yöneticileri tarafından dillendirilen disiplin kurullarının işletileceğine dair sözlerse “eleştiriye, farklı düşünceye tahammülsüzlük” olarak değerlendirilirken, kongrenin etkilerinin işyerlerinde süreceğini de şimdiden ifade etmek gerekiyor. 

ÖNCEKİ HABER

Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Abdülhamit Bilici oldu

SONRAKİ HABER

Birleşik Metal İş Sendikası İzmir Kongresinde metal direnişi etkisi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...