05 Ekim 2015 19:19

İtalya'da kadın futbolcular boykota hazırlanıyor

Paylaş

Kadın futbolcular, henüz 3 ay önce muhteşem bir dünya kupasını arkalarında bıraktı. Ancak köşe başlarını tutan erkek yöneticilerin bu gerçekle tanışmaya niyeti yok. Kadın futbolu dünyanın en ileri futbol ülkelerinde dahi ayrımcılıkla karşılaşıyor. Bu ülkelerden biri de İtalya. Mayıs ayındaki İtalya Kupası finalini budanmamış çimlerin arasında oynamak zorunda kalan kadın futbolcular, kötü şartlara isyan ediyor ve “Yedek lastik” olmayacağız diyor.
Federasyonun kendilerini ihmal ettiğini vurgulayan İtalyan kadın futbolcular, 17 Ekim’de başlayacak ligi boykot edeceklerini açıkladı. 26 Eylül’de ACF Brescia ile AGSM Verona arasında oynanan Süper Kupa maçında, kadın futbolcular ortak pankartla sahaya çıkarak federasyonu, erkek futboluna bol keseden dağıtılan mali desteği kadın futboluna da ayırmaya çağırdı. İtalya Futbol Federasyonunun bu ortak eyleme yanıtı ise “ortak ceza” oldu. Gerekçe “güzel oyuna siyaset karıştırmak”tı elbette. 

KADINLARIN 3 TALEBİ
Şikayetlerini Futbolcular Sendikası Başkanı Damiano Tommasi ile de paylaşan kadınların 3 önemli talebi var. Birincisi, profesyonellik sorunu. Kadınlar halen amatör futbolcu statüsünde olduğu için oyuncuların 25 yaşına kadar transfer yapması kulübün onayına bağlı. Erkeklerde bu yaş sınırı 18. İkincisi, 2 ya da daha fazla yıl süren transfer sözleşmeleri yapabilme hakkı. Üçüncü talep ise acil durumlarda federasyonun devreye girip kulüplere mali destek sağlaması. Bu sezon Serie A ekipleri ASD Torres ve ASD Acese borçları sebebiyle ligden çekildi. Önümüzdeki sezon –boykot sona ererse- 5 yıldır 14 takıma ev sahipliği yapan lig 12 takımla oynanacak.
26 Eylül’de ACF Brescia’nın AGSM Verona karşısında 3-2’lik galibiyetiyle sonuçlanan Süper Kupa maçı sonrası konuşan Verona Kaptanı Melania Gabbiadini “Federasyon sezon başlamadan bir şey yapmalı” derken iş dünyasına yayın yapan Il Sole 24 Ore gazetesi, aynı takımda yer alan Patrizia Panico’nun “Eylemler sadece politik” şeklindeki ifadesine yer vererek kadınlar içerisindeki tutumun birleşik olmadığını öne sürüyor.

‘BİR GRUP LEZBİYENE PARA VERMEYİN’
Kadın futbolunun eşitlik mücadelesinde karşısına dikilen en önemli güç ise erkek yöneticiler. Mayıs ayındaki İtalya Kupası skandalı sonrası yükselen tepkiler üzerine Amatör Lig (LND) Başkanı Felice Belloli, “Bir grup lezbiyene para vermeyi bırakın” demişti. 
İtalya Futbol Federasyonu Başkanı Carlo Tavecchio ise  “Biz kadınların iş futbol oynamaya geldiğinde engelli olduğunu zannediyorduk” açıklaması ile büyük tepki çekmişti. Tavecchio bir yıl önce de Afrika kökenli futbolculara yönelik “Opti Poba (hayali bir isim), daha dün muz yiyordu şimdi Lazio için oynuyor” açıklamasında bulunmuştu. İtalyan erkek yöneticilerin cinsiyetçilik ve ırkçılıktaki bu korkunç karnesi kadınların mücadelesindeki en önemli engelin nerede yattığına işaret ediyor.

CHELSEA ŞAMPİYON
Erkeklerde Chelsea son yılların en kötü performansını sergilerken İngiltere Kadınlar Süper Ligi’nde ‘Maviler’ Sunderland karşısında aldığı 3-1’lik galibiyetle şampiyonluğunu ilan etti. Ligi Chelsea’nin 2 puan arkasında tamamlayan Manchester City, Notts County karşısında 2-1 kazandı ancak Londra’dan beklediği yanıt gelmeyince 2’ncilikte kaldı. Temmuz ayında Reading’den 60 bin sterlin karşılığında transfer edilerek İngiltere tarihinin en pahalı kadın futbolcusu olan Fran Kirby attığı 2 golle sahanın yıldızı oldu. (SPOR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Partizan’ın Avrupa yürüyüşü

SONRAKİ HABER

Demirtaş ve şiddetsizlik

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...