05 Ekim 2015 14:19

Evrensel Kültür 100. ölüm yılında Tevfik Fikret’i anıyor: Bir aydının çağlar aşan haykırışları

Paylaş

Aylık yayınlanan Evrensel Kültür dergisinin ekim sayısında 1915’te hayatını kaybeden şair Tevfik Fikret anılıyor. Tevfik Fikret’in bir ideal doğrultusunda yazdığı şiirler ve içinde bulunduğu siyasal koşullara yönelik eleştirel tutumunun konu edildiği dergide, “Tevfik Fikret’i, 100 yıl sonra hâlâ hedefini bulan öfkesiyle, bilimin gücüne aydınlanmaya olan inanç ve özlemiyle, yanımızda hissederek anıyoruz” denildi.

Evrensel Kültür’ün genel yayın yönetmeni Aydın Çubukçu, “Tarih-i Kadîm” başlıklı yazısında Tevfik Fikret’in aynı adlı eserini değerlendirdi. Çubukçu, “Tarih-i Kadîm, bütün özellikleriyle, işlediği konu, muhalefet içeriği ve yol açtığı tartışmalarla bugün de yaşamaktadır. İktidar ve ona uyumlu ideoloji bakımından Türkiye tarihinin bütün dönemlerini kapsayan karakteristikleri yansıtabilme özelliği vardır” dedi. Bunun bunalımlı bir şairin öfkeyle yazdığı “aşırı” ve “şiddetli” hezeyanlar olmadığının altını çizen Aydın Çubukçu, “Bu bütün dünya vatanım, insanlık milletimdir” diyen bir aydının çağlar aşan haykırışıdır” ifadelerini kullandı. Aydın Çubukçu’nun yanı sıra Nihat Ateş, Zeki Coşkun, Sennur Sezer, Erdoğan Aydın, Murat Üstübal, Ayşegül Tözeren, Yaşar Güneş ve Özlem Bayrak; Tevfik Fikret’in hayatı, şiirleri ve mücadelesini kaleme aldı.
Evrensel Kültür’ün ekim sayısında Sennur Sezer’in “Fikret Otyam’dan gide gide masalları”, Nilüfer Altunkaya ‘nın “Kadınca bilmeyişlerin yazarı Sevgi Soysal”, Gülsüm Cengiz’in“Masal değil” başlıklı yazıları da yer alıyor. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Tunus’ta eşcinsel gence işkence

SONRAKİ HABER

Fosforlu müzikali seyirciyle buluştu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...