02 Nisan 2012 10:28

Sınav stresi can aldı

Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) bugün yapıldı. Sınava yaklaşık 1 milyon 837 bin aday girerken, Samsun’da 17 yaşındaki Damla Orhan isimli aday, sınav öncesi strese dayanamadı. Kalp krizi geçiren genç kız yaşamını yitirdi. Çocuklarını okul kapılarında bekleyen velilerin dilekleri ise ilginçti: “İnşallah ş

Sınav stresi can aldı
Paylaş

Öte yandan yaklaşık 500 öğrenci ÖSYM’e kayıt yaptıkdıkları halde “kayıt yapmamış” göründükleri gerekçesi ile sınava giremedi.

YGS, Türkiye’de tüm il ve bazı ilçeler ile KKTC’nin başkenti Lefkoşa olmak üzere toplam 160 sınav merkezinde gerçekleştirildi. Sınava yaklaşık 1 milyon 837 bin aday girdi. Saat 10.00’da başlayan sınav, tek oturumda yapıldı ve 160 dakika sürdü.

YGS’ye girecek olan öğrenciler sabah saatlerinden itibaren okulların önünde toplanmaya başladı. Velileri ile birlikte gelen adayların, heyecanlı oldukları gözlendi. YGS’de en az bir puan türünde 140 ve üzeri puan alamayan adayların, bir yükseköğretim programını tercih etme ve Lisans Yerleştirme Sınavları’na (LYS) girme hakları yok. 140-180 arası puan alan adaylar sadece meslek yüksekokulu ile ön lisans ve açık öğretim programlarını tercih edebilecek. YGS puanlarının en az biri 180 olan adaylar LYS’ye girmeye hak kazanacak.

17 YAŞINDA KALP KRİZİ

Öte yandan birkaç saate sığdırılan “gelecek” stresi can aldı. Samsun’da bir YGS 17 yaşındaki Damla Orhan hayatını kaybetti. Ondokuz Mayıs Lisesi son sınıf öğrencisi olan Damla Orhan, sabah saatlerinde evinde aniden rahatsızlandı. Ambulansla Gazi Devlet Hastanesi’ne kaldırılan Orhan’ın kalp krizi geçirdiği belirlendi. Orhan, tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetti. İlkadım İlçesi Ticaret Lisesi’nde sınava gireceği öğrenilen Orhan’ın vefatı, yakınlarını gözyaşına boğdu.

‘SINAV YÜKÜ ÇOK AĞIR GELDİ’

Damla Orhan’ın teyzesinin eşi olan Davut Çatalsakal, “Sınav heyecanı bir yıldır yaşıyordu. Ailesi sınav nedeniyle çok sıkmıyordu. Ama Damla içine atan bir çocuktu. Sınav yükü ona ağır geldi. Kaldıramadı” dedi.

Kızının gelinliğe sarılmış tabutunu gören acılı anne Ayla Orhan ise, “Sınavdan sonra görüşürüz demiştin. Böylemi gelecektin” diyerek gözyaşı döktü. Orhan ailesinde kimsenin kalp rahatsızlığı olmadığı ve genç kızında daha önceden böyle bir şikayetinin bulunmadığı belirtildi.

Damla’nın kesin ölüm sebebi, yapılacak olan otopsiden sonra ortaya çıkacak. (HABER MERKEZİ)


EMEK GENÇLİĞİ ALANLARA ÇIKIYOR

Emek Gençliği, bir hafta önce Adana'da 3.kez gireceği sınavın stresini kaldıramayarak televizyon kablosuyla intihar eden Tuğa Kuyucu ve sınav günü yaşamını yitiren Damla Orhan'ın şahsında sınav stresiyle hayatları karartılan gençler için alanlara çıkıyor.

"Sınav sistemleri can almaya devam ediyor. Tuğba ve Damla'nın katili sınav sistemleriniz!"diyen Emek Gençliği İstanbul'da saat 17.00'de Galatasaray Meydanı'nda bir eylem düzenleyecek.


EMEKLERİ HEBA OLDU

ÖSYM’ye sınav başvurusu yapan öğrencilerden 500’ünün giriş kaydı bulunamadı. Bu adaylar yıl boyunca hazırlandıkları sınava giremediler. Geçtiğimiz ahfta çeşitli illerden Bilkent’te bulunan ÖSYM binası önüne gelen öğrenci ve veliler burada ve TBMM önünde açıklama yapmışlar ancak bir sonuç alamamışlardı. 


‘İNŞALLAH ŞAİBESİZ OLUR!’

Sınavın başlamasıyla birlikte okul binaları  önünde bekleyen veliler de adayların rahatsız olmaması için binalardan uzaklaştırıldı. Velilerin bir kısmı gazete, kitap okurken, bir kısmı da dua etti. Kızını sınava getiren Ferda Doğan isimli bir veli, “Kızım sınava hazırlanırken çok heyecanlı değildim ama, şimdi buradaki kalabalığı görünce ben de heyecanlandım. Kızımın doğduğu günden itibaren hayatı film şeridi gibi gözümün önünden geçiyor. Tüm hayatını ilgilendiren bir sınav. İnşallah şaibesiz bir sınav olur” diye konuştu.

Faruk Ergün isimli veli ise “İnşallah sınav kalkar”dedi. Mehmet Demircan isimli veli de daha önceki kopya iddialarını hatırlatarak, “Sınava bile şaibe düşüyor, sınavsız bir sistem olursa nasıl olur bilmiyorum” ifadesini kullandı. Saat 10.00’da başlayan sınav 12.40 itibariyle sona erdi. Bazı öğrencileri sınavı kolay bulup, soruları erken cevapladığından, kimileri ise zor bulup birçok soruyu cevaplamadığından yakındı. (CİHAN)

SONRAKİ HABER

Akbabalar zirvesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...