05 Ekim 2015 00:56

Ankara’da kazalar geliyorum diyor: Metro, deneyimsiz mühendislerle yapıldı

Paylaş

Tamer Arda ERŞİN
ANKARA

Ankara’da 12 kişinin öldüğü otobüs faciasının ardından, başkentlilerin canının metroda da güvende olmadığı ortaya çıktı. Ankara Metrosu elektromekanik yapım işi, sinyalizasyon sistemleri yapımı ve yenilenmesinde deneyimsiz mühendisler çalıştırıldı.

Ankara Büyükşehir Belediyesinin EGO otobüsünde yaşanan facianın ardından Ankaralıların ulaşım sorunu bir kez daha gündeme geldi. Sorunun çözümü için metro gösterilirken, belediyenin yıllardır bitiremediği ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığına devredilmesiyle, bir bölümü tamamlanan metroda da Ankaralıların can güvenliğinin olmadığı Sayıştay raporlarına yansıdı.

Sayıştayın 2014 yılında Ulaştırma Bakanlığında yaptığı denetimlere göre, Ankara metrosu yapımında henüz üniversite mezunu bile olmayan mühendis çalıştırıldı. Metronun Batıkent-Sincan OSB Metro Hattı elektromekanik işlerinin yapımı, Tandoğan-Keçiören ve Kızılay-Çayyolu 2 Metro hatlarının sinyalizasyon sistemlerinin yapımı ile mevcut Kızılay-Batıkent Metrosunun elektromekanik işlerinin yenilenmesi işleri için Alarko firmasıyla belediye arasında 28 Kasım 2008 tarihinde sözleşme yapıldı. Anahtar teslimi olarak yapılan sözleşmenin bedeli, 175 milyon euro’ydu. Ancak belediye metroyu tamamlayamayınca, metronun yapım işi Ulaştırma Bakanlığına 25 Nisan 2011’de devredildi.

MESLEK ODASINA KAYDI BİLDİRİMDEN 1 GÜN ÖNCE

Firmanın bildirdiği personelin, sözleşmedeki iş deneyimi kriterine uymadığı Sayıştayın bakanlığa yaptığı denetimle ortaya çıktı. Denetçilerin tespitine göre teknik ofis müdürünün 11 Nisan 2012,  inşaat işleri sorumlusunun 02 Nisan 2012, kalite kontrol sorumlusunun 25 Ağustos 2011, iş güvenliği sorumlusunun 02 Nisan 2012  meslek odasına kaydı yapılmış. Yani iş yapım sözleşmesinde aranan 5 yıllık meslek deneyimi kriterine uymuyor. Dahası firmanın bakanlığa personelini bildirmeden bir gün önce teknik ofis müdürünün  meslek odasına kayıt yaptırması da dikkat çekiyor.  

SÖZLEŞME KRİTERLERİNE UYGUN DEĞİL

Bakanlık firmayla Ankara metrosundaki ek işler için mevcut sözleşmeye ek olarak 22 Ocak 2013’te bir sözleşme daha imzalıyor. Bu sözleşmede de çalışacak personel kriterini şöyle belirtiyor: “Elektrifikasyon İşleri Sorumlusu: Elektrik/Elektronik Mühendisi, 5 yıl deneyim, benzer 2 iş deneyimi. Sinyalizasyon İşleri Sorumlusu: Elektrik/Elektronik Mühendisi, 5 yıl deneyim, benzer 2 iş deneyimi. Kontrol ve Haberleşme İşleri Sorumlusu: Elektrik/Elektronik Mühendisi, 5 yıl deneyim, benzer 2 iş deneyimi. Kalite Kontrol Sorumlusu: Elektrik/Elektronik Mühendisi, 5 yıl deneyim, benzer 2 iş deneyimi. İş Güvenliği Sorumlusu: Mühendis, 5 yıl deneyim, benzer 2 iş deneyimi.”

Firma personelinin aranan kriterde olduğunu ifade ederek, 18 Nisan 2013 tarihinde bildiriyor ve bakanlık 20 Mayıs 2013’te bunu onaylıyor. Ancak Sayıştay denetçileri denetimlerinde bakanlığın onayladığı personelin sözleşmede aranan kritere uymadığını belirtiyor.

GÖKÇEK, METROYU DA MI ‘PARSEL PARSEL SATTI’?

Ankara Metrosu’ndaki elektronik aksam işinin verildiği firma da dikkat çekiyor. Ankara Büyükşehir Belediyesi bu işi şimdilerde AKP’lilerin “paralelci” dediği ve hakkında soruşturma başlattığı İshak Alaton’un Alarko firmasına vermiş. Bu da akıllara eski Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın, Belediye Başkanı Melih Gökçek hakkında “Parsel, parsel sattı” sözlerini getiriyor. Dahası metro yapım işi Ulaştırma Bakanlığına devredildikten sonra eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın firmayla olan işleri devam ettirmesi de akıllarda soru işareti yaratıyor.

 

ÖNCEKİ HABER

İzmir’de Genel-İş üyesi işçiler TİS yetkisi aldı: İşçilerin öncelikli talebi iş güvencesi

SONRAKİ HABER

Tarihi Haliç Tersanesi’ne beton santrali

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...