05 Ekim 2015 00:53

İzmir’de Genel-İş üyesi işçiler TİS yetkisi aldı: İşçilerin öncelikli talebi iş güvencesi

Paylaş

Metehan UD
İzmir

Bayraklı ve Bornova Belediyesinin farklı birimlerinde çalışan ve Genel-İş’te örgütlenen taşeron işçilerin mücadelesi sonuç verdi. Çalışma Bakanlığı toplusözleşme için yetki verirken, sendika ve taşeron işçiler TİS hazırlığına başladı. İşçilerin ilk talebi, iş güvencesinin sağlanması.

Yetki belgelerine göre Bayraklı Belediyesinin park-bahçeler ve yeşil alanlar, sosyal işler, spor işleri, destek hizmetler, kültür ve sosyal işler müdürlüğü ve fen işleri müdürlüğü ile Bornova Belediyesinin tiyatro müdürlüğü, veterinerlik müdürlüğü ile genel temizlik ve büro hizmetleri biriminde önümüzdeki  günlerde Genel-İş ile taşeron şirketler, belediye yönetimi ve Kamu İşverenleri Sendikası TİS masasına oturacak. Diğer belediyelerde de yakın zamanda yetki gelmesi bekleniyor.

TAŞERON SÖZLEŞMESİ İLK DEFA OLACAK

Hayatlarında ilk defa örgütlü olarak çalışacak taşeron işçiler, işyerlerinde TİS sürecine hazırlanıyor. Temsilcilerini seçen işçiler, kurdukları komitelerle taleplerini belirledi. Konuyla ilgili konuştuğumuz Genel-İş İzmir 2 No’lu Şube Başkanı Taner Şanlı, öncelikli taleplerinin hâlâ taşeron işçilere kadro verilmesi olduğunu belirterek, “Hükümetin yaptığı aslında taşeronları meşrulaştırmak ama bu bizim için taşeronda örgütlenmede yol açıcı bir düzenleme oldu. Bu sürecin de belirsizlikleri var. Birincisi Kamu İşverenleri Sendikası, belediyelerle ortak bir karar alacak mı, yoksa kendisi mi miktarı belirleyecek? Kamu İşverenleri Sendikası da nasıl bir yetkisi olduğunu bilmiyor. İşverenler de 1 Kasım’ı bekliyor. Geçiştirmeye çalışıyorlar ama biz masaya oturmak istiyoruz” dedi.

‘İŞÇİLER ÖRGÜTLENMEYİ İSTİYOR’

Sendikalaşma sürecinin taşeron işçilerin bir araya gelmesini sağladığını ifade eden Şanlı şunları söyledi: “İşçilere güven geldi. Doğal olarak beklentileri de var. Bu beklentiler kazanımlara dönüştürülecek ama bu zaman alacak. Kazanımları da kalıcı hale getirmek lazım. İşçilerle birlikte vereceğimiz mücadele bu işin nasıl sonuçlanacağını gösterecek. İşçilerin geleceğini güvenceye alacak hakları bu toplusözleşmede sağlamamız gerekiyor. Ülkenin içinde olduğu belirsizlik, insanların mücadelesini belirginleştiriyor. Son dönemde sendikalardan öte işçiler ‘Bize gelin’ demeye başladı. Bu olumlu bir hava.”

HAK GASPLARININ GİDERİLMESİ İSTENİYOR

Genel-İş İzmir 2 No’lu Şube Sekreteri Arif Yıldız da işçilerin taleplerinde hem iş güvencesi, hem de ekonomik taleplerin ön planda olduğunu ifade ederek, “İşçi arkadaşlarımız yıllardır taşeronda çalışıyor ve taşeronda çalışmanın verdiği hak gasplarının giderilmesine yönelik talepleri var. Taslakları birçok yerde işçilerle beraber hazırladık. İşçiler artık kendi haklarını arayacak bir örgütlerinin olduğunu, işten çıkarmanın işverenin iki dudağı arasında olmadığını biliyorlar. İşçiler örgütlenirken ilk talepleri iş güvencesi idi, ekonomik talepleri sonra geldi. Bu ülkede yaklaşık 650 bin çalışan sendikalı işçi var. Biz ne kadar aile olarak büyürsek, sesimiz o kadar güçlü olur. Antidemokatik yasalara karşı tepkimizi koruruz. Taşeron ve örgütsüz bütün işçilere çağrımız şudur, bir an önce gelin ve sendikalarınızda örgütlenin” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Birleşik Metal-İş üyesi SİO Otomotiv işçileri: Sendikal anlayış değişmeli

SONRAKİ HABER

Ankara’da kazalar geliyorum diyor: Metro, deneyimsiz mühendislerle yapıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...