05 Ekim 2015 00:52

Birleşik Metal-İş üyesi SİO Otomotiv işçileri: Sendikal anlayış değişmeli

Paylaş

Birleşik Metal-İş Sendikasının kongre sürecinin başlamasıyla birlikte fabrikalarda ileri işçiler içinde “Nasıl bir Birleşik Metal-İş?” tartışması da hızlandı. Çorlu’da bulunan Sio Otomotiv fabrikasında işçilerin yaşadığı sorunlar, sendika ile işçiler arasındaki bağın durumu, sözleşme ve grev dönemi ile Türk Metal üyesi metal işçilerinin mücadele döneminde Birleşik Metal-İş’in tutumu ve fabrikada nasıl bir sendika tartışmaları üzerine konuştuk.

MESS grup sözleşme kapsamında olup 300’ün üzerinde işçinin çalıştığı Sio Otomotiv fabrikasında çalışan işçiler ile sözleşmeden sonra sürekli zorunlu mesailere kaldıklarından dolayı bir araya gelmek için büyük çaba harcamak zorunda kaldık. İşçilerin en büyük şikayetlerinin başında da zorunlu fazla mesailer geliyor.

İŞTEN ATMALAR VE BASKILAR ARTTI

Sözleşmeden sonra fabrika yeni yerine taşındı. Bu taşınma sırasında işçiler, daha rahat yere taşınacağız, diye sevinirken umduklarını hiç bulamadılar. Yeni yere taşındıktan sonra işçiler üzerindeki baskı ve yasaklar artmaya başladı. Olmadık yere tutulan tutanaklar ile sürekli tedavi gören özürlü çocuğunu hastaneye götürmek için rapor alan, sigara içen birçok işçi işten atıldı. Bir işçi şunları söyledi: “Hatta temsilci seçimine girip kazanmasına rağmen atanmayan bir işçi arkadaşımız sırf muhalif diye işten atıldı. Şimdi işçileri, baskılara boyun eğme ve işten atılma korkusu sarmış durumda.”

Yaşanan tüm bu sorunların temsilciler ve şube yöneticilerinin bilgisi dahilinde olmasına karşın hiçbir çözüm üretilmediğini ifade eden bir başka işçi, “Biz sendikacılara gittiğimizde ise bazen azar bile işitiyoruz. Yeri geldiğinde atılanların bile arkasından küfreden sendikacılar var. Çoğunlukla ‘Yönetimin yasal hakları var, yapacak bir şey yok’ diyorlar” dedi. Sorunun çok üzerine gidildiğinde ise sendikacılar tarafından tehditlere maruz kaldıklarını anlatan işçi, bu durumun işçilerle sendika arasında bir güvensizliğe ve uzaklaşmaya neden olduğunu söyledi. İşçi, “İşçiler, fabrikada sendika var mı, yok mu belli değil, diyor” dedi. Fabrikada sendika üyesi olan ustalar, sendikacılar ile yaşadıkları problemler nedeniyle bir araya gelip sendika üyeliğinden ayrılıp kapsam dışı olmak için yönetime başvurmuş. Geçmişten beri işçilerin sendikaya olan güvensizliğinden dolayı sendikal bilincin zayıf olmasına rağmen sözleşme döneminde işçilerde mücadele eğiliminin yüksek olduğunu belirten işçiler, grevin işçilere doğru dürüst tartışmadan kaldırılmasını eleştiriyor. Bir işçi şunları dile getirdi: “Sözleşme döneminde biz bile kendimizi tanıyamadık, mücadele etmek istiyorduk ama sendika tarafından engellendik. Zaten grevin ertelenmesinden sonraki süreçte her şey eski haline döndü.”

METAL İŞÇİSİ KENDİ KANUNUNU YAZDI

Sözleşme döneminde ne taslağın hazırlanması, ne de grevin bitirilip sözleşme imzalanırken kendilerine danışılmadığını belirten işçiler, bu tartışmaların dar bir grup içinde sürdürüldüğünü, dolayısıyla işçilerin karar alma sürecine katılamadığını söyledi. Bir işçi şöyle devam etti: “Oysa Türk Metal üyesi işçiler de ‘Hiçbir şey bize sorulmuyor’ diye ayaklandılar. Yasal mı, değil mi diye bakmaksızın mücadele edip kendi kanunlarını yazdılar. Hepimize birliğin nasıl kurulup mücadelenin nasıl yapacağını gösterdiler. Koca sendikaların korkup yapamadığını metal işçileri yaptı. Çünkü işçinin koltuğunu kaybetme korkusu yoktu. Sadece insanca çalışıp yaşamak istiyor.”

İŞÇİLER TARTIŞMALARIN DIŞINDA

Sendikaya olan güvensizlikten dolayı kongre sürecinin fabrikada çok tartışılmadığını anlatan işçiler, genel havanın, çok küçük bir grup sendika işleri ile uğraşırken diğerlerinin kendi haline bakar şekilde olduğunu söyledi. İşçilerden çok sendikacıların tutumu nedeniyle bu durumun yaşandığını anlatan işçiler, “Bu durum değiştiği takdirde işçi de değişecek. Bunun için sendikal anlayışın değişmesi gerekir” diye konuştular. (Çorlu/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Huzur içinde uyumak için oylarımız HDP’ye

SONRAKİ HABER

İzmir’de Genel-İş üyesi işçiler TİS yetkisi aldı: İşçilerin öncelikli talebi iş güvencesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...