04 Ekim 2015 16:46

'Afganistan'da hastaneye saldırılar savaş suçu sayılabilir’

Paylaş

ABD ve koalisyon güçleri uçaklarının Afganistan’ın Kunduz kentinde bir hastaneyi bombalaması sonucu hayatını kaybedenlerin sayısı 19’a çıkarken, BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeid Ra’ad Al Hussein saldırının ‘savaş suçu’ sayılabileceğini söyledi.

‘ŞEFFAF BİR SORUŞTURMA YAPILMALI’

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeid Ra’ad Al Hussein, olayın tarafsız ve şeffaf bir biçimde araştırılması gerektiğini belirterek, “Kasıtlı bir durum varsa, hastaneye hava saldırısı düzenlemek savaş suçu sayılabilir. Tam ve şeffaf bir soruşturma yapılması gerekir. Bu trajik olay kesinlikle affedilemez ve hatta muhtemelen suç olarak bile görülebilir” dedi.

Sınır Tanımayan Doktorlar örgütü, saldırıda yaşamını yitirenlerin sayısının 12’si hastanede görev yapmakta olan doktor ve 7 yaralı olmak üzere 19’a çıktığını açıkladı. Örgüt saldırıda yaralanan 37 kişiden 19’unun kendi çalışanları olduğunu belirtirken, “Hava saldırısında çalışanlarımız ve hastalar hayatını kaybetti. Peş peşe yapılan bu saldırı hepimizi şoke etti. Elimizde kesin rakamlar yok. Şu anda arkadaşlarımız ilk yardım çalışması yapıyor. Çatışan tüm tarafların hastanelere ve sağlık personeline saygı göstermesi çağrısında bulunuyoruz” dedi. BM Genel Moon da bir açıklamayla saldırıyı kınadı. Ban Ki Moon açıklamasında saldırıyla ilgili ‘tarafsız soruşturma çağrısı’ yaptı.

ABD: SON DERECE TRAJİK BİR OLAY

ABD Başkanı Barack Obama ise, Sınır Tanımayan Doktorlar örgütüne iletti.

ABD Savunma Bakanlığı olay ile ilgili soruşturma başlatacaklarını açıkladı. Carter, ABD uçaklarının, Afgan ordusunun desteğiyle bölgede faaliyette bulunduklarını belirterek, “Son derece trajik bir olay, dualarımız ve düşüncelerimiz, yaşamını yitirenler ve onların aileleriyle birlikte. Afgan hükümeti ile koordineli olarak tam bir soruşturma hemen başlatılacak” dedi. Pazartesi günü Taliban’ın eline geçen Kunduz’u perşembe günü düzenlenen bir operasyonla yeniden Afgan ordusunun denetimine geçmişti. Kentte kimse hakimiyet sağlayamadı. (DHA)

ÖNCEKİ HABER

Almanya’nın en fazla grev yapan sendikası

SONRAKİ HABER

IŞİD ailelerini Irak’a gönderiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...