31 Mart 2012 15:09

Avrupa AKP’ye bakışını değiştirmeli

Sol Parti Federal Parlamento Grubu tarafından bir önceki Berlin’de düzenlenen “Türkiye nereye?” başlıklı oturumda son yıllarda Türkiye’de Kürtlere, demokratik güçlere, sendikalara, Alevilere ve basına yönelik saldırılar ele alındı. Sol Parti Meclis Grubu Başkanı Dr. Gregor Gysi ve Uluslararası İlişkiler Sözc&u

Avrupa AKP’ye bakışını değiştirmeli
Paylaş
Yücel Özdemir / Aziz Koçyiğit

GYSI: AB MÜZAREKERE ŞARTLARINI AĞIRLAŞTIRMALI

Çok sayıda Alman ve Türkiye kökenli politikacı ve kurum temsilcisinin izlediği oturumun açılış konuşmasını yapan Gregor Gysi, Türkiye’deki demokrasi güçler ve Kürt muhalefetiyle yakın işbirliği içinde olduklarını ifade ederek, “Almanya’da hükümetin Türkiye konusundaki politikası tek tarafl. Çünkü genellikle Türkiye hükümetinin verdiği bilgiler üzerinden hareket ediliyor. Biz ise muhalif kesimlerin durumuyla ilgilenmiyoruz. Bu açından Türkiye-AB müzakerelerini önemsiyoruz. Ben şahsen Türkiye’nin AB üyeliğine karşı değilim. Müzakereler devam etmeli. Ancak müzakere şartları yeniden ele alınmalı. Özellikle demokrasi, Kürt sorunu ve insan hakları konusu daha etkili bir şekilde gözetilmeli” dedi.
Gysi, AB’nin çok zor bir dönemden geçtiğini, bu açıdan tam anlamıyla bir yol ayrımından geçildiğini belirtilerek, “Kendi sorunlarıyla bu denli yoğun ilgilenen bir AB’nin Türkiye ile müzakereleri de zorlaşacaktır” dedi.

Daha sonra söz alan Sol Parti Federal Parlamento Grubu Uluslararası İlişkiler Sözcüsü Sevim Dağdelen, Türkiye’de AKP Hükümeti’nin sendikalara, Kürtlere, Alevilere ve diğer azınlıklara yönelik saldırılarını çok yakından izlediklerini belirterek, “Sol Parti olarak Türkiye’deki gelişmeler konusunda sessiz kalamayız. Mutlaka bir şeyler yapmamız gerekiyor. Çünkü AKP hem içeriye hem de dışarıya yönelik saldırgan bir politika izleniyor. Yaptıkları ise Avrupa’da genellikle pek bilinmiyor. Federal Hükümet ve Başbakan Merkel de çoğunlukla AKP’nin verdiği bilgiler üzerinden hareket ediyor ve bu da AKP’nin işine yarıyor. Bu nedenle AKP’nin Türkiye’te muhalif güçlere yönelik saldırıları konusunda daha fazla çaba harcamalıyız ve AKP’ye bakışın değiştirilmesini sağlamalıyız” dedi.

AB, TÜRKİYE POLİTİKASINI GÖZDEN GEÇİRMELİ

Ardından sırasıyla Türkiye’den oturuma katılan Sultan Özer, Mustafa Türkel, Levent Tüzel, Ercan Geçmez ve Salahattin Demirtaş, kendi alanlarında yaşanan hak ihlalleri konunda ayrıntılı bilgi verdiler ve Alman kamuoyundan uluslararası destek ve dayanışma istediler.

Levent Tüzel yaptığı konuşmada, daha önce Türkiye’de askeri darbeler tarafından demokrasi güçlerine, işçi ve emekçilere yönelik gerçekleştirdiği saldırıların şimdi de AKP Hükümeti tarafından gerçekleştirdiğine dikkat çekerek, Türkiye’de yaşanan gelir adaletsizliği, işçi cinayetleri, tutuklu çocuklar ve Dersim Katliamı konusundaki hükümetin iki yüzlü politikasına anlattı. Tüzel ayrıca, Türkiye’de emek, demokrasi ve özgürlük isteyen güçlerin Halkların Demokratik Kongresi çatısı altında bir araya gelerek, toplumsal muhalefeti birleştirmek istediklerini belirtti ve Almanya’daki ileri güçlerin uluslararası desteğini beklediklerini ifade etti.

BDP Eşbaşkanı Demirtaş ise yaptığı konuşmada şunları söyledi: “AKP’nin bugün bu kadar saldırgan olmasında AB hükümetlerinin de büyük bir payı var. Çok fazla kredi verilmiş. AB sürekli olarak DTP, BDP üzerinden neden AKP’ye destek verilmedi eleştirisi yapıyor. Avrupa, AKP’nin olumsuzluklarını görmezlikten geliyor. Bunun ekonomik ve siyasi nedenleri de var. Her şeyden önce ılımlı İslam modeli açısından ihtiyaç duyuluyor. Almanya ve diğer AB ülkeleri, AKP’ye sert ve açık eleştiriler yapmalı. Bu nedenle Türkiye politikasını yeniden gözden geçirmelidirler. Bir diğer konu da Avrupa’da genel algı Kürt sorunun çözüldüğü yönünde. Ancak bu gerçek değildir. İnsan hakları bir pazarlık konusu yapılıyor. Benzer bir durum Kürtler için de geçerli” dedi.

Türkiye’den gelen delegasyon aynı gün Türk-Alman Parlamenterler Grubu ile bir araya geldi. Grup adına Sevim Dağdelen, Katrin Werner (Sol Parti), Memet Kılıç (Yeşiller) ve Uta Zapf (SPD) hazır bulundu.

Görüşmeler sonrasında gazetemize bilgi veren Demirtaş ve Tüzel, Alman politikacılar arasında AKP Hükümeti’ne bakışta öncesine göre önemli farklılıklar oluşmaya başladığını gözlemlediklerini söylediler.

HALK TOPLANTISINDA YOĞUN İLGİ

Aynı günün akşam saatlerinde ise Berlin’de Türkiye’deki gelişmeler konusunda bir halk toplantısı düzenlendi. Demokratik İşçi Dernekleri (DİDF), Kürt Dernekleri Federasyonu (YEK-KOM) ve Almanya Göçmen İşçiler Federasyonu (AGİF) tarafından çağrısı yapılan toplantıya Selahattin Demirtaş, Levent Tüzel, Ercan Geçmez ve Sultan Özer katıldı. Türkiye’deki gelişmeler konusunda bilgi veren konuşmacılar, Almanya’da yaşayan Türkiye kökenli göçmenlerden dayanışma ve duyarlı olmalarını ve Türkiye’deki gelişmeleri Alman halkına doğru bir şekilde aktarmalarını istediler. (Berlin/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Doğru destek iyileştirir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...