03 Ekim 2015 11:33

‘AKP’yi eleştiren sanatçılara karşı keyfi tutumunuzdan ne zaman vazgeçeceksiniz?’

Paylaş

Sanat kurumlarında yaşanan, usulsüz idari atamalar ve sanatçıyı baskı altına alma girişimlerine dair İzmir CHP Milletvekili Zeynep Altıok Akatlı, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Devlet Opera ve Balesi eski Genel Müdürü Rengim Gökmen’in mahkeme kararıyla görevden alınma işleminin yerinde olmadığının tespit ettirdiğine atıfta bulunan Akatlı, müdürlüğü vekaleten yürüten Selman Ada’nın da kendisini Mersin Opera ve Balesi Genel Müzik Direktörü olarak atadığını ifade ediyor.

AKP’nin sanat ve sanatçılara karşı olan tutumunu Levent Üzümcü’nün, 1996 yılından beri sanatçısı olduğu İstanbul Şehir Tiyatroları’ndan “Gezi direnişi sürecindeki duruşu ve Sosyalist Enternasyonal’de yaptığı konuşma” gerekçe gösterilerek işten atılması ve Devlet Tiyatroları oyuncusu Tuncer Yığcı’nın da Facebook hesabında yazdıklarından dolayı soruşturma geçirdiğini hatırlatan Akatlı, sanatın ve sanatçıların üzerindeki baskıya dikkat çekti.

Zeynep Altıok Akatlı’nın bu çerçevede sorduğu sorular şöyle;
-İfade özgürlüğü, düşünce ve kanaatlerini açıklama özgürlüğü ile haberleşme özgürlüğü çerçevesinde, Arda Aktar’ın basında yer alan bir haberi kendi kişisel Facebook sayfasında paylaşmasını suç teşkil edecek yasal dayanaklar nelerdir?

-AKP iktidarının sanat ve sanatçıya karşı sayısız örnekle sabit baskıcı yaklaşımları paralelinde dünyaca ünlü sanatçımız Fazıl Say ısrarla hedef alınmaktadır. Aktar’dan savunma istenmesinin, Fazıl Say’ın korosunda yer alması ile ilgili bir ilişkisi var mıdır? Varsa Fazıl Say’ın korosunda yer almak suç mudur?

-Levent Üzümcü’nün İstanbul Şehir Tiyatroları’ndaki işine son verilmesinin yasal gerekçeleri nelerdir?

-Yazılı ve görsel basında, Cumhuriyet Gazetesi internet sitesinin, AKP ve Cumhurbaşkanı hakkında muhalif haberlere yer vermesi gerekçesiyle erişiminin bazı bölgelerde Türk Telekom tarafından engellendiği yer almıştır. Arda Aktar’dan savunma istenmesinin, Cumhuriyet Gazetesi internet sitesinde yer alan haberleri paylaşması ile bir ilgisi var mıdır?

-AKP’yi eleştiren sanatçılara karşı yanlı ve keyfi tutumunuzdan ne zaman vazgeçeceksiniz? (KÜLTÜR SERVİSİ)

 

ÖNCEKİ HABER

AKP 'Üyemiz' dedi, Star gazetesi 'HDP'li' diye haber yaptı

SONRAKİ HABER

İzmir'de gazeteciler baskılara karşı açıklama yaptı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...