02 Ekim 2015 09:14

2 bin 400 yıllık kaya mezarlar depo oldu

Paylaş

Muğla'nın Fethiye ilçesinde M.Ö. 4. yüzyıldan kalma, tarihi kaya mezarlar vatandaşlar tarafından depo olarak kullanılıyor.

Fethiye’deki Amintas Kaya Mezarları, Antik Likya uygarlığının en eski şehirlerinden biri olan Telmessos Antik Kenti’nden günümüze ulaşan kalıntılar arasında yer alıyor. İlçenin güneybatısındaki tepelerde, kayaya oyulmuş mezarların en büyüğü konumundaki Amintas Kral Mezarı ise Fethiye’nin simgesi olarak kabul ediliyor. Aynı tepenin eteklerinde Amintas Kral Mezarı'yla birlikte çok sayıda tarihi mezar bulunuyor. 2 bin yıldan fazla geçmişe sahip bu mezarlar, tarihi ve arkeolojik sit alanı içinde bulunuyor ve örenyeri olarak ilçeye gelen yerli ve yabancı turistler tarafından geziliyor. Ancak örenyerini çevreleyen koruma duvarının dışında, yerleşim yerlerine yakın noktada bulunan mezarlardan bazıları, Cumhuriyet Mahallesi’nde oturanlar tarafından depo olarak kullanılıyor.

FAZLA EŞYALARI MEZARDA SAKLIYORLAR

Ortalama 1.5 metre yüksekliğinde ve 2 metre genişliğindeki mezarların tarihi ve antik değeri hiçe sayılırken, bölge halkı eve sokmak istemediği fazla eşyaları mezarlarda saklıyor. Yazın içindekileri serin tutan, kışın ise yağmur almayan tarihi mezarlar, depo vazifesi görüyor. Antik kaya mezarının içinde karton kutular, araba lastikleri, tahta parçaları ve plastik şişeler depolanıyor. Bakımsızlıktan çevresi ot ve çalılarla kaplanmış mezarlardan bazıları ise sokak köpekleri tarafından barınak olarak kullanılıyor. Vatandaşlar tarafından çevresine zeytin ağaçları dikilen mezarlar, Amintas Kaya Mezarları'nı görmek isteyenler tarafından güçlükle fark ediliyor. (Muğla/DHA)

ÖNCEKİ HABER

Kazanhan davası başladı: Bilmiyorum, hatırlamıyorum, görmedim

SONRAKİ HABER

Kayakçı Aslı Nemutlu'nun ölümü davası karar aşamasında

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...