02 Ekim 2015 06:41

HDP Milletvekili Levent Tüzel IFF Aroma’da direnişteki işçileri ziyaret etti

Paylaş

Özgür GÖZ
Gebze

IFF Aroma direnişini meclis gündemine taşıyan HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel dün direnişteki işçileri ziyaret etti . İşçiler tarafından coşkuyla karşılanan Levent Tüzel işçilerin sorunlarını dinledi. 26  gündür sendikal hakları için direnişte olan IFF Aroma işçilerine  Gebze’deki Ülker, Dostel, Combroözay, Kroman Çelik, Megaplast, Artemiz, Arçelik LG, Kent ve Knor fabrikalarının işçilerinin de  destek verdiği ziyarete Emek Partisi Gebze İlçe Örgütü üyeleri de ‘İşten atmalar son bulsun , sendikal örgütlenme hakkı tanınsın ‘’ pankartıyla katıldılar.

Ziyarette işçilere seslenen Levent Tüzel işçi basınından 3 haftayı aşan direnişi takip ettiğini ve önceki gün fabrikada yaşanan hukuksuzluğu Meclise taşıdığını belirterek: “Sendikalaşmak Türkiye Anayasası’na göre işçinin en temel hakkı . Ama burada ve birçok işyerinde sendikalar, işçiler, işçi önderleri çalışma hayatını iyileştirmek için örgütlendiğinde patronların ilk tepkileri işçileri tehdit etmek ve işten çıkartmak oluyor. Bu fabrikada da önce işçi önderlerini ve sonradanda işçilerin mücadelesini geri çekmek için 26 işçi arkadaşımızı işten çıkarttılar. Amerikan menşeli bu firmada başka ülkelerde sendikal haklara saygı gösterdiğini biliyoruz. Ancak Türkiye kölelik koşullarında ucuz iş gücü pazarı haline getirilmeye çalışıldığı için burada sendikalaşma halinde keyfe keder bir çalışma olmayacağı için daha iyi bir ücret daha kurallı bir çalışma hayatı kurulacağı için Tek Gıda- İş Sendikasını istemediler. Şunu bilmeliyiz ki Türkiye’nin heryerinde yaşanan manzara bu. Türkiye işçi sınıfının örgütlü gücü çalışma hayatında çok az. Yirmi milyonu aşkın işçi emekçi ordusu olmasına rağmen bunun malesef yaklaşık bir milyonu sendikalarda örgütlü” dedi.

Cumhurbaşkanının Meclis konuşmasına değinen Tüzel şöyle konuştu: “Ben konuşmasını şöyle değerlendiriyorum. Salı toplantıları yapamıyor artık . Şimdi de 11. muhtar toplantılarından sonra milletvekillerini muhtar yerine koydu ve parlementoyu da kendi sarayı haline getirdi. Habire veryansın ediyor. Memleketimiz alev alev bir çatışma içerisinde. Nasıl saraylar yoksulluğu gizliyorsa , bu savaş ortamı da biz işçi emekçilerin örgütlenme sıkıntılarını, işsizliğini, açlığını ve  mücadelesini gizliyor. Kriz, savaş, nefret dolu söylemler tüm bunlar bizim kafamızı karıştırmamalı. İşçilerin her zaman kullanacağı bir slogan var işçiler birlik olcak sermayeyi ve patronları yenecek . Başka da bir çıkış yolu yok.”

'SADECE SENDİKA HAKLARINI KULLANDILAR'

Tek Gıda- İş Sendikası Örgütlenme Dairesi Başkanı Yunus Durdu ise atılan 26 işçinin açlıkla terbiye edilmeye çalışıldığına vurgu yaparak: “Bu işçi arkadaşlarımız hiçbir suç işlemediler, sadece sendikal örgütlenme hakkını kullandılar. Yıllarca bu fabrika da onurlu bir şekilde çalıştılar. Buradan işçi ve emekçiler olarak seslenmek istiyorum; Bütün milletvekillerinin tıpkı Levent Tüzel gibi işçi ve emekçilerin içerisinden çıkan ve bizim yanımızda olan insanlar olmasını istiyoruz. Geçtiğimiz günlerde burada Hayat Tv ve Evrensel gazetesi muhabirlerinin üzerine  işverenin kışkırtmasıyla  araç süren soylu turizm firmasını da sendikamız ve IFF çalışanları olarak kınıyoruz” dedi.

'MÜCADELEMİZ SINIF MÜCADELESİ'

Petrol iş Sendikası Megaplast Fabrikası Baş Temsilcisi Şivan Kırmızıçiçek yaptığı konuşmada kendileri için iş kolunun farketmediğini, mücadelenin bir sınıf mücadelesi olduğunu belirterek; “Maalesef  bugün burada IFF işçilerinin başına gelen durum yarın diğer işçilerinde başına gelebilir. Bütün iş kollarındaki işçilerin sorunları ortaktır. Bu nedenle bizde bu mücadelenin zaferle sonuçlanması için sonuna kadar IFF Aroma işçilerinin yanında olacağız ve mücadelelerini büyüteceğiz. Buradaki IFF Aroma işçilerinin mücadelesi bizimde mücadelemizdir” diye konuştu.

'BİRLİK OLALIM HEP BİRLİKTE KAZANALIM'

Arçelik LG’den atılan işçi Fesih Demir 91 gündür Arçelik LG fabrikasının önünde direnişlerinin sürdüğünü dile getirerek “Bugün de IFF Aroma işçilerine destek vermeye geldik.  Tüm işçilere seslenmek istiyorum birlik olalım ve hep beraber kazanalım” dedi.

IFF işçisi İbrahim Işık Levent Tüzel’in direnişe destek vermesinin önemli olduğunu belirterek şunları söyledi: “Çünkü sesimiz daha çok duyulacak ve biz daha da güçleneceğiz. 27 tane arkadaşım işten çıkartıldı. Ben içeride hala çalışıyorum fakat fabrika içerisinde inanılmaz derecede baskı altındayız. Bunun bu şekilde gitmeyeceğinin farkındayız ama kazanacağımızı biliyoruz. Fabrikada daha eski çalışan olmamıza rağmen yeni işe alınan taşeron isçiler el üstünde tutulurken biz sürekli baskı ve dayatmalara maruz kalıyoruz. Hem fabrika içerisinde hem de fabrika önünde mücadelemizi sürdürüyoruz. Davamızın peşindeyiz.”

İşten atılan IFF işçisi Mesut Kır da Levent Tüzel’e geldiği için teşekkür ederek: “Diğer partileri ve  milletvekillerini de buraya bekliyoruz. Biz burada işçiyiz, hakkımızı arıyoruz. Çadırımız burada bize destek olmak istiyen kim varsa kapımız sonuna kadar açık” diye konuştu

 

ÖNCEKİ HABER

'Halklarımızı böldürtemeyeceğiz, evlatlarımızı öldürtmeyeceğiz'

SONRAKİ HABER

'Oğlumu öldürüp çatışma süsü vermeye çalıştılar'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...