01 Ekim 2015 12:31

Emek, Barış, Demokrasi Mitingi için çağrı: 10 Ekim’de barış için Ankara’da buluşalım

Paylaş

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB’nin düzenleyiciliğini yaptığı 10 Ekim mitingine katılacak kurumların temsilcileri miting öncesi çağrı yaptı. Türkiye’nin içinde bulunduğu koşullarda 10 Ekim mitingine katılımın çok önemli olduğuna vurgu yapan kurum temsilcileri, “AKP iktidarının yürütmeye çalıştığı diktatörlük iktidarına karşı, halkların iktidarı için var gücümüzle alanda olacağız” dedi.

10 Ekim’de Ankara’da düzenlenecek olan ‘Şavaşa İnat Barış Hemen Şimdi! Emek, Barış, Demokrasi Mitingi’ öncesi çağrılar sürüyor. Dün, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’nde (TMMOB) bir basın toplantısı düzenleyen siyasi parti ve kitle örgütü temsilcileri 10 Ekim mitingine katılım çağrısı yaptı. TMMOB Genel Başkanı Mehmet Soğancı, adalete önem veren, savaşın durmasını, insanca koşullarda yaşamın tesis edilmesini isteyen kurumlarla birlikte 10 Ekim’deki mitingde olacaklarını söyledi. Mitingin bir durak olduğunu ifade eden Soğancı, “Bu daha başlangıç, mücadeleye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

‘10 EKİM BARIŞ YOLUNDA BİR BAYRAM’

Mitingin çağrıcıları arasında yer alan Türk Tabipleri Birliği (TTB) Genel Sekreteri Prof. Dr. Özden Şener de Türkiye’de doğan herkesin daha ana karnındayken sağlıklı olma hakkına sahip çıktıklarını dile getirdi. Bir kavga verdiklerini belirten Şener, “Biz bir kavga veriyoruz. Savaş politikası yürütenlerle barış, huzur eşitlik isteyenlerin kavgası” ifadelerinde bulundu. 10 Ekim’in barış yolunda bir bayram olduğunu kaydeden Şener, tüm kesimleri bu bayramı kutlamaya davet etti. DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu ve KESK Eş Genel Başkanı Lami Özgen de barışın tesisi için herkesi birlikte mücadele etmeye, 10 Ekim’de yapılacak mitingde olmaya çağırdı.

ACİL DEMOKRASİYE, BARIŞA, ÖZGÜRLÜĞE, HAKLARIN GÜVENCE ALTINA ALINMASINA İHTİYAÇ VAR

EMEK, Barış, Demokrasi Mitingi’ne destek veren ve bütün güçleriyle birleşik bir mücadele için mitingde olacaklarını belirten kurum temsilcileri ise çağrılarını şu şekilde paylaştı:

Öztürk Türkdoğan (İHD Genel Başkanı): Türkiye’nin barışa ihtiyacı var. Bu mitingde hak savunucuları olarak bizler de yer alacağız. Bu çatışmalı süreç umarım kısa zamanda sona erer ve barış ihtiyacını bir talep haline getiririz.

Selma Gürkan (Emek Partisi Genel Başkanı): Son birkaç haftalık gündeme bile baktığımızda Türkiye’de barışa, özgürlüğe, demokrasiye ne kadar ihtiyacımız olduğu açık. Basın ifade özgürlüğünün geldiği noktada da AKP gibi düşünmeyen herkes hedef haline gelmiş durumda. Gazetelere yapılan baskılar ve baskınlar; gazetecilere, köşe yazarlarına yapılan fiziki saldırılar basının da tehdit altında olduğunu gösteriyor. Barış olmadan halkların ve inançların eşit haklarının tesis edilmediği bir düzen olmadan demokrasi olmayacağını biliyoruz. Demokrasi olmadan da emeğin hak ve özgürlükleri başta olmak üzere bütün hak ve özgürlüklerin güvence altına alınamayacağını biliyoruz. Acil demokrasiye, barışa, özgürlüğe, inanç eşitliğine, hakların güvence altına alınmasına ihtiyaç var. 10 Ekim mitingi bu nedenle önemli.

Erkan Baş (HTKP Merkez Komite Üyesi): Bir saray darbesinin en ağır koşullarını yaşıyoruz. Toplumun bütün kesimleri esir alınmak isteniyor. Mitingin en önemli tarafı, iktidara karşı toplumun her kesimininden yükselen sesin emek ve meslek örgütleriyle birlikte hep beraber daha da yükseltileceğini göreceğiz. İktidar tarafından cehenneme çevrilen bir hayat karşı direnişin mücadelesini hep birlikte veriyoruz. Bu miting birlikte mücadele etmenin başlangıcı olacak.

Sibel Uzun (EHP Genel Başkanı): Kritik bir dönemden geçiyoruz. Basın kurumları ve çalışanları büyük baskı altında. Biz okun sivri ucunun tam karşısında, ölümün karşısında duryoruz. Türkiye çok büyük acılar yaşadı. Roboskî, Gezi şehitleri, Soma ve diğerleri bizim için büyük acılar oldu. Siyasal iktidarın yürüttüğü politikalara karşı 10 Ekim bir milattır. Önemli bir toplumsal itarazın koyulacağı 10 Ekim’de herkes alanlarda olacaktır.

Oya Ersoy (Halkevleri Genel Başkanı): Ülkede siyaset sistemi değişmiştir diyen, diktatörlüğünü kurumsallaştırmak için sermaye grupları, yandaş sendikalarla birlikte mitingler düzenleyenlerin karşısında, mücadelye devam diyen gücünü halktan alan örgütler olarak buradayız. Biz de diyoruz ki; seni bu diktatörler arasında saydırmayacağız. Senin diktatözlüğünü kurumsallaştırmana ve devam ettirmene izin vermeyeceğiz. Saray düzeni yıkılacak ve halklar kazanacak diyenler adına 10 Ekim’de herkesi Ankara’ya çağırıyoruz.

Fadime Türkyılmaz (Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Sekrateri): Sistem hepimize topyekûn saldırıyorsa topyekûn mücadele edeceğimiz günlerden geçiyoruz. Alevilerin tarihi acıların tarihidir. Biz Alevilerin yüreği barış, demokrasi, emeğin egemenliği için atarken çocuklara dönen kurşunlara karşı alanlarda olacağız.

Ercan Geçmez (Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı): Savaşa hayır ve asimilasyona hayır demek için 10 Ekim’de hem üyelerimizi hem de yolsaşlarımızı Ankara’da Sıhhiye Meydanı’na davet ediyorum.

Hüseyin Aydoğdu (Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Örgütlenme Sekreteri): Biz Aleviler olarak Türkiye’de barışın tesis edilmesi ve taleplerimizin, emek ve demokrasi güçleriyle birlikte mücadele ederek karşılık bulacağını biliyoruz. Yerimiz onların yanıdır ve 10 Ekim mitingine tüm gücümüzle katılacağız.

Haydar Üstündağ (HDP Ankara İl Yöneticisi): Kirli bir savaş planıyla halkların üzerine gidiliyor. İnsanlarımızı bu süreçte kaybediyoruz. Ölümleri bir an önce durdurmamız, barışı tesisi etmemiz gerekiyor. 10 Ekim’de sarayın kirli ve kanlı savaşına hayır demek için, emeğin üzerine vahşice saldıran sermayeye karşı dur demek için, gericiliğe, mezhepçiliğe hayır demekiçin; ayrıca haziran öncesi söylediğimiz ‘Seni başkan yaptırmayacağız’ şiarını 1 Kasım öncesinde de ‘Muhtar zulümcüsünü yeniden başkan yaptırmayacağız’ şeklinde ifade etmek için alanda olacağız.(Ankara/EVRENSEL)


İZMİR’DE ÇAĞRI YAPILDI
10 Ekim’de Ankara’da gerçekleşecek Emek, Barış, Demokrasi Mitingi’nin hazırlık çalışmaları devam ediyor. İzmir’de DİSK, KESK ve TMMOB ortak basın toplantısı düzenleyerek mitinge çağrıda bulundu. Genel-İş Toplantı Salonu’nda gerçekleşen basın toplantısına kurum temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda işyeri temsilcisi de katıldı. Kurumlar adına basın açıklamasını okuyan DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı son dönemdeki gelişmelerle birlikte barış ve kardeşlikten yana olan tüm kesimlerin görev ve sorumluluğunu arttığını belirterek “Bizler; akıtılan kardeş kanının son bulması, daha büyük acılar yaşanmasının önüne geçilmesi için dün olduğu gibi bugün de görev ve sorumluluk almaya hazırız” dedi. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Taksit artışına Merkez’den veto

SONRAKİ HABER

Ahmet Hakan'a saldıran, gazeteciliği biat ettirmeye çalışan iktidar zihniyetidir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...