31 Mart 2012 10:49

İspanya böyle kesinti görmedi

Yeni bütçe görüşmelerini yoğun protestolar altında gerçekleştiren İspanya hükümeti, dün tarihinin en ağır kemer sıkma tedbirine imza attı. Hükümetten yapılan açıklamada; kamu harcamalarında 27 milyar avro kesintiye gidileceği bildirdi.İspanya Başbakan Yardımcısı Soraya Saenz de Santamaria’nın açıkla

İspanya böyle kesinti görmedi
Paylaş

Yeni bütçe görüşmelerini yoğun protestolar altında gerçekleştiren İspanya hükümeti, dün tarihinin en ağır kemer sıkma tedbirine imza attı. Hükümetten yapılan açıklamada; kamu harcamalarında 27 milyar avro kesintiye gidileceği bildirdi.
İspanya Başbakan Yardımcısı Soraya Saenz de Santamaria’nın açıkladığı yeni mali düzenlemeler, kamu çalışanlarının maaşlarının dondurulması, bakanlık bütçelerinin yaklaşık yüzde 17 oranında küçültülmesi ve elektrik fiyatlarında düzenlemeye gidilmesi gibi önlemler içeriyor.

Saenz de Santamaria, ülkenin çok sıradışı bir dönem geçirdiğini söyleyerek, “önceliğimiz kamu maliyesine çeki düzen vermek” diye konuştu. İspanya Başbakanı Mariano Rajoy geçen ay Avrupa Komisyonu ile İspanya’nın bütçe açığını 2012 yılında Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’nın yüzde 5,3’üne indirme konusunda anlaşmaya varmıştı. İktisatçılar, bütçe açığı için verilen sözün ve mali önlemlerin gerçekçi olmadığını belirtiyor. Ayrıca, kesintilerin İspanya’nın Avrupalı ortaklarını tatmin etmeye yeterli olup olmayacağını da sorgulanıyor.

İSPANYA EKONOMİSİ KÜÇÜLECEK

Yeni bütçe planına göre idari harcamalarda yüzde 17’lik kesintiye gidilecek. Bu oran, 27 milyar avroya tekabül ediyor. Gelir ve kurumlar vergisindeki düzenlemelerle buradan elde edilen gelirler önce yüzde 4,3 sonra da yüzde 17,8 oranında artacak. Ayrıca elektrik fiyatlarında da yüzde 7’lik bir artış öngörülüyor. Büyük işletmelerin vergilerine getirilen artışla da 12,3 milyor avro gelir sağlanması planlanıyor. Bu tabloya dayanarak yapılan resmi tahminlere göre İspanya ekonomisinin bu yıl yüzde 1,7 küçülmesi bekleniyor.

KESİNTİLER GREVLERLE KARŞILANIYOR

Sendikalar, çalışma koşullarında değişiklik yapan ve işten çıkarmayı kolaylaştıran yeni yasal düzenlemeleri protesto amacıyla perşembe günü genel greve gitmiş, grevcilerle polis arasında yer yer çatışmalar yaşanmıştı. Sendikalar, yeni önlemlerin işverenleri düşünürken emekçileri ezdiğini savunuyor. İşçilerse emeklerinin ucuzlaştırıldığını, haklarının karşılığının verilmediği gibi kazanılmış haklarına da göz dikildiğini söylüyorlar.

Sendikalar, Barselona’daki gösterilere 800 bin kişi katıldığını belirtti. Polis eylemcilere göz yaşartıcı gaz, cop ve plastik mermilerle müdahale etti. Grev sırasında Madrid ve diğer kentlerde de protestolar düzenlendi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Avrupa kurtarma fonunu kurtardı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa