01 Ekim 2015 10:18

'Artık gazeteciler olarak bu ülkede can güvenliğimiz yok'

Paylaş

Gözde TÜZER
İstanbul

Evrensel Gazetesi İmtiyaz Sahibi Arif Koşar ve Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Vural Nasuhbeyoğlu’na, Ali İsmail Korkmaz’ın avukatlarının yaptığı açıklamayı haberleştirdikleri için açılan dava, İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde ‘görülemedi’. Dava hakim izne çıktığı için 22 Aralık’a ertelendi.

Dava sonrasında Gazetecilere Özgürlük Platformu bir basın açıklaması yaptı. Açıklamaya Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Başkanı Uğur Güç ve İstanbul Şube Başkanı Gökhan Durmuş, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri Sibel Güneş, HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, gazeteci Şükran Soner, Yazar Nevzat Onaran, Özgür Gündem gazetesi ve Evrensel gazetesi çalışanları katıldı.

‘BU ÜLKEDE CAN GÜVENLİĞİMİZ YOK’

Açıklamada ilk olarak olarak konuşan Evrensel Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Vural Nasuhbeyoğlu Ali İsmail Korkmaz davasında Cumhurbaşkanı’na hakaretten hakim karşısına çıktıklarını ancak hakim gelmediği için davanın ertelendiğini söyledi. Nasuhbeyoğlu saldırıya uğarayan Ahmet Hakan ve geçtiğimiz gün büroları basılan DİHA ve Azadiya Welat gazetesine de geçmiş olsun dileklerini iletti. Nasuhbeyoğlu “Biz eskiden adliyeye haber yapmaya gelirdik artık haber oluyoruz. Basının ne kadar özgür olduğu ortada. Hedef gösterilerek saldırıya uğruyoruz. Demokratik hiçbir ülkede bu saldırıları göremezsiniz. Artık gazeteciler olarak bu ülkede can güvenliğimiz yok. Bunu ancak dayanışma içinde kalarak aşabiliriz” dedi.

‘SEÇİMLER YAKLAŞTIKÇA SALDIRILAR ARTABİLİR’

TGC Başkanı Turgay Olcayto’ysa tehditlerin arttığı bu dönemde Ahmet Hakan’a yapılan saldırıyı ve DİHA bürosunun basılmasını kınadığını söyledi. Olcayto “Valiler, emniyet müdürleri, mülki amirler artık gazetecileri yurttaş olarak görmüyor, korumaktan kaçınıyor. Bu gazetecileri düşman ilan eden yanlış bir tutumdur. Kasım seçimleri yaklaştıkça bu durum daha da artacak gibi görünüyor. Daha fazla dayanışma içinde olmamız gerekiyor” diye konuştu.  

‘HALKIN HABER ALMA HAKKI BASKI ALTINDA’

HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel de Ahmet Hakan’ın saldırıya uğradığını, DİHA’nın basıldığını ve keyfi bir şekilde 32 muhabiri gözaltına alındığını aktardı  ve yaşananları kınadı. Tüzel “Gazeteciler hiç olmadığı kadar çok Cumhurbaşkanı’na hakaretten yargılanıyor. Basın özgürlüğü, halkın haber alma hakkı hiç bu kadar baskı altında olmadı. Başkanlık sistemini getirmek isteyen Cumhurbaşkanı devletin tüm mekanizmalarında baskıları artıyor. Biz DİHA’ya, Evrensel’e, Özgür Gündem’e karşı, basın özgürlüğüne karşı yapılan tüm saldırıların karşısında olacağız. Baskılara, sansürlere, gözaltı ve tutuklamalara karşı halkın haber alma özgürlüğüne sahip çıkacağız” dedi. Meclisin açıldığını hatırlatan Tüzel “Meclisin ne kadar hiçleştiği de bu açıdan görüldü. Halk düşüncelerini özgürce ifade edebilmeli” dedi.

‘SALDIRIYA UĞRAMADIĞIMIZ BİR GÜN KALMADI’

Gazetecilere Özgürlük Platformu Dönem Sözcüsü ve TGS Başkanı Uğur Güç “Saldırıya uğramadığımız bir gün kalmadı. Ahmet Hakan saldırıya uğradı, geçtiğimiz günlerde DİHA basıldı. Siyasetçilerin ağzından şiddet içerikli söylemler çıktığı anda bunun arkasından saldırılar gelecektir. Demokratik bir ülkenin olmnazsa olması gazetecilerdir. Artık hakimler, savcılar bu kadar kolay dava açamamalı. Bugün adalet rapor almış durumda” diye konuştu.

Açıklama 6 Ekim’de Sedef Kabaş’ın duruşmasına yapılan çağrıyla sonlandırıldı. (İstanbul/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

Ahmet Hakan’a saldıranlar, basın mensuplarına hakaret etti

SONRAKİ HABER

HDP’li Kadın milletvekilleri mor kurdele ile savaşı protesto edecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...