30 Eylül 2015 16:33

Liyakat değil sadakat mi aranıyor?

Paylaş

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Hüda Kaya, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’ya, 90 bin öğretmenin meslek kariyerini tehlikeye sokan yönetmeliği sordu.

Söz konusu yönetmelikle aday öğretmenlerin asli memurluk hakkı kazanmaları için 3 performans değerlendirmesi bir merkezi sınav ve mülakat dayatılıyor.

TBMM Başkanlığına soru önergesini sunan Kaya, Türkiye’de güçlü bir liyakat sisteminin işlemediğine vurgu yaparak, “Emeği ile mesleği yapma konumuna gelmiş olan öğretmenlerin fazladan önüne konulan sınavlar ve mülakat vasıtasıyla liyakat değil de sadakat mi amaçlanmaktadır?” diye sordu.

Aday öğretmenlerin  daha önce asli memurluğa geçiş sürecinde meslekten atılmaları söz konusu değildi. Ancak 17 Nisan 2015 tarihinde çıkan yeni yönetmelikle bu durum ortadan kalktı. Şimdi asli memurluğa geçiş için yapılan performans değerlendirmelerinin birisinden kalınması durumunda aday öğretmenlerin memurluktan atılması söz konusu olacak.

ÖĞRETMENLERİN PSİKOLOJİSİ ETKİLENECEK

Söz konusu yönetmeliğin binbir emek ve güçlükle atanan aday öğretmenlerin psikolojisini çok ciddi bir biçimde etkileyeceği konusunda uyaran Kaya, müfettiş, müdür, danışman öğretmenler tarafından yapılacak performans değerlendirmesinin hepsinden geçilmesi durumunda ise aday öğretmenlerin merkezi bir sınava girmek zorunda bırakıldığını kaydetti.

Merkezi sınavın geçilememesi durumunda öğretmenlere bir kere daha sınav hakkı tanındığını ancak bu süre zarfında MEB’in, aday öğretmenleri keyfi olarak farklı yerlere atayacağını kaydeden Kaya, esas sorunun ise bu sınavdan sonra yaşandığına dikkat çekerek şöyle devam etti: “Sınavda başarılı olan aday öğretmenler mülakata alınmaktadır. Güçlü bir liyakat sisteminin işlemediği, kamu görevlilerinin üstleri tarafından çok keyfi uygulamaya maruz kaldığı bilinen bir gerçektir. İktidar öğretmen alımlarını kendi çıkarı doğrultusunda maniple etmek istemektedir. “Kaya, şu sorulara yanıt istedi:

* Okul müdürünün ve rehber öğretmenin performans değerlendirmelerindeki keyfi davranışları ve manipülasyonu nasıl engellenecektir?

* Merkezi sınavdan sonra yapılacak mülakatlarda kayırmanın ve usulsüzlüklerin önüne nasıl geçilecektir? Ne gibi önlemler düşünülmüştür?

* Bu mülakatın kriterleri nelerdir? Ne tür sorular sorulacaktır?

* Atandıktan sonra 657’ye tabi olan öğretmenlerin ‘aday’ statüsüne alınmasının yasal ve anayasal açıklaması nedir?

* KPSS puanıyla zaten devlet memuru olmayı hak eden öğretmenin tespit edilen üç memur kişinin intibaı ve kişi hakkındaki tutumuyla yıllarca okuyup emek veren ve hak ettiği memuriyeti kazanan bir kişinin memurluktan atılmasına nasıl sebep olunabilir? (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Ege Üniversitesi öğrencileri: Okulumuz cezaevine dönüştürüldü

SONRAKİ HABER

TMMOB’ye bağlı odalardan 10 Ekim çağrısı: Barışın sesini yükseltmek için

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa