30 Eylül 2015 14:39

Ezine’de ‘sürgün’ hikayesi!

Paylaş

Seçkin Sağlam
ÇANAKKALE

Ezine’de 15 Haziran tarihinde açılan soruşturma gereği görevinden üç ay uzaklaştırılan öğretmen Kübra Türkyılmaz Güneş’in 14 Ağustos tarihli kaymakamlık oluru ile 2 ay daha uzaklaştırılması talebinin ‘sehven’ olduğu kabul edildi. Soruşturma sonucunda müfettiş raporları ile görevine dönmesi noktasında görüş bildirilen Güneş’in bu kez de Yenice ilçesi Akçakoyun beldesine tayini çıkarıldı. ‘Sürgün’ olarak nitelendirilen tayin kararının sebebi ise, müfettişlerin suçlamaları asılsız olarak belgelediği soruşturma olması dikkat çekti!

Ezine Mili Eğitim’de ‘skandal’ olarak yorumlanan kararlar devam ediyor. ‘Skandal’ olarak yorumlanan kararlar silsilesi, Kübra Türkyılmaz Güneş hakkında açılan bir soruşturma ve alınan görevden uzaklaştırma kararı ile başladı. Ezine Dalyan İlkokulu’nda görevli Kübra Türkyılmaz Güneş, 15 Haziran tarihinde “Velilere baskı yaparak izinsiz kermes düzenlemek ve usulsüz para toplamak, facebook kişisel sitede siyasi paylaşımda bulunarak tarafsızlığı bozmak” şeklindeki gerekçelerle İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne şifai(!) olarak intikal eden suçlamayla görevden uzaklaştırılarak hakkında soruşturma açıldı. Soruşturma ve görevden uzaklaştırma işlemi devam ederken, ikinci bir uzaklaştırma kararı daha tebliğ edildi. Mevzuat gereği en fazla 3 ay sürebilen uzaklaştırılmanın ikinci ayı dolmuş iken, 18 Ağustos tarihinde uzaklaştırılma süresinin 2 ay daha uzatıldığı tebliğ edildi.

145’İNCİ MADDE NE DİYOR?

Devlet Memurları Kanununun 145’inci maddesi “Görevden uzaklaştırma; bir disiplin kovuşturması icabından olduğu takdirde en çok 3 ay devam edebilir. Bu süre sonunda hakkında bir karar verilmediği takdirde memur görevine başlatılır” ifadesine yer veriyor. 145’inci madde gereği verilen 2 ay uzatma kararına hem sendika hem de avukat aracılığı ile itiraz edildi.

'SEHVEN' DENDİ

Yapılan itirazlar neticesinde Ezine Milli Eğitim Müdürü Ahmet Doğan, ilgili kararın ‘sehven’ talep edildiğini kabul etti. Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası’nın (Eğitim-Sen) ‘bilgi edinme’ kanunu çerçevesinde yaptığı başvuruya cevap veren ilçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Doğan, “Ezine İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü 15 Haziran tarihli yazısı ile 657 sayılı DMK 137 md. kapsamında görevden uzaklaştırma talep etmiş ve söz konusu talep, Ezine Kaymakamlık makamınca uygun görülmüştür. Söz konusu onay, kanunda da açıkça ifade edildiği üzere en çok 90 günlük süreyi ihtiva etmektedir. Bu onayın 15 Haziran tarihinde alınmış olması dikkate alındığında ve disiplin yönünden kovuşturmanın en çok 90 gün olması nedeni ile söz konusu disiplin soruşturması ile ilgili alınan onayın 12 Eylül tarihine kadar hüküm ifade ettiği açıktır. Bununla birlikte Ezine İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü 14 Ağustos tarihli yazısı ile söz konusu soruşturmanın devam ettiğinden bahisle görevden uzaklaştırma süresinin uzatılması sehven talip edilmiştir. Ancak söz konusu yazı içeriğinde herhangi bir süre belirtilmemiştir” dendi.

'GÖREVİNE DÖNDÜĞÜ DE KABUL EDİLDİ'

Ezine İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Doğan imzalı yazıda; “Ayrıca söz konusu işlem, disiplin soruşturması olduğundan soruşturma kapsamında herhangi bir süre uzatımı söz konusu olmayıp, ilçemiz Dalyan B.S. İlkokulu Müdür Yetkili öğretmeni Kübra Türkyılmaz, sonuçlanan soruşturma raporu doğrultusunda 7 Eylül tarihli olurla görevine dönmüştür. Süreç yasal mevzuat çerçevesinde tamamlanmıştır” ifadelerine yer verildi.

BU TAYİN NEREDEN ÇIKTI?

İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Doğan imzalı yazıda; Soruşturma kapsamında iki ay görevden uzaklaştırma ek süresinin ‘usulsüz’ olduğunun ve soruşturma müfettişlerinin “görevine geri dönebilir” kararının kabul edildiği, ayrıca öğretmen Kübra Türkyılmaz Güneş’in 7 Eylül tarihinde ‘aklanarak’ görevine geri dönmesine belirtilmesine rağmen tayin edilmesi tepkiyle karşılandı. Öğretmen Kübra Türkyılmaz Güneş, Ezine Dalyan İlkokulu’ndan Yenice’nin Akçakoyun İlkokulu’na tayininin çıkarılmasına bir anlam verilemedi. Tayin gerekçesi ise Güneş’in görevine iade edildiği ‘soruşturma’ olduğu öğrenildi. Söz konusu öğretmen hakkında halen adli veya idari işlem yapılmadığı halde tayininin çıkarılması dikkat çekti.

 

ÖNCEKİ HABER

Tiyatro sahnelerinde perdeler açılıyor: Ankara Devlet Tiyatrosu'ndan 4 yeni oyun

SONRAKİ HABER

Kaş'taki kıyı yağmasına yargı dur dedi!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...