30 Eylül 2015 13:04

Corbyn “farklı politika” politikasını anlattı

Paylaş

Arif BEKTAŞ
Londra

İngiltere’de üç hafta önce İşçi Partisi Lideri olan Jeremy Corbyn, ilk parti konferansını gerçekleştirdi ve partililere hitap etti. Pazar günü başlayan yıllık olağan konferansında dün bir konuşma yapan Corbyn, farklı politikalar izleyeceğini bir kez daha tekrarladı. Parti içinde farklı görüşlerin olduğu belirtilirken, tartışmalar ve ikna toplantıları da devam ediyor.

Önceki gün konferansta konuşan Corbyn, ekonomi politikalarından, dış politikaya kadar bir çok konuda partinin yaklaşımlarını anlattı. Bütün medya ve politik oluşumların merakla beklediği konuşmada Corbyn, liderliğinde daha fazla dinleyen olacağını söyledi ve farklı bir politika yapacağını belirtti.

Kemer sıkma politikalarına karşı olacaklarını ve bu konuda tedirginlik göstermeyeceklerini söyledi. “Lider olduğum için daha önce savunduklarımı hiç terk etmeyeceğim” diyen Corbyn, dış politikada, insan hakları ve insani değerlere bağlı kalacağını söyledi.

SOKAKTA YATAN VARSA GÜVENLİK OLMAZ

Sendikaların grev yapmalarını daha da zorlaştıran yasanın parlamentoda olmasını büyük bir insan hakkı ihlali olarak değerlendiren Corbyn, güvenlik gerekçesiyle başka ülkelere yapılan askeri müdahalelerin gerçeği yansıtmadığını söyledi. Ev kirasını ödeyemeyen, sigortasız ve düşük ücrete çalışan, sokakta yatmak zorunda kalan insanların olduğu bir ülkede güvenlikten bahsetmenin inandırıcı olmadığını belirtti.

Herkese eşit sağlık hizmeti ve bütün çocuklara eşit eğitim koşulları yaratılması gerektiğini belirten Corbyn, gençlerin önünün açılması ve politikada aktif olmalarını sağlamak gerektiğini söyledi.

SIĞINMACILARA EL UZATTI

Sığınmacılara ilişkin yapılanların çok yetersiz olduğunu, parti olarak daha fazla yardımların yapılması gerektiğini belirten Corbyn, sığınmacılara el uzatmanın ve onlarla dost olmanın zamanının geldiğini söyledi.

Güçlü bir ordunun olmasının gerekliliğinin altını çizen Corbyn, Birleşmiş Milletler içinde daha etkili olmanın yararlı olacağını söyledi. Saddam’a silah satan İngiliz hükümeti ve daha sonra onunla savaşa girerek, ülke güvenliğini sağlamış olmadıklarını ve bu savaşların olmaması için sürekli bir diyalog içinde olmanın şart olduğunu söyledi. Suriye’ye bomba atmanın çözüm olamayacağını, derhal diyalogla barışı sağlamak için çaba içinde olmak gerektiğini söyleyen Corbyn, 100 milyar sterlinlik nükleer silah yatırımının son derece yanlış olacağını belirtti.

'BAŞKAN MAO BİSİKLETİ'

Kendisinin evi önünde bekleyen ve bisikletine binmesini “Başkan Mao tarzı bisiklet sürüyor” diyerek yorumlayan bir gazeteciye ve medyaya da yüklenen Corbyn, medyanın manipülasyonlarına rağmen, gerçek insanların, gerçek konularda, gerçek tartışmalar yapmaya devam edeceğini, farklı düşüncelerin parti içinde olabileceğini ve hatta ters düşüncelerin de olabileceğini belirterek, bunları tartışarak aşacaklarını söyledi.

İskoçya’da partinin kaybetmesinden öğrendiklerini ve bundan sonra daha fazla İskoç halkıyla yakından ilgileceklerini belirten Corbyn, dar gelirli ailelerin devlet yardımlarından mahrum edilmesini eleştirdi. Küçük esnaf ve kendi işini yapan insanların sigorta, emeklilik, hastalık hakkı, hamilelik hakkı gibi haklarının da derhal tanınması gerektiğini söyledi.

Kamuya ait bir demiryolu, belediyelerin inşa edeceği yeni evler ve artan kiraların önüne geçilmesinin ülkenin ve halkın çıkarına olacağını belirten Corbyn, sıcak bir evde oturmak herkesin hakkı olduğunu söyledi.

CORBYN’İ ZOR GÜNLER BEKLİYOR

Bir çok konuda, parti politikalarında değişikliklerin sinyalini veren Corbyn, parti içinde de farklı düşüncelerin olduğunu kabul ediyor.

Tartışmaların giderek daha da netleştiği İşçi Partisi’nde, Corbyn gibi düşünmeyen bir çok yönetici var. Gerek milletvekilleri içinde, gerekse de yönetici organlarda Corbyn’e muhalefet yapan bir çok kişinin olduğu düşünüldüğünde, Corbyn’in işinin hayli zor olduğu bir gerçek.
Halkçı söylemleri ve yaklaşımları, sosyalizme inancı, eşit demokratik bir ülke ve dünyaya da bunu aşılama çabası içinde olma yanlısı olan Corbyn’in karşısında duran bir çok İşçi Partili konferansa katılmadı. Bunun da en büyük nedeni, iki farklı düşüncenin çatışması.

“Farklı politika” anlayışı ile yola çıkan Corbyn, öyle görünüyor ki, parti içinde sürekli çatışmalar ve tartışmalarla yol alacak. Bütün ülkeye de mesaj verdi: Her zaman halkın çıkarlarını önde tutacağız, kazanç sağlamak bizim politikamızda olmayacak, olanlara karşı da mücadele edeceğiz.

 

ÖNCEKİ HABER

Özgürlükçü Avrupa dikenli tellerle çözüm arıyor

SONRAKİ HABER

Statüsüz gerçeklik

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...