30 Eylül 2015 00:53

Güneş: Rusya elini güçlendirdi

Paylaş

Şerif KARATAŞ
İstanbul

ABD’de yapılan Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulunda Obama ile Putin’in ağırlıklı olarak Suriye üzerine yaptığı görüşmenin yankıları sürüyor.

Görüşmeyi gazetemize değerlendiren İstanbul Üniversitesi’nden Doç. Dr. Hakan Güneş, Rusya’nın yaptığı hamlelerle elini güçlendirğini belirterek, IŞİD’e karşı mücadele ve Suriye krizinde de bir aktör olarak kendisini ortaya koyduğunu ifade etti.

Hakan Güneş BM genel kurulunun son yılların en önemli genel kurulu olduğunu ifade etti. Katılımın çok olmasının yanı sıra Ortadoğu’da bir ay içerisinde yaptığı hamlelerle Rusya’nın toplantıya katılmasının genel kurulun önemi artıran diğer unsurlar olduğunu anlatan Güneş, Rusya’nın yaptığı hamlelerle IŞİD’e karşı sahada savaşacak güçleri birleştirerek elini güçlendirdiğini kaydetti.

ŞAM VE TAHRAN DİKKATE ALINACAK

Batı’ya yaşanan mülteci akınının Batı tarafından ciddi bir sorun olarak görüldüğünü, bunun yanı sıra IŞİD’in de ciddi bir problem olarak durduğunu anlatan Güneş, Rusya’nın yaptığı hamleyle hem mülteci akını konusunda hem de IŞİD tehdidine karşı Batı kamuoyu üzerinde etkiye sahip olduğunu kaydetti.
“Bundan sonra Şam’ın, Tahran’ın dikkate alınmadığı bir süreç olamayacak” diyen Güneş, dünya kamuoyu ve liderlerinin de Rusya’nın bu politikasına açık bir şekilde karşı çıkmadığını söyledi.

Genel Kurulda Esad’ın tartışıldığını anlatan Güneş, “Liderlerin bu genel kurulda ne söylediğinden ziyade daha önce ne söylediği, şimdi ne dediğine bakmak lazım” dedi.

Güneş, Fransa ve İngiltere dışında Suriye’ye dair ABD ve Türkiye’nin de söylem değiştirdiğine vurgu yaptı. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Obama’nın açıklamasına dair değerlendirmesinde “Esad’lı geçiş dönemi olabilir” sözlerini hatırlatan Güneş, “İleride neyi kabul eder onu bilemeyiz” dedi. Sahada IŞİD’e karşı, Bağdat, Irak Kürtleri, Şam, Suriye Kürtleri dışında başka güç olmadığını kaydeden Güneş, Rusya’nın da İran’a yakın durarak nüfuzunu koruduğunu belirtti.

Bu denklemde barışın kolayca geleceğinin beklenmemesi gerektiğine vurgu yapan Güneş, “Bu daha çok güç ve nüfuz paylaşımı olarak gelişecek. Bölgenin var olan statükosunda küçük oynamalar olabilir. IŞİD alanının daraltılması, daha ılımlı unsurlara devredilmesi gibi” dedi.  

“Bütün bu gelişmeler karşısında ekonomik olarak sıkışmış olan Rusya, yaptığı hamleyle Batı nezdinde güven tazeledi” diyen Güneş, dünyanın en büyük kaygısı olan IŞİD’e karşı Rusya’nın bir aktör olduğunu bir kez daha ortaya koyduğunu ifade etti.

BATI, TÜRKİYE KARTINI OYNAYACAK

Güneş, Ekim ayında yapılacağı dile getirilen Suriye konferansına dair değerlendirmelerde de bulundu. BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon’un yeni süreç için Suudi Arabistan, Türkiye İran, Rusya, ABD ülkelerinin adlarını açıkladığını hatırlatan Güneş, bu ülkelerin sorunun çözümünde payı olabilecek ülkeler olduğunu belirtti.

Türkiye’nin Suriye politikasının barışçıl olmadığını ve eğit-donat projesinin de çöktüğünü anlatan Güneş, “Batı da yeni dönemde orta yolu bulmak üzere Türkiye üzerinden açılacak bir ara formülle Türkiye’yi yeniden masaya dahil etme kartını ortaya koydu. Bu tabii Erdoğan’ın ortaya koyduğu tarz değil” diye konuştu.

 

ÖNCEKİ HABER

‘Bulantı, Bekleme Odası’nın daha özenli çekilmiş hali gibi’

SONRAKİ HABER

30 metrekare sınıfa 50 öğrenci düşüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...