29 Eylül 2015 17:20

Zamanın Tozu

Paylaş

Çukurcuma Depo, şu sıralar Mehmet Kahraman’ın küratörlüğünde, ‘’Zamanın Tozu’’ sergisine ev sahipliği yapıyor. Sergi video, yerleştirme, fotoğraf gibi birçok farklı disiplinden işi bir araya getiriyor.

Zamanın Tozu sergisi, Yunan Yönetmen Theodoros Angelopoulos’un aynı isimli filminden etkilenerek her sınırda bir yol ayrımında bırakıldığımıza dair şiirsel bir dil eşliğinde yapılacak bir yolculuktur. Kolektif yaşam pratiklerinin azalması ile birlikte bireyin yeniyi aramaya başladığı distopik bir dünyada yaşamaktayız. İçinde yaşadığımız hayatın sınırları ile verdiğimiz kararlar birleşip eyleme dönüştüğünde yamalı haller almaktadır. Bireyselleşen yaşam biçimlerinin yoğunluğu, insanların mecburiyetler olmadıkça birbirine temas etme isteğini azaltırken mevcut diyalogların kopmasına da zemin hazırlar.

Bu bağlamda Çınar Eslek’in fotoğraf ve yerleştirmesi değişim sonrasında mekanların yaşam biçimlerimizi nasıl etkilediğine dair yeni bir tanımlama önerirken, Uygur Yılmaz’ın mekan ve dil ilişkisi üzerinden yaptığı video performans çalışması, sanatçının konumunu mekan içinde ironik bir şekilde görünür kılıyor. Çağrı Saray’ın desenleri ise mekanları dönüşüm sonrası tarihsel belleklerinden kopararak hayaletimsi imgelere dönüştürüyor. Maik Armstrong’un yerleştirmesi ise farklı tanımlamalar ile zihnimizde yer edinen objelerin müdahaleler ile yeni bir kimlik kazanmasıyla bilinen tanımlamaları dönüşüme uğratıyor. Nermin Er’in heykelleri ise zihnimizdeki hayali ve hüzünlü manzaraları hatırlatan şiirsel birer imgeye dönüşüyor.
Şehir değiştikçe yaşam alanlarının sınırları hareketlilik kazanırken kentin farklı noktalarında birer hayalet gibi yer ve koşullara bağlı olarak görünür oluyoruz.

Zamanın Tozu sergisini 11 Ekim’e kadar Çukurcuma Depo’da görebilirsiniz. (KÜLTÜR SERVİSİ)

 

ÖNCEKİ HABER

MKM’den ‘HDP ile yeni yaşama silav’ konseri

SONRAKİ HABER

Platini ve Blatter'in görevleri askıya alınıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...