29 Eylül 2015 14:11

Başbakana Roboskî soruları: ‘Onlar kaçakçı’ uyarısını dinlemeyen Albay’a ne oldu?

Paylaş

HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, Roboskî Katliamı’na ilişkin Pilot Kurmay Binbaşı Ali İhsan Şahin’in Genelkurmay Askeri Savcılığı’nda tanık olarak verdiği ifadeyi Meclis gündemine taşıdı. Şahin’in uyarısına, ‘üstüna vazife olmayan işlere karışma’ diyen Albay hakkında bir işlem yapılıp yapılmadığını soran Aydoğan, Askeri savcılığın verdiği takipsizlik kararına yapılan itirazın kabul edilmesi yönünde oy kullanan Hakim Albay Oğuz Pürtaş’ın görev yerinin neden değiştirildiğini de sordu.

Başbakan Ahmet Davotoğlu’nun yazılı olarak yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığına bir soru önergesi sunan Aydoğan, Davutoğlu’ya şu soruları yöneltti.

* Pilot Kurmay Binbaşı Ali İhsan Şahin’in Genelkurmay Askeri Savcılığı’nda tanık olarak verdiği ifadede grubun kaçakçı olduğunu vurguladığını ancak Albay Fidan Yüksel’in kendisine “üzerine vazife olmayan işlere karıştığını” belirterek kızdığını söylemiştir. Albay Fidan Yüksel’in bu yaklaşımı sonucunda 34 sivil katledilmiştir.  Soruşturma dosyasında yer alan ve askeri savcılığa verildiği belirtilen bu iddialara ilişkin Albay Fidan Yüksel hakkında bir soruşturma başlatılmış mıdır? Başlatılmamış ise gerekçesi nedir?

* Pilot Kurmay Binbaşı Ali İhsan Şahin’e, grubun sivil olduğunu belirtmesine rağmen “üzerine vazife olmayan işlere karıştığı” şeklinde bir ifade ile tepki gösteren Albay Fidan Yüksel’e bu şekilde hareket etmesi gerektiği konusunda kimler talimat vermiştir? Bu yönde talimat verenler tespit edilmiş midir? Talimat verenler tespit edilmişse haklarında açılmış bir soruşturma var mıdır? Henüz açılmış bir soruşturma yok ise gerekçesi ne olmuştur?

* İnsansız hava aracı İHA’yı kullanan yüzbaşı ile İHA Filo Komutanı, Sınır Tümen Komutanı, Jandarma Komanda Tugay Komutanı, 2. Ordu İstihbarat Komutanı’na kadar birçok subayın, grubun kaçakçı olduğu yönünde üstlerini uyarmaya çalıştıkları, askerin kanaatinin sınıra yaklaşan grubun “terörist değil, kaçakçı” olduğu belirtilmiştir. Tüm bu uyarılara rağmen Roboskî Katliamı gerçekleştirilmiştir. Pilot Kurmay Binbaşı Ali İhsan Şahin’in askeri savcılığa vermiş olduğu ifadede “Normal şartlarda bir grubun terörist olup olmadığına ilişkin karar alınırken bölgeden sorumlu tüm birlik komutanlarından görüş alınması gerekir. Neticede tüm görüşmeler sonrası alınan kararın icrası için emir verilmesi gerekir” demiştir. Askeri savcılığa verilen ifadelerde de görüldüğü üzere askeri birlik komutanlarınca geçiş yapan grubun sivil olduğu yönünde görüş bildirildiği halde 34 kişininkatledilmesi yönündeki talimat kim tarafından verilmiştir?

* 2. İHA Filo Komutanlığı’nda “uçucu” olarak görev yapan ve olay günü İHA’yı kontrol eden Yüzbaşı Duran İspir’in karşı çıkmasına rağmen kendisine grubun lazerle işaretlenmesi emri kimler tarafından verilmiştir?  

* Hakkında takipsizlik kararı verilen Roboskî Katliamı dosyası, basına yansıyan ve askeri birlik komutanları tarafından verildiği görülen tüm bu ifadelere rağmen hangi gerekçe ile kapatılmıştır?

* Genelkurmay Askeri Savcılığı’na verilen ifadelerde görüldüğü üzere 34 kişinin katledilmesinde ihmali ve sorumluluğu bulunan askeri yetkililer olduğu anlaşılmıştır. Tüm bu somut verilere rağmen dava dosyasının kapatılması emri kim veya kimler tarafından verilmiştir?

'HAKİM ALBAY İTİRAZ ETTİ DİYE İ SÜRÜLDÜ MÜ?'

* Askeri savcılığın verdiği takipsizlik kararından sonra Roboskîli ailelerin itirazının kabul edilmesi yönünde karşı oy kullanan Hakim Albay Oğuz Pürtaş, “Kovuşturmaya yer olmadığı kararının kamu vicdanını tatmin etmeyeceği, kısa vadede maslahata uygun ve kamu yararına uygun gözükse de uzun vadede mülkün temeli olan adalet duygusuna ve devlete zarar vereceği düşüncesi ile çoğunluk kararına karşı oy kullandım” diyerek gerekçesini açıklamıştır. Ancak bu olaydan birkaç ay sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakanlığınızın imzalarını taşıyan üçlü kararname ileHakim Albay Oğuz Pürtaş’ın görev yeri değiştirilmiştir. Bu cezalandırma yönteminin gerekçesi Hakim Albay Oğuz Pürtaş’ın vicdanen ve hukuken karşı oy kullanması mı olmuştur? Olmamışsa bu görev yeri değişikliğinin gerekçesi ne olmuştur?

* Genelkurmay Askeri Savcılığı’na verildiği görülen tüm bu ifadelere rağmen Roboskî Katliamının faillerinin yakalanmamasının gerekçesi nedir?

* Basına yansıyan ve Genelkurmay Askeri Savcılığı tarafından açılan Roboskî Katliamı soruşturmasında dönemin görevli askerleri tarafından Askeri Savcılığa verilen ifadelerde büyük bir ihmalin sonucunda 34 sivile yönelik, yok etmeyi amaçlayan bir hava harekatı düzenlendiği görülmektedir. Kamuoyuna yansıyan tüm bu iddialar karşısında bir açıklama yapmayı düşünüyor musunuz? (HABER MERKEZİ)

 

ÖNCEKİ HABER

Hakkari'de çatışma

SONRAKİ HABER

Meteorolojiden bu gece için İstanbul, Bursa ve Yalova'da kuvvetli yağış uyarısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...