29 Eylül 2015 10:25

Türk Metal'in seçim tiyatrosu: Arçelik’te işçiler 'işten atılma' korkusuyla aday olamadı

Paylaş

Birkan BULUT
Ankara

Sincan'daki Arçelik fabrikasında Türk Metal Sendikası işyeri temsilciliği seçimleri tek listeyle yapıldı. İşten atılma korkusuyla aday olamadıklarını söyleyen işçiler, diğer fabrikalarda da seçimlerin benzer şekilde olacağını düşünüyor.

Türk Metal Sendikası, Mayıs ayında yaşanan toplu istifaların ardından yaptığı genel kurulda işyeri temsilciliği için fabrikalarda sandık kuracağını ilan etmişti. Genel kurulun ardından ilk işyeri  temsilciliği seçimlerinden biri Arçelik fabrikasında yapıldı. Ankara'nın Sincan ilçesinde bulunan Arçelik fabrikasında gece vardiyasında başlayan seçimlere tek listeyle girildi. Çünkü geçtiğimiz haftalarda işyeri temsilciliğine aday olmak isteyen işçilerin işten atılmasının ardından kimse yeniden aday olamadı. Seçimin sonucunda mevcut 4 temsilci yeniden seçilirken, fabrikada işçi sayısının artması nedeniyle temsilci sayısı 6’ya çıktı.

İŞÇİLER, TEMSİLCİ YERİNE DE ÇALIŞACAK

Arçelik’te işyeri temsilcileri “görevleri gereği” diğer işçiler gibi çalışmıyorlardı. Bu seçimle birlikte temsilci sayısı arttı. Seçimle ilgili gelişmeleri gazetemize değerlendiren bir işçi, “Temsilcilerin de işini bize yıktılar. Çünkü patron çalışmayan temsilcilerin boşluğunu doldurmak yerine onların iş yükünü bize veriyor. Madem bizim temsilcimiz niye bizim gibi çalışmıyorlar? Çünkü işçinin içinde olsalar onlar da aynı sıkıntıları çekecekler belki bizi savunacaklar ama muhbirlikle meşgul olacakları için çalışmaya zaman bulamıyorlar. Temsilcilerin de aramızda olması, çalışması lazım. Diğer fabrikalardaki seçimlerin de böyle olacağı kesin” dedi.

‘TÜRK METAL TİYATRO OYNATIYOR’

İşyeri temsilciliğine aday olduğu için işten atıldığını belirten Selim Karaaslan, Türk Metal’in Arçelik’te tam bir tiyatro oyunu düzenlediğini söyledi. Sendikanın mevcut temsilcilerden başka kimseye adaylık hakkı tanımadığını, kendilerini işten atarak başka aday olmak isteyen işçilere de göz dağı verdiğini ifade eden Karaaslan, “Hala seçimden sonra bazı işçilerin işten atılabileceği şeklinde dedikodular dönüyor. Gerçek de olabilir, işçileri korkutmak için de olabilir. Kimsenin söz sahibi olmasını, hakkını aramasını istemiyorlar” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

Türk Metal'in 'Demokrasi şöleni': Aday olacak işçileri işten attırdılar

ÖNCEKİ HABER

‘Barış sözü savaştan güçlüdür’

SONRAKİ HABER

IFF Aroma’da provokasyon girişimi: Servis şoförü aracı muhabirimizin üzerine sürdü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...