28 Eylül 2015 00:45

İşten atılan Birleşik Metal üyesi: Bizi şube başkanı işten attırmış!

Paylaş

Kemalpaşa’da üretim yapan Şenkaya Çelik Döküm Fabrikasında ağustos ayında işten atılan dört işçiden Mehmet Kahriman, çarpıcı bir iddiada bulundu. Kahriman işten atılmaları için isimlerinin fabrika yönetimine Birleşik Metal-İş İzmir Şube Başkanı Ali Çeltek tarafından verildiğini söyledi. Hakkındaki iddiaları kabul etmeyen Ali Çeltek ise işten atmaların kendileriyle ilgili olmadığını söyledi.
İzmir’in Kemalpaşa ilçesinde üretim yapan ve yıllardır Birleşik Metal-İş Sendikasının örgütlü olduğu Şenkaya Çelik Döküm Fabrikasında çalışan Mehmet Kahriman, Mürsel Canikli, Abdullah Ada ve Mustafa Koşenk, ağustos ayında işten çıkartıldı. İşten çıkartılan Mehmet Kahriman gazetemize yaptığı açıklamada, dört arkadaş olarak işten çıkartıldıklarını ve çıkış belgelerinde işlerin azalmasının sebep olarak gösterildiğini ancak iki gün sonra yerlerine işçi alımı yapıldığını aktardı. Kahriman, “Asıl sebebini bize Personel Müdürü Adem Akıllı söyledi. İsimlerimiz kendilerine Birleşik Metal-İş Sendikası İzmir Şube Başkanı Ali Çeltek tarafından verilmiş. O yüzden işten çıkartıldık” diyor.

BAŞTEMSİLCİ İŞÇİLERİ TEHDİT ETMİŞ

Kahriman, İşyeri Baştemsilcisi Resül Öncü’nün patronun adamı olarak bilindiğini ve kendileri çıkartıldıktan sonra diğer işçilere, “Başka konuşacak varsa gelsin. İşte bunlar gibi kafaları nasıl koparılıyor görsün” diyerek tehdit ettiğini anlattı. Yıllardır fabrikada sendikal örgütlülüğün iyiye gitmediğini her fırsatta dile getirdiklerini ve iki dönemdir fabrikada temsilci seçimlerinin yapılmadığını söyleyen Kahriman, “Patron emekli olan Baştemsilci Resül için ’Bizim emektarımızdır’ diyerek Baştemsilciliğe devam ettiriyor. Biz 2011-2013 sözleşmesi döneminde temsilcilik seçimi yapılması için bütün işçilerden imza topladık, sendikaya verdik. Ama seçim yapılmadı. İşveren yine imza atanların isimlerini alarak imza toplayanları ve atanları tehdit etti” diyerek anlatıyor. Fabrikada temsilci seçimleri olmadığı gibi delege seçimlerinin de olmadığını ifade eden Kahriman, son dönemde de yine delege seçimi yapılmadığını söyledi. İşyerlerinin MESS’e bağlı olduğunu belirten Kahriman, “MESS sürecinde diğer fabrikalarda eylemler, açıklamalar olurken üç yıllık sözleşme dayatması kabul edilmezken bizim fabrika sürecin dışında tutuldu ve üç yıllık sözleşmeye imza atıldı” dedi.  

‘SEÇİM YAPILMADI, BİZ İŞTEN ÇIKARTILDIK’

Sözleşme imzalandıktan sonra temsilcilik seçimlerinin yapılması için önce kendi aralarında konuştuklarını, sonra kendisinin MESS’e bağlı işyerlerinde işçilere metal eylemleri için verilen paralar neden bizde verilmiyor diye baştemsilciden yeterli bilgi alamadığı için Şube Başkanı Ali Çeltek’i aradığını anlatan Kahriman, “Bizzat ben şube başkanıyla telefonda yarım saat konuştum. Ayrıca neden işyerinde temsilci seçimi yapılmadığını sordum. En son dalga geçer gibi ’Tamam seçim yapacağız. Seni de aday olarak görmek isterim’ dedi. Ama temsilcilik seçimi yapılmadığı gibi bizi işten çıkarttırdı” diye konuştu. İşten çıkartılma sebeplerinin Ali Çeltek olduğunu öğrendikten sonra başka fabrikanın temsilcisi üzerinden sendika genel merkezini arattırdıklarını ve merkezin de daha sonra Ali Çeltek’i aradığını aktaran Kahriman, şöyle devam etti: “Çeltek Genel Merkez yöneticilerine, ‘Onlar kendileri işten çıkmak istiyorlardı’ demiş. Ben 10 yıldır çalıştığım fabrikada dökümhane bölümünde en yüksek ücreti alırken niye işten çıkmak isteyeyim?” Sendikal mücadeleyi Kemal Türkler ve İstanbul Taksim’deki Kazancı Yokuşu’nda sınıf mücadelesinde şehit düşen arkadaşlarından miras aldıklarını söyleyen Kahriman, “Metal işçilerinin patron sendikası diye istifa ettiği Türk Metal değiliz. Böyle şube başkanları ve baştemsilciler bizim sendikamızda olmaması gerekiyor. İşyerimizde arkadaşlarımız sendikanın işyerindeki duruşunu görüp sendikal meselelerde konuşmaktan korkuyor. Konuşursak sendika işten çıkartır diyorlar. Bu korku olmadan sendika üyesi olunmalı” dedi.

HAK ARAMAYA SAYGI DUYMUYOR

Fabrikada işçiler arasında Baştemsilcinin adının “İmzacı başı” olarak geçtiğini belirten Kahriman, şunları söyledi: “Çünkü patrondan gelen her şeye imza atıyor. Daha önce de okumadan imzaladığı bir karar nedeniyle 6 işçi işten çıkartılmıştı. Sonra ’Gözlüğüm yoktu, okuyamadım’ dedi. 2006’dan beri işyerinde temsilcilik odası bile yok. Biz bunlar düzeltilsin, işyerinde sendikanın örgütlülüğü sağlamlaşsın diye uğraştığımız için işten çıkartıldık. Hem de örgütlülüğünü sağlamlaştırmak için sorumluluk üstlendiğimiz sendikanın şube başkanı tarafından ismimiz verildiği söyleniyor. Acı olan bu.” Kahriman son olarak, “İşten atıldığımda üzgün bir halde evdekilere söyledim. Kızım ise neden çıkartıldığımı sorduğunda hakkımızı aradığımız için dedim. O da benimle gurur duyduğunu söyledi. Yıllardır sendika başkanlığı yapmış biri hak aramaya çocuk kadar saygı duymuyor” diyerek işten çıkartılmış olmalarına tepki gösterdi.

ÇELTEK: KONUNUN BİZLE ALAKASI YOK

Hakkındaki iddialarla ilgili görüştüğümüz Birleşik Metal-İş İzmir Şube Başkanı Ali Çeltek, personel müdürünün işçilere söylediği gibi bir durum yaşanmadığını, işten çıkartılmanın kendileriyle ilgili olmadığını iddia etti. Şenkaya fabrikasında yıllardır örgütlü olduklarını belirten Çeltek, fabrikada sürekli vasıfsız işçilerin sayısının fazla olmasından dolayı işçi çıkışlarının sürekli yaşandığını söyledi. Bir liste verilmenin söz konusu olamayacağını söyleyen Çeltek, işverenle bu konularda dönem dönem tartışmalar yaşadıklarını ve onay vermedikleri bir iş yapıldığında işçiler adına dava açtıklarını anlattı. Bu konuda ise, işçilerin anlaşarak fabrikadan ayrıldıklarını iddia eden Çeltek, “Bize gelip gerekli mücadeleyi vermemizi isteyen kim olursa yanındayız. Dava açıyoruz, gerekli her şeyi yapıyoruz. Ama bu konuda hiçbir işçi bizi arayıp dava açalım falan demedi. Bu fabrikada aksine MESS sürecinde ciddi birtakım kavgalara girdik. Personel müdürüyle de sürekli tartışmalarımız oluyor. Burada sendikayı yıpratıp güvensizlik ortamı yaratmaya çalışıyorlar. Çünkü özellikle MESS sürecinde ödenmesi gereken erzak fişleri vardı. İşçi arkadaşlarımıza bin TL para ödenecekti, bu parayı ödemedi işyeri ve biz eylem yaptık. Dolayısıyla buralardan yola çıkarak sendika üzerinde gerginlik yaratmaya çalışıyor olabilirler” dedi. Özellikle son dönemlerde şubeleri üzerinde genel kurul sürecinde yıpratma politikaları yapılmaya çalışıldığını belirten Çeltek, “Birleşik Metal-İş Sendikası ne delegelerine, ne de üyelerine herhangi bir şekilde baskı yapmaz. Sonuç itibarıyla demokratik bir şekilde hem örgütlenme yapıyoruz, hem delege seçimlerini yapıyoruz, hem de temsilci seçimleri yapıyoruz ve üyelerimizin önünde açık bir şekilde yapıyoruz. O yüzden böyle bir suçlamayı kabul etmiyoruz” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Cizre’de okullar harap, öğretmen yok, veliler ve öğrenciler endişeli

SONRAKİ HABER

Suriyeli 5 çocuktan 4’ü okula gidemiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...