26 Eylül 2015 01:39

Veliler son okul için direniyor

Paylaş

Tolga Alp TURGUT
İstanbul

İstanbul’un Pendik ilçesindeki tek düz ortaokul olan Orhan Sinan Hamzaoğlu Ortaokulunun içinde Tevfik İleri İmam Hatip Ortaokulu için 4 derslik verildi. Okulun çevresinde 7 tane imam hatip ortaokulu olmasına karşın yapılan uygulamaya anlam veremeyen veliler, “Okul içinde okul olmaz” diyerek duruma tepki gösterdi.

SADECE MERKEZDE 7 İMAM HATİP ORTAOKULU

İstanbul Milli Eğitim Müdürü Dr. Muammer Yıldız, eğitimde 4+4+4 sistemine geçildiği dönemde her ilçede 2 imam hatip okulu olacağını, Pendik’te ise sadece Turgut Reis İmam Hatip Ortaokulunun bulunacağını açıklamıştı. Fakat 3 yıl sonra sadece Pendik merkezde; Tevfik İleri, Zübeyde Hanım, Sabahattin Zaim, Ömer Nasuhi Bilmen, Çam Çeşme, Turgut Reis ve Güzel Yalı imam hatip ortaokulları açıldı. Geriye kalan Kılıçarslan ve Orhan Sinan Hamzaoğlu ortaokullarından da Kılıçarslan’ın 10 dersliği imam hatibe çevrildi. 663 bin nüfusu bulunan Pendik, İstanbul’un en çok imam hatip ortaokuluna sahip ilçesi durumunda.

VELİLER OKUL İÇİNDE OKUL İSTEMİYOR

Pendik’te bulunan Orhan Sinan Hamzaoğlu Ortaokulu velileri Pendik merkezinde 7 tane imam hatip ortaokulu olmasına karşın, kendi okullarında imam hatip sınıfları açılmasına yani ‘Okul içinde okul’ olmasına itiraz ediyor. 2014-2015 eğitim-öğretim yılının ardından haziran ayında okulun Facebook sayfasından Tevfik İleri İmam Hatip Ortaokulundan kendi okullarına misafir öğrenci geleceğini öğrenen veliler, şaşkın ve endişeli bir biçimde neden, niçin, nasıl sorularına yanıt aradı. Veliler, çocuklarıyla birlikte okullarına sahip çıkmak için yaz tatili boyunca Pendik sokaklarında binlerce imza topladı. Zaman zaman ‘din karşıtı’ olarak hedef gösterilen velilere en çok destek veren de imam hatip velileri oldu.

ÇOCUKLARIN DÜZ OKULDA OKUMA HAKKI YOK MU?

Orhan Sinan Hamzoğlu Ortaokulunun girişine Tevfik İleri İmam Hatip Ortaokulunun da tabelası asıldı. Çocuğunun içinde imam hatip olan bir okulda okumak istemediğini anlatan Veli Nilüfer Kumaş Salkım, “Kızım ana sınıfından beri aynı okula gidiyor. Çocuğumu düz ortaokulda okutmak benim hakkım” diyerek eğitim haklarının elinden alındığını söyledi. Komşularının, arkadaşlarının hatta kuzeninin kızının imam hatip ortaokuluna gittiğini ifade eden Salkım, “Aileleri ‘Çocuğum dinimizi öğrensin’ diye gönderiyor. Ancak imam hatibe giden çocuklar Kur’an ve siyer derslerinin zorluğundan şikayetçi, okula istemeyerek gidiyorlar” dedi.

‘EĞİTİMİ BİTKİSEL HAYATA SOKTULAR’

Öğrenci Veli Derneği (Veli-Der) 2. Başkanı Metin Erdoğdu, “Veliler soruyor, ‘Çocuğumuzu gönderebileceğimiz ortaokul kalmadı, nereye gidelim?’ diye. Anayasamızda belirtildiği üzere devlet okullarında parasız, bilimsel, laik ve nitelikli eğitim almak her çocuğun hakkıdır. Bugün devlet okullarında çocuklarının eğitimi için mücadele etmeyen veliler, yarın paralarıyla özel okullarda bu mücadeleyi vermek zorunda kalacaklar” dedi. İlçe Milli Eğitim Müdürüyle görüşmek istediklerini ancak muhatap alınmadıklarını söyleyen Erdoğdu, “Sadece şube müdürleriyle görüşebildik. ‘Emir yukarıdan geliyor. Bizim yapabileceğimiz bir şey yok’ diyerek topu başkalarına atıyorlar. Yani anlayacağınız eğitimi bitkisel hayata soktular” şeklinde konuştu.

‘ÖZELE VERİLEN TEŞVİKLE OKUL YAPTIRILABİLİR’

Veli Fatoş Çabuk da Tevfik İleri İmam Hatip Ortaokulundan gelen çocuklara da haksızlık yapıldığını ifade ederek, “Onlara ‘Böyle bir geçiş istiyor musunuz?’ diye sorulmadı” dedi. Çocuğunu devlet okulundan alıp özel okula yazdıran velilere Bakanlığın 3 bin 600 TL destek primi verdiğine dikkat çeken Çabuk, “Devlet bu parayla okulların eksiklerini tamamlayabilir. İmam hatip ihtiyacı varsa imam hatip okulu yaptırılabilir. Maddi durumu iyi olan veliler zaten çocuğunu özel okula gönderebiliyor. Sistemin çarpıklığı şu ki teşvik primi, maaş bordrosu 900 TL olan insanlara çıkıyor. Bu insanlar çocuklarını zaten özel okula veremez ki. Bizim elimizdeki okulları da alıyorlar artık imam hatip yapıyorlar. Bu haksızlık. Biz okul içinde okul istemiyoruz. Biz din karşıtı değiliz. Eğitim hakkımız engelleniyor” şeklinde konuştu.

SÜREKLİ EV Mİ TAŞIYACAĞIM?

Çocuğunun daha önce Öğretmenevleri Ortaokuluna gittiğini ancak okulun içinde imam hatip sınıfları açılması üzerine evini taşıyarak Orhan Sinan Hamzaoğlu Ortaokuluna kayıt yaptıran Veli Fatma Dolu, “Ben sürekli ev mi taşıyacağım?” diye soruyor. Evdeki konuşmaları ister istemez çocuğunun da duyduğunu söyleyen Anne Dolu, oğlunun, “Anne ben okulumu da seviyorum. Arkadaşlarımı da seviyorum. Ne olur beni okulumdan almayın. Ben daha önce Kur’an kursuna gittim. İmam hatip istemiyorum” dediğini aktarıyor.

ÖNCEKİ HABER

İsmaillerin yanında mısınız yoksa işverenden yana mısınız?

SONRAKİ HABER

SeraPool işçisinin sınav günleri

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...