25 Eylül 2015 05:58

Kendini yaktığı iddia edilen tutuklu 1 ay önce ailesine tehdit edildiğini söylemiş

Paylaş

Welat DAĞDELEN

Muğla Fethiye T Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan adli hükümlü Tarık Karaman’ın kendine zarar verdiği gerekçesiyle konulduğu tek kişilik hücrede dilini keserek, kendi yaktığı iddia edildi. Kaldırıldığı hastanede yaşamını yitiren Karaman’ın ailesi, Karaman’ın 1 ay önce gardiyanların 'Ya sen kendini yakacaksın ya da biz seni yakacağız' dediğini iddia etti

Cezaevlerinde sistematik bir hal alan baskı, işkence, hak ihlali ve keyfi uygulamalar adli mahpuslara kadar uzandı. Muğla Fethiye T Tipi Kapalı Cezaevi’nde "Gasp" suçundan tutuklu olan Tarık Karaman (29), kendine zarar verdiği iddiasıyla 14 Eylül’de tek kişilik hücreye konuldu. 16 Eylül gecesi Karama’nın kendini yakarak, dilini kestiği iddia edilerek,17 Eylül günü Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi yoğun bakım servisinde tedavi altına alındı. Tedavi gördüğü hastanede dün akşam saatlerinde yaşamını yitiren Karaman'ın 3 ay önce kendi isteğiyle Bursa İnegöl Kapalı Cezaevi’nden Fethiye T Tipi Kapalı Cezaevi’ne sevk edildiği ve cezaevine geldiği günden bu yana sistematik bir şekilde saldırıya maruz kaldığı belirtildi. 1 ay önce telefonla ailesi ile görüşen Karaman, gardiyanların kendisine “Ya sen kendini yakacaksın ya da biz seni yakacağız” yönünde tehdit ettiği iddia edildi

Karaman’ın kardeşi Pınar Karaman, ağabeyine gardiyanlar tarafından işkence edildiğini öne sürdü. Ağabeyinin 2 yıl cezası kaldığını ve kesinlikle intihar etme gibi bir girişimde bulunamayacağını dile getiren Karaman, ağabeyinin hastanenin yoğun bakım servisinde tedavi gördüğünü ve bu süre içerisinde cezaevi yönetiminin yaşananlarla ilgili kendilerine bilgi vermediği gibi hakaretlerde bulunduğunu dile getirdi.Tek kişilik hücre de çakmak ya da yakıcı bir şeyin bulundurulmasının yasak olduğunu ifade eden Karaman, “Halen anlamış değilim. Hem kendisine zarar verir diye tek kişilik hücreye atılıyor hem de çakmak veriliyor. Buna inanmıyoruz. Kardeşim kendini yakmış olamaz. Kardeşim işkence görmüş. Vücudunun her yanında darp izleri var” dedi.

Yaşanan olayın takipçisi olacaklarının aktaran kardeş Karaman, hukuki süreci de başlatacaklarını söyledi.

‘İNTİHAR ETTİRMEYİNCE YAKTILAR’

Karaman’ın annesi Gülsüm Karaman ise, oğlunun devlet koruması altında işkence gördüğünü iddia ederek, “Benim oğlum İzmir’e gelmek için defalarca Adalet Bakanlığı’na başvurdu fakat her seferinde başvurusu iptal edildi” dedi. Oğlunun sürekli kendisine baskı yapıldığını ve fiziki saldırıya maruz kaldığını söylediğini belirten anne Karaman, şunları aktardı: “Biz Alevi bir Kürt aileyiz. Bundan dolayı sistematik bir şekilde oğluma baskı yapılıyordu. Oğlumun kimliğinden dolayı bu baskılar ve işkenceler yapılıyordu.”

Daha önce de gardiyanların oğlunun elbiselerinin yaktığını ve kendisine elbise gönderdiğini ifade eden anne Karaman, “Gardiyanlar yine bir sefer de oğlumu alıp sana elbise gelmiş deyip darp etmişler. Oğlumun kendini intihar etmesi için gardiyanlar elinden geleni yapıyordu fakat oğlum bunu yapmayınca oğlumu yaktılar” şeklinde konuştu. (İzmir/DİHA)

 

ÖNCEKİ HABER

Niğde’de katliam gibi kaza: 13 kişi hayatını kaybetti

SONRAKİ HABER

Van Baro Başkanı: Çocuklara şiddet ve işkence uygulanıp ajanlık dayatılıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...