25 Eylül 2015 00:54

Suriyeli mültecilerin ilaç sorununa gönüllü eczacı formülü

Paylaş

Metehan UD
İzmir

İzmir'de yetkililerin çözemediği Suriyeli mültecilerin ilaç sorunu, gönüllü eczanelerin devreye girmesi ile çözülecek.
Türkiye’de yaşayan mültecilerin ilaç sorununu düzenleyen ve 2 yıl önce yayınlanan AFAD’ın 2013/8 sayılı Genelgesi’nin 6. maddesi, İzmir’de şimdiye kadar çeşitli gerekçelerle uygulanamadı. Kampların olduğu Antep ve Urfa gibi ve mültecilerin yaşadığı İstanbul, Ankara, Bursa, Manisa ve Mersin gibi illerin aksine İzmir’de AFAD ile Eczacı Odası arasındaki anlaşmazlıktan dolayı mülteciler mağdur olmuş durumda.  Kanser, MS, tansiyon, kalp ve şeker hastası olan mülteciler parası olabilirse ilaçlarını alabiliyor, yoksa ilaçlarına erişemiyor.

AFAD, protokolün imzalanamamasına Eczacılar Odasının masaya oturmamasını gerekçe gösterirken, İzmir Eczacı Odası da protokolü imzalama yetkisinin kendisinde olmadığını, yetkinin Türkiye Eczacılar Birliğinde (TEB) olduğunu dile getirerek sorumluluk almaktan kaçındı. Halkların Köprüsü Derneği yaptığı görüşmelerden çözüm sağlayamayınca yeni bir formül buldu.

ECZANELER BAŞVURDU

Dernek aracılığıyla AFAD’a başvuran eczane sahipleri dilekçe verdi ve ilgili genelge doğrultusunda mültecilere ilaçları verebileceklerini belirttiler. Dilekçeye geçen hafta AFAD’dan cevap geldi ve eczacılar protokol imzalanması için çağrıldı. Protokole göre eczacılar, Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) kapsamında reçeteleri olan mültecilere ilaçlarını verecek. AFAD da eczacılara 3 ay içinde ödeme yapacak. Şimdilik Basmane, Bornova, Buca ve Menemen ilçelerinden 10 kadar gönüllü eczacı var. Eczacıların artması bekleniyor.

Halkların Köprüsü Derneği de Suriyeli hasta mültecilerin ilaçlarını alamamasından kaynaklı yaşadığı sağlık sorunlarına dikkat çekerek İzmir’deki eczaneleri mülteciler için gönüllü eczane olmaya çağırdı. AFAD Genel Merkezine ve Türk Eczacıları Birliğine de çağrı yapan Halkların Köprüsü sorunun temelli çözülebilmesi için tarafları anlaşma yapmaya çağırdı.

ÖNCEKİ HABER

Yurt dışında sandıklar yine ‘imam’a emanet!

SONRAKİ HABER

Yunanistan'da seçime düşük katılım halkın sandıktan umudunun olmadığının göstergesidir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...