25 Eylül 2015 00:51

İspanya bölünür La Liga bölünmez!

Paylaş

Mithat Fabian SÖZMEN

Katalonya, pazar günü kritik bir bölgesel seçime hazırlanırken İspanya’da merkezi hükümet bağımsızlık talebine karşı tüm kozlarını kullanıyor.

Madrid, seçimde çoğunluğun elde edilmesi halinde 2 yıl içerisinde bağımsızlık ilan edilebileceğini belirten ‘Birlikte Evet İçin’ platformuna karşı Spor Bakanı Javier Tebas aracılığıyla futbol kartını ileri sürdü.

SPOR BAKANINDAN BARÇA’YA TEHDİT

Tebas, Katalonya’nın İspanya’dan ayrılması halinde Barcelona ve diğer Katalan kulüplerinin La Liga’da yer alamayacağını açıkladı. Tebas konu hakkında attığı tweet’te “Eğer İspanya bölünürse La Liga da bölünür. Umarız işler bu absürt aşamaya gelmez” dedi.

BARÇA BAŞKANI: KULÜP TARAFSIZ KALACAK

Temmuz’da göreve gelen Barcelona Başkanı Josep Maria Bartomeu ise devam eden tartışmada tarafsız kalmayı tercih ediyor. Bartomeu, Canal Plus’e yaptığı açıklamada “Yorum yapmayacağım. Herkesin kendi fikirleri var ve siyasi partiler oy toplamak için çabalıyor ancak Barça tarafsız kalacak” dedi.

MAS: REFERANDUMA GEREK KALMAYABİLİR

Katalonya Özerk Yönetimi Başkanı Artur Mas, hafta içerisinde yaptığı açıklamada ‘Birlikte Evet İçin’ platformunun seçimlerde çoğunluğa ulaşması halinde referanduma gerek duyulmayacağını ve 2 yıl içerisinde bağımsızlık ilanı için gerekli adımların atılacağını söyledi.

İSPANYA MİLLİ TAKIMI BAŞARILARINI BARÇA’YA BORÇLU

1899’da kurulan ve 1929’dan bu yana hiç küme düşmeden La Liga’da mücadele eden Barcelona, Real Madrid’le birlikte İspanya ve dünya futbolunun en güçlü 2 lokomotifi konumunda. Barcelona, ekonomik gücünün ötesinde İspanya futboluna karakterini veren ve 2008 ve 2012’de Avrupa Kupası, 2010’da Dünya Kupası kazandıran oyun tarzının da arkasındaki güç. 2010 Dünya Kupası finalinde oynayan 13 oyuncudan 8’inin (Gerard Pique, Carles Puyol, Sergio Busquets, Xavi, Andres Iniesta, Cesc Fabregas, Pedro and David Villa) Barcelona forması giydiğini hatırlatmak, kulübün İspanya için önemini ortaya koymada yeterli.

Basketbol gibi diğer spor dallarında da büyük etkisi olan Barça faktörü, tarafların uzun vadede Spor Bakanı Tebas’ın sözlerinin aksine İspanya’daki bölünmeyi spor alanına yansıtmayabileceğini düşündürüyor. Böylesi hem ekonomik hem de sportif açıdan tarafların çıkarına olacaktır. Tabii, kendi kararını vermekte özgür olan Katalonya halkı aksi yönde ısrarcı olursa diyecek bir şey olmaz.

KATALONYA İSPANYA EKONOMİSİNİN CAN DAMARI

İspanya’nın kuzeybatı ucunu oluşturan özerk Katalonya, aynı zamanda ülkenin en zengin ve sanayileşmiş bölgesi. Barcelona, Girona, Lleida ve Tarragona kentlerine ev sahipliği yapan bölgenin nüfusu 8 milyona yaklaşıyor. Güney Fransa ile Pirene dağları aracılığıyla ayrılan Katalonya, yüzyıllardır merkezi yönetimden bağımsız bir profile sahip. İç savaş ve Diktatör Franco döneminde iyice belirginleşen bu ayrıksı tutum, son yıllarda yeniden canlanmış durumda. Bölgede Katalanca ve İspanyolcanın yanı sıra Oksitan dili de resmi dil olarak kabul ediliyor.

ÖNCEKİ HABER

Mezopotamya’nın Efes’i: Dara

SONRAKİ HABER

Sahaf festivalinde geçmişe yolculuk zamanı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...