24 Eylül 2015 14:29

Volkswagen skandalı büyüyor

Paylaş

Alman otomobil tekeli Volkswagen’in (VW) manipüle ettiği dizel motorlar skandalı büyüyor.

Emisyon değerlerini özel bir programla düşük gösteren dizel motorların, Volkswagen Grubu altında bulunan Audi, Seat ve Skoda marka araçların kimi modellerinde de kullanıldığı ortaya çıktı.

Bild gazetesinin bildirdiğine göre, 2009- 2013 yılları arasında üretilen Skoda marka araçların Fabia, Roomster, Octavia ve Superb modellerinde de söz konusu motorlar kullanıldı. Skoda firması tarafından Bild’e yapılan açıklamada, yeni modellerde sıkıntı olmadığı kaydedildi. Egzoz gazı skandalı nedeniyle Audi marka araçların dört farklı modelinin mercek altına alındığı belirtiliyor. Bunlar arasında Typ EA 189 motoru kullanılan A1, A3, A4 ve A6 modelleri bulunuyor. Ancak hangi model ve kaç aracın skandaldan etkilendiği konusunda şimdilik kesin açıklama bulunmuyor.

Alman Ulaştırma Bakanı Alexander Dobrindt, Bild’e yaptığı açıklamada, VW tarafından kendilerine, skandaldan Avrupa’da üretilen 1,6 ve 2,0-Litre Dizel motorların da etkilendiğini söylediklerini aktardı. Etkilenen araç sayısı ve bu araçların trafikten çekilip çekilmeyeceği konusu da netlik kazanmış değil.

Edinilen bilgiye göre, VW, İtalya’da satılan araçların da egzoz gazı değerlerini düşük gösteren söz konusu programla donatılıp donatılmadığını araştırıyor. Torino savcılığının inceleme başlattığı, diğer marka araçların da mercek altına alındığı belirtiliyor.

Bu arada, Alman basınında yer alan haberlerde Volkswagen firmasının, skandal motorların hangi model ve marka araçlarda kullanıldığına dair ayrıntılı liste hazırladığı yer aldı. VW tarafından yapılan ilk açıklamada dünya çapında 11 milyon aracın etkilendiği duyurulmuştu.

ABD’de satışa sunulan dizel motor egzoz gazı manipülasyonunun ortaya çıkması sonucu, VW Yönetim Kurulu Başkanı Martin Winterkorn dün görevinden istifa etmişti. (DHA)

 

ÖNCEKİ HABER

Bayram tatilinin 6 günündeki kaza bilançosu: 73 ölü, 389 yaralı

SONRAKİ HABER

Cizre'de çocuklar bu bayram eğlenemedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...