24 Eylül 2015 13:08

Edirne’de bekleyen mülteci çocuklar: Yollarda yorulduk

Paylaş

Avrupa’ya gitme hayaliyle yola çıkan mültecilerin Edirne’deki bekleyişleri 10 günü geride bıraktı. Bu uzun yolculuk ve bekleyişten en çok etkilenenler ise çocuklar oluyor.

Edirne’de Kırkpınar Güreş Stadyumu’nda bekleyen mültecilerin Avrupa’ya geçip geçmeyeceğine ilişkin verilmiş bir karar henüz bulunmuyor. Her gün yollarda olan çocuklar zor koşullara rağmen umutlarını tüketmek istemiyor. Yetişkinler gibi onlar da saatlerce güneşin altında yürüyor. Çocukların tek farkı, yaşadıklarını ellerine aldıkları kalem ve boyalarla resim kâğıtlarına çizmeleri.

ÇOCUKLAR FOTOLARINI SİLDİRDİ

Stadyum etrafındaki mülteci çocuklar kamerayı gördüğünde yüzünü çeviriyor, Kürtçe, Arapça ve tek tük Türkçe sözlerle sırtını çevirerek “Beni çekme” diyor. 10 yaşındaki Semyan Aziz ve 11 yaşındaki Heval İbrahim de bu çocuklardan. Fotoğraflarını ve görüntülerini sildiren iki çocuk, daha sonra Kürtçe olarak, “Bizi çekmenizi istemiyoruz. Bizim Irak’a giden arkadaşlarımız var, bizi bu halde görürlerse dalga geçerler” diyor.

11 yaşındaki Ahmet Centel, 2 yıldır İstanbul’da ailesiyle yaşıyor. Üzerine sıcak su döküldüğü için ayağında 2. derece yanık olan Ahmet, devletin yardım etmemesi nedeniyle hastaneye dahi gidememiş.

Küçük Ahmet, 8 gün önce ailesi ile birlikte yola çıkmış Edirne’ye doğru. İlk olarak diğer kentlerden gelen mültecilerle İstanbul Esenler Otogarı’nda bir araya gelmişler. Buradan Edirne’ye doğru, Avrupa umuduyla yola çıkmış. 4 gün boyunca geçirdikleri yürüyüş için “yoruldum” sözlerini utanarak söylüyor. Ahmet 4 günlük yolculuğunu şu sözlerle anlatıyor: “İstanbul’da garaja gittik. Ardından Edirne’ye doğru yola çıktık. Yolda az dinleniyorduk. Yürüyerek Edirne’deki sınır kapısına vardık. Burada polisler bizi engelledi ve otobüslere bindirerek, bu kampa gönderdi. Sabahtan akşama kadar yürüyorduk.”

Türkiye’de sadece bir yıl okula gidebildiğini söyleyen Ahmet, okumayı çok sevdiğini, ancak Türkiye’de bir mülteci olarak okumanın çok zor olduğunu ve ileride doktorluk yapmak istediğini anlatıyor. Ahmet Avrupa’ya da okumak umuduyla gitmek istediğini söylüyor. (Edirne/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Bayramın çalışan mülteci çocukları

SONRAKİ HABER

Camiden kovulan mülteciler kiliseye sığındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...