24 Eylül 2015 04:42

Kolombiya devleti ile FARC arasında nihai barış yolunda kritik uzlaşı

Paylaş

Kolombiya devleti ile Kolombiya Silahlı Devrimci Güçleri (FARC) arasındaki çözüm sürecinde kritik bir anlaşmaya varıldı.

Dün barış sürecinin garantör ülkelerinden Küba’nın başkenti Havana’da taraflar, 6 ay içerisinde nihai barış anlaşmasının imzalanması konusunda anlaştı. Ayrıca savaşta zarar görenlere tazminat ödenmesi ve savaş suçları işleyenlerin dışındaki savaşçıların affedilmesi konusunda da mutabakata varılırken hakikat komisyonu oluşturulduğu duyuruldu.

Görüşmeye Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos ve FARC liderlerinden Rodrigo Londoño Echeverri (Timochenko) katıldı. Anlaşmada garantör ülkeler Küba ve Norveç’in yanı sıra Şili ve Venezuelalı gözlemciler de hazır bulundu.

Nihai barış anlaşmasının imzalanması halinde FARC’ın 60 gün içerisinde silah bırakması kararlaştırıldı. Kolombiya Devlet Başkanı Santos, “Görüşmeler önümüzdeki 6 ay içerisinde kesinlikle sona erecek ve nihai anlaşma imzalanacak” dedi.

Küba Devlet Başkanı Raul Castro, tarafları kutlayarak “Kolombiya’da barış sadece olanaklı değil aynı zamanda hayatidir” derken halen önemli zorluklar olduğunu ancak bunların üstesinden gelineceğini bildiklerini kaydetti.

Açıklamada 50 yıldan uzun süren çatışmalarda işlenen suçların yargıya taşınması için özel mahkemeler kurulacağı belirtildi.

Timochenko, “Özel mahkemeler savaşçı olsun ya da olmasın sorunun tüm aktörleri için tasarlandı” diyerek varılan anlaşmanın dünya üzerindeki diğer barış süreçlerine örnek olacağını söyledi.

Kübalı aracı Rodolfo Benitez de mahkemelerin amacının “gerçeği ortaya çıkarmak, savaş kurbanları için adaletin sağlanmasına katkıda bulunmak ve sorumlulara yaptırım uygulamak” olduğunu söyledi. Ayrıca zorla kaybetme, cinsel şiddet, insan kaçırma ve işkence gibi savaş suçları ve insanlığa karşı işlenen suçlarda özür ya da af uygulanmayacağı belirtildi.

Taraflar daha önceki görüşmelerde toprak reformu, eski FARC üyelerinin siyasete katılımı ve yasa dışı uyuşturucu trafiğinin sonlandırılması konularında uzlaşıya varmıştı. Ayrıca, savaş bölgelerinin mayınlardan arındılması konusunda da anlaşmaya varıldı.

Son anlaşmadaki maddeler sürecin daha tartışmalı unsurlarını içeriyordu. FARC, dünya üzerinde sadece hapse girmek için silah bırakan ilk gerilla örgütü olmayacağını açıklamıştı.

Varılan anlaşmayla oluşturulacak özel mahkemelerde, silah bırakan savaşçıların ve hükümlülerin cezalarını cezaevi dışında çekeceği belirtiliyor.

ÇÖZÜM SÜRECİ 2012’DE BAŞLADI

50 yıldır süren çatışmayı sona erdirmek için taraflar 2012’de Küba’nın başkenti Havana’da bir araya gelerek çözüm sürecini başlattı. Kolombiya Ulusal Tarihi Hafıza Merkezi'nin raporuna göre FARC ile güvenlik güçleri arasındaki çatışmalarda bugüne kadar 220 bin kişi öldü. BBC Türkçe’nin haberine göre rapor ölenlerin yüzde 80'inin sivil olduğunu belirtiyor. Ülkede 7 milyondan fazla kişi hükümetin Mağdurlar Birimi'ne kayıt oldu. Nüfusun önemli bir kısmı şiddet nedeniyle yerinden edilirken; çok sayıda kişinin ise kaçırıldığı, tehdit edildiği, zorla kaybedildiği ve kara mayınları nedeniyle yaralandığı belirtiliyor.

Rapor, katliam ve ölümlerin yarısından fazlasının ise FARC’a karşı oluşturulan sağcı paramiliter gruplar tarafından işlendiğini ifade ediyor.

Raporda bir başka dikkat çeken husus ise, ülkedeki kokain üretiminin başındaki suç örgütlerinin de artan tehlike haline gelmesi.
FARC ile uzlaşmanın güvenlik güçlerine uyuşturucu çeteleriyle mücadele etme ve sivilleri koruma imkanı tanıması umuluyor.
Taraflar Mayıs 2013'te, altı ay süren müzakerelerin sonucunda toprak reformunda uzlaştı. Toprak reformu uzun zamandır gündemde olan bir konuydu.

Ortak bir açıklama yapılarak Kolombiya kırsalında radikal bir dönüşüm yapılacağı belirtildi.

Anlaşma uyarınca kırsal kesimlerde ekonomik ve sosyal dönüşüm yapılacak, fakir çiftçilere toprak verilecek.
Kasım 2013'te ise taraflar muhaliflerin siyasi katılımıyla bir barış anlaşması yapılması konusunda anlaştıklarını açıkladı.

Mayıs 2013'te uyuşturucu ticaretinde işbirliği yapma sözü verildi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Bingöl'de polise roketatarlı saldırı: 4 yaralı

SONRAKİ HABER

Yemen'de camide intihar saldırısı: 25 ölü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...